Newsroom

Newsroom

Καταρρέει το σύμβολο του Ευρώ

Υπό κατάρρευση βρίσκεται το τρισδιάστατο σύμβολο του ευρώ που κοσμεί την παλιά έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη.

agalma euro

Υπό κατάρρευση βρίσκεται το τρισδιάστατο σύμβολο του ευρώ που κοσμεί την παλιά έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το πάλαι ποτέ επιβλητικό άγαλμα των 15 περίπου μέτρων καταρρέει με την αποκατάστασή του να κοστίζει ακριβά. Μεταξύ άλλων, χρήζουν αντικατάστασης οι λαμπτήρες στο εσωτερικό του ενώ και το εξωτερικό του μέρος πρέπει να καθαριστεί.

 

Έως 30.000 ευρώ η ετήσια συντήρησή του

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προς το παρόν, σιωπά όσον αφορά το μέλλον του αγάλματος. Ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, και οι προκάτοχοί του, επί 13 χρόνια, έβλεπαν καθημερινά το καλλιτέχνημα προσερχόμενοι στην εργασία τους.

Η ΕΚΤ όμως δεν είναι ιδιοκτήτρια του αγάλματος, αν και συνεισφέρει στα έξοδα συντήρησής του. Το άγαλμα ανήκει στην οργάνωση «Επιτροπή Πολιτισμού της Φρανκφούρτης», η οποία τοποθετεί και πόστερ για τουριστικούς σκοπούς σε ολόκληρη την πόλη.

Ο Μάνφρεντ Πολ, πρόεδρος της επιτροπής και συνταξιούχος ιστορικός της Deutsche Bank, επισημαίνει ότι η οργάνωση δαπανά από 15 έως 30 χιλ. ευρώ ετησίως, προκειμένου να επισκευάζει και να φωτίζει το σύμβολο του ευρώ.

Όμως σε μία τέτοια εποχή που η αξία του ευρωπαϊκού νομίσματος έχει κατρακυλήσει, το κόστος συντήρησής του διαρκώς αυξάνεται.

Η αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με φώτα Led και διάφορες άλλες επισκευές θα αγγίξουν φέτος τις 60 χιλ. ευρώ. Αυτό το ποσό ξεπερνά κατά πολύ τον προϋπολογισμό της Επιτροπής.

Έτσι, η οργάνωση απηύθυνε έκκληση προς τις τράπεζες για οικονομική βοήθεια.

Η Φρανκφούρτη, τέλος, απλά δεν έχει άποψη. Το άγαλμα μπορεί να παραμείνει εκεί ή να μεταφερθεί κοντά στη νέα έδρα της ΕΚΤ. Σε κάθε περίπτωση, η πόλη δεν θα συνεισφέρει οικονομικά.

euro 21

 

Τι λένε οι κάτοικοι

Πολλοί ντόπιοι δεν κρύβουν τη δυσαρέσκεια που τους προκαλεί το καλλιτέχνημα. «Πιστεύω ότι απλά πρέπει να το γκρεμίσουμε», λέει χαρακτηριστικά ο Ολιβερ Ρίς, καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Σάουσπιλ, o οποίος καθημερινά αντικρίζει το άγαλμα από το παράθυρό του. Πριν από τρία χρόνια έγραψε άρθρο σε τοπική εφημερίδα, στο οποίο επισημαίνει ότι το γιγαντιαίο ευρώ ανήκει στο μουσείο.

«Είναι ντροπή. Εξυμνεί το χρήμα και περιπαίζει τους φτωχούς», σχολιάζει ο Ματίας Αλτενμπούργκ, συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων.

«Θα πρέπει να το κονιορτοποιήσουμε, να βάλουμε τη στάχτη του σε μια σακούλα και να το αφήσουμε στην πόρτα του καλλιτέχνη».

Με τη συγκεκριμένη άποψη, όπως ήταν μάλλον αναμενόμενο, διαφωνεί ο δημιουργός του αγάλματος. «Πιστεύω ότι πρέπει να παραμείνει εκεί όπου βρίσκεται», εξηγεί ο Οτμαρ Χερλ. «Θέλησα να κατασκευάσω μία διαφήμιση για το ευρώ και για την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνει ο Γερμανός καλλιτέχνης.

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.