Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο αξιολόγησαν την διατροφή και την ψυχική ικανότητα περίπου 950 ατόμων μεγάλης ηλικίας κάθε χρόνο για χρονικό διάστημα από 2 έως και 10 έτη.
Οι συμμετέχοντες, με μέση ηλικία 81 έτη συμμετείχαν σε 19 δοκιμές για την αξιολόγηση της ψυχικής λειτουργίας τους και προσδιόρισαν, από έναν κατάλογο 144 ειδών, ποια τρόφιμα και ποτά εμφανίζονταν στην διατροφή τους.
Οι ενήλικες που έτρωγαν πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το λάχανο μία ή δύο φορές την ημέρα είχαν σημαντικά μικρότερη γνωστική εξασθένηση από εκείνους που δεν έτρωγαν, ακόμη κι όταν ελήφθησαν υπόψη κι άλλοι παράγοντες, όπως η εκπαίδευση, η άσκηση και το οικογενειακό ιστορικό άνοιας.
Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν λαχανικά διέκοψαν την ψυχική τους πτώση κατά μέσο όρο 11 χρόνια, όπως αποκάλυψαν οι ερευνητές αυτή την εβδομάδα σε συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας στην Βοστόνη.