Newsroom

Newsroom

Σταμάτης Κραουνάκης στο koutipandoras.gr:"Με τη νομιμότητα ποτέ δεν έγινε ανατροπή"

Μέχρι και το Σάββατο 4 Απριλίου ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Σπείρα – Σπείρα συνεχίζουν στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» την…

kraounakis 1

Μέχρι και το Σάββατο 4 Απριλίου ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Σπείρα – Σπείρα συνεχίζουν στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» την πιο δηκτική πολιτική παράσταση της χρονιάς «ΜΠΕΕΕΕ!!!». Λίγο πριν πέσει η αυλαία του «ΜΠΕΕΕΕ!!!» και πριν χαθεί στην προετοιμασία της παράστασης «Βίος και Πολιτεία του Ντάριο Φο», που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, βρήκαμε τον Σταμάτη Κραουνάκη και μιλήσαμε μαζί του για όσα ζούμε σήμερα και όσα πρόκειται να ζήσουμε.

Συνέντευξη στους Παναγιώτη Φρούντζο, Κωνσταντίνο Καϊμάκη

-Βλέπετε να κινδυνεύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου;

Όχι, καθώς ο Έλληνας εγκαταλείπει δύσκολα το κόμμα που στήριξε με την ψήφο του. Πλέον θα ζήσουμε τη φάση «στηρίζω ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τελευταίας ρανίδος».

-Αυτό είναι σύμπτωμα κομματικού πατριωτισμού;

Πες το κι έτσι. Πιστεύω ότι είναι ίδιον του Έλληνα. Κινούμενοι στην ίδια λογική είχαν στηρίξει και τον «λεφτά υπάρχουν». Εκεί που πάει και ψηφίζει, κάθεται και κολλάει πολύ. Εγωιστικά στηρίζει την απόφαση της ψήφου του.

-Κολλάει και δεν ζητάει συγνώμη για τις λανθασμένες επιλογές του.

Γιατί; Ζητάνε συγνώμη οι κυβερνήσεις;

-Πρώτοι μήνες διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Έχουμε δικαίωμα ή μήπως υποχρέωση να γκρινιάζουμε;

Έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να επισημαίνουμε. Με ακούς στο Κόκκινο 105,5 που κάνω γκρίνιες καθημερινά. Ας πούμε, το γεγονός πως η κυβέρνηση κάθεται στο Μαξίμου με ενοχλεί. Είναι δυνατόν να αναφέρεται διαρκώς στις ειδήσεις, «όπως έγινε γνωστό από κύκλους στου Μαξίμου»; Τέλος πάντων, το παλούκι είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι γράφεται και λέγεται. Πρέπει να τα καταφέρουν. Αν δεν τα καταφέρουν, καήκαμε. Έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά μέτωπα.

-Τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό;

Πάμε στο βασικό γεγονός: έδιωξαν τα αυτούς που κυβερνούσαν σαράντα και βάλε χρόνια τον τόπο, οι οποίοι καραδοκούν να τσιμπήσουν κανά κοψίδι πάλι. Αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο –ακόμη και με λαϊκά δικαστήρια– και αν δεν φύγουν οριστικά από τη μέση, φοβάμαι ότι θα δούμε επανάληψη του κάζου Καραμανλή. Άφησαν ατιμώρητο το ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ τους διέλυσε. Αυτά που πρέπει να γίνουν είναι τα εξής: στις φυλακές τα «κτήνη», κατάργηση των αδειών των καναλιών, επανέναρξη της ΕΡΤ με πολύ δυνατή ειδησεογραφική ομάδα και από εκεί και πέρα με εκπομπές αρχείου για έξι μήνες μέχρι να καταλήξουν στο πώς πρέπει να είναι ο καινούργιος φορέας που δεν θα έχει σχέση με τις τεράστιες αμαρτίες του παρελθόντος. Χρειάζεται πίστωση χρόνου το δημιουργικό, γιατί απαιτεί πολύ δουλειά. Υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν καλά τη δουλειά. Τους επιλέγεις, λοιπόν, άφοβα από όλους τους χώρους –από τη Δεξιά, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, την Αριστερά–, αρκεί να γνωρίζουν καλά ελληνικά, και προχωράς. Προσωπικά, θα ζητούσα επιμόνως από τη Λιάνα Κανέλλη να αναλάβει την οργάνωση του κομματιού των ειδήσεων. Το ξέρει το μαγαζί.

-Μπορεί να ξέρει το μαγαζί, όμως…

Δεν υπάρχει όμως. Όταν καλείς τον άλλο για την επαγγελματική του ιδιότητα, βλέπεις μόνο το τι μπορεί να προσφέρει. Λέω κουλά;

-Έτσι ακούγεται.

Τέλος πάντων, αυτό που λέω είναι να επιλέξουν ανθρώπους που γνωρίζουν τη δουλειά τους, ασχέτως με το πού ανήκουν. Προσωπικά, θα χρησιμοποιούσα ως σύμβουλο τη Σοφία Μιχαλίτση, η οποία ταυτίστηκε με τη χρυσή εποχή του ραδιοφώνου.

-Μιλάμε τόση ώρα για την ΕΡΤ. Αυτή πρέπει είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης;

Η κυβέρνηση χρειάζεται ένα μέσο. Την αντιπολιτεύεται ολόκληρο το ραδιοτηλεοπτικό «σώμα», εκτός από το Κόκκινο.

-Αρχίζει και κουράζει, όμως, η αναφορά στα εχθρικά μέσα, δίχως η κυβέρνηση να αποφασίζει να «ταράξει στη νομιμότητα» τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Γιατί αναβάλλει διαρκώς την προκήρυξη διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες;

Δεν είμαι στην κυβέρνηση και δεν ξέρω. Φαντάζομαι ότι το κρισιμότερο ζήτημα αυτή την εποχή είναι το οικονομικό και οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Έχετε καταλάβει πως αν η κυβέρνηση δεν συναινούσε στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, οι ελληνικές τράπεζες θα έκλειναν την Τρίτη μετά την Καθαρά Δευτέρα; Αν δεν το έχετε καταλάβει ακόμη, τότε, όπως λέω και ξαναλέω, υπάρχει θέμα «διεύθυνσης παραγωγής». Κάποιος πρέπει να λέει «παιδιά, δίνουμε αυτό δυνατά προς τα έξω και το άλλο το ρίχνουμε κάτω από το χαλί». Και επειδή η πολιτική πια παίζει με όρους θεάματος, λέω ότι δεν στέλνεις τους υπουργούς σου να σπάνε την πίστα σε όλη την Ευρώπη και μετά τους κάνεις γλάστρες σε όλα τα κανάλια. Δεν κάνεις τους ροκ σταρ γλάστρες!

-Αφορά τον κόσμο αν είναι ροκ σταρ ή γλάστρες;

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν κινηματική, ήταν νίκη απελπισμένων ανθρώπων, οι οποίοι σαστισμένοι και ανήμποροι, αυτήν τη στιγμή, κοιτούν τι θα γίνει. Η δική μου άποψη είναι «έξω από την ΕΕ και από το ευρώ» – ούτως ή άλλως, θεωρώ ότι το ευρώ δεν θα αντέξει πάνω από ένα χρόνο ακόμη. Και κάτι άλλο. Από το 2006 ήξεραν για την κρίση που έρχεται, για να μη σου πω μετά τους Ολυμπιακούς του 2004. Τι έκαναν αυτοί που κυβερνούσαν για να προλάβουν αυτά που ζούμε σήμερα; Τίποτε! Από τότε, λοιπόν, κάποιοι άνθρωποι σήμερα πήγαν στο «κέντρο του θανάτου» και είπαν: «Συγνώμη, αλλά δεν θέλουμε έτσι». Για πρώτη φορά διατυπώθηκε μια ένσταση. Κατά την άποψή μου, όλοι οι «πριν» πρέπει να πάνε στη φυλακή. Όλοι οι «πριν» που δεν έκαναν καμία ένσταση και έπαιζαν το ρόλο των «yesmen» και μετέφεραν λεφτά έξω πρέπει να πάνε φυλακή αμέσως. Και αυτό που με εξοργίζει είναι ότι βλέπουμε αυτά τα ίδια πρόσωπα που ευθύνονται να εξακολουθούν να μιλάνε: βλέπουμε τον Άδωνι στα κανάλια, βλέπουμε τον Βενιζέλο να μιλάει, βλέπουμε τον Σαμαρά να μιλάει. Δεν αντέχω! Βλέπουμε τον Στουρνάρα να είναι ακόμη θεσμικός.

-Υπάρχουν δικαιολογίες όμως…

Υπάρχουν! Ωστόσο, αυτό έχει να κάνει και με το χαρακτήρα μου. Γι’ αυτό και είμαι τελείως άχρηστος να έχω θέση αποφάσεων. Άφησέ με να είμαι καλλιτέχνης. Θέλω να βλέπω τον Στουρνάρα, που μας πήγε στα μνημόνια, να μιλά με τον πρωθυπουργό, και να ανατριχιάζει το πετσί μου. Γίνομαι τέσσερα ΚΚΕ εκείνη την ώρα.

-Σταλινικό overdose μας κάνει αυτό.

Γίνομαι υπερβολικά σταλινικός εκείνη την ώρα.

-Το κεντρικό motto του ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια, παραμένει το να τους ταράξουμε στη νομιμότητα.

Για να τελειώνουμε, ποτέ δεν έγινε ανατροπή με τη νομιμότητα. Δεν έσπασε ποτέ κανένα αυγό με τη νομιμότητα. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι δεν φοβάμαι το ΣΥΡΙΖΑ. Το πάρτι των αντιδράσεων φοβάμαι. Δεν έχουν φωνή ενιαία στο κόμμα. Δεν γίνεται να βγαίνουν συριζαίοι και να βρίζουν τον Μανώλη Γλέζο στο Facebook. Δεν γίνεται, είναι ανήθικο. Δεν θέλω να κρίνω τον Γλέζο, με άλλα πράγματα πρέπει να ασχοληθώ. Τα μέτωπα είναι πολλά και χτυπάνε από παντού. Δυο ατάκες είπε ο Λαφαζάνης για τις Σκουριές και βγήκαν οι Τούρκοι στο Αιγαίο. Είναι έτοιμα τα δόντια να σε κατασπαράξουν. Γι’ αυτό επιμένω: θέλει περισυλλογή και εύλογη διεύθυνση παραγωγής. Η Ελλάδα πήρε στην πλάτη της την πρωτιά των ευθυνών για όλη τη νότια Ευρώπη. Κοιτάνε όλοι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει. Και στο εσωτερικό υπάρχει από παντού η λύσσα ο ΣΥΡΙΖΑ να μην πετύχει. Ωραίες στιγμές…

-Με γκρίνια…

Που δεν χρειάζεται να εξωτερικεύεται συνέχεια. Ας τα λέμε και λίγο μεταξύ μας.

-Πέρα και μακριά από την γκρίνια, μπορεί στην Ελλάδα να υπάρξει ένα σχέδιο οικονομική ανασυγκρότησης;

Θα σας αναφέρω μια περίπτωση: υπάρχει ένας τυπάς, ονόματι Παρασκευάς Παρασκευόπουλος –παλιά στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, βουλευτής επί Σημίτη στη συνέχεια–, που ξεσήκωσε διακόσιους κτηματίες να φυτέψουν ρόδια. Δεν πήραν λεφτά από τράπεζες, ούτε από ΕΣΠΑ. Το ρόδι ήταν εκτός των προβλεπόμενων από την ΕΕ προϊόντων. Οι χυμοί ροδιού που είχαμε στην Ελλάδα ήταν κατά κύριο λόγο εισηγμένοι από την Τουρκία ή τη Γεωργία. Οι τύποι, λοιπόν, ασχολήθηκαν με την κοινωνική επιχειρηματικότητα, πωλούν μόνοι τους το προϊόν που παράγουν, φτιάχνουν εκχυμωτήρια για να προχωρήσουν στην παρασκευή και τη συσκευασία χυμών και με μια λέξη, σκίζουνε! Αν αυτό το παράδειγμα εφαρμοστεί σε είκοσι διαφορετικά ελληνικά προϊόντα –σε προσπάθειες καθοδηγούμενες από την κυβέρνηση–, πιστεύετε ότι δεν δημιουργείται ένα πεδίο εκκίνησης της οικονομίας. Αυτό που χρειάζεται είναι μια γαμάτη κίνηση οργάνωσης του προϊοντικού και του πολιτιστικού πλούτου, που θα μπορούσε να μας εκτινάξει. Με αυτό τον τρόπο, φεύγω από το ευρώ και ζω με τα προϊόντα μου. Αλλά εμείς έχουμε όλοι κρεμαστεί από τα αρχίδια των τραπεζών.

 

 

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…