Newsroom

Newsroom

Οι πολιτιστικές προτάσεις της εβδομάδας!

Σινεμά

couple cinema

Σινεμά

Μακριά από τους Ανθρώπους

μακριά από τους ανθρώπους

Η ταινία του Γάλλου Νταβίντ Ελχοφέν Μακριά από τους Ανθρώπους, με πρωταγωνιστές τους Βίγκο Μόρτενσεν και τον ανερχόμενο Ρεντά Κατέμπ, είναι βασισμένη στο διήγημα του Αλμπέρ Καμύ «Η Φιλοξενία» από τη συλλογή «Η Εξορία και το Βασίλειο». Γυρισμένη στο μοναδικό τοπίο των ερημικών πεδιάδων της Αλγερίας από τον διευθυντή φωτογραφίας Γκιγιόμ Ντεφοντέν, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας κερδίζοντας τρία παράλληλα βραβεία και αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις. 

Θέατρο

“Ο κύκλος των μάταιων πράξεων”

o κύκλος των μάταιων πράξεων

Στη σκηνή εμφανίζεται ένας νεκρός που φέρει μαζί του τη βαλίτσα της μνήμης.Της μνήμης εκείνης που οι κρατούντες πάντα θέλουν με βία να σβηστεί, μιας ιστορίας που όταν δεν μπορεί να αποσιωποιηθεί διδάσκεται ανάποδα, συκοφαντώντας ως «μάταιες» τις πράξεις αντίστασης, τις μικρές και τις μεγάλες.

Είναι ο μικρασιάτης και ακροναυπλιώτης αγωνιστής Ναπολέοντας Σουκατζίδης. Ένας από τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές  από τους Γερμανούς  (με τις ευλογίες πάντα των Ελλήνων φασιστών), στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944… Με τη σοφία, το άγρυπνο μάτι και την απέραντη τρυφερότητα των νεκρών για τους ζωντανούς, επιμένει η ιστορία του και η ιστορία των συντρόφων του να μη σβηστεί, η  μνήμη να αποκατασταθεί. Και ξαναζεί για χάρη μας το τελευταίο του βράδυ στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου με όλες τις μνήμες του από τη σύντομη ζωή του. Γνωρίζει καλά ότι τον χρειαζόμαστε πάλι σήμερα ζωντανό μέσα μας  όπως και κάθε φορά που οι καιροί απαιτούν να αγωνιζόμαστε για τη ζωή μας.Και μέσα στη βαρβαρότητα και τον εκφασισμό να επιμένουμε να οραματιζόμαστε έναν άλλο κόσμο ελευθερίας, δικαιοσύνης, ισότητας και δημοκρατίας. Ένας νεκρός που δε ζητάει το θρήνο μας αλλά που έρχεται να μας χαρίσει δύναμη από τη δύναμη που έχουμε μέσα μας, όταν το συλλογικό ασυνείδητο καθίσταται συνειδητό…

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ στις 21.00 μέχρι τις 25 Μαΐου

ΧΩΡΟΣ: ΤΟ ΤΡΙΚΥΚΛΟ Θ. Γεωμέτρου κ Πυθέου, Ν. Κόσμος (στ. Μετρό Άγιος Ιωάννης)

ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ: 45 θέσεις

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 1 ώρα και 15 λεπτά

ΕΙΣΟΔΟΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ (συνιστάται η τηλεφωνική κράτηση θέσης)

ΤΗΛ. ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ: 210 92 32 384

Μουσική

Phronesis – Σύγχρονη Jazz στη σκηνή του Gazarte

phronesis

To τζαζ τρίο των Phronesis φημίζεται για την μοναδική του ικανότητα να εξιτάρει, να εμπνέει και να ξεσηκώνει το κοινό! «Phronesis» όπως λένε οι ίδιοι είναι η ικανότητα να σκέφτεσαι και να δρας με τρόπο που σου επιτρέπει να αλλάζεις τα πράγματα και ειδικότερα να αλλάζεις τη ζωή προς το καλύτερο.

Σχηματίστηκαν το 2005 στο Λονδίνο από τον Δανό μπασίστα, Jasper Hoiby, oοποίος συνέπραξε με τον βρετανό Ivo Neame στο πιάνο και τον Σουηδό Anton Eger στα ντραμς.

Ώρα έναρξης: 22.00

Τιμές εισιτηρίων:
Προπώληση: A ζώνη: 26 ευρώ | Β ζώνη: 21 ευρώ | Όρθιοι: 16 ευρώ
Ταμείο: A ζώνη: 28 ευρώ | Β ζώνη: 23 ευρώ | Όρθιοι: 18 ευρώ

So Souvenir

σουβενίρ

Να προσδιορίσουν εκ νέου το ενθύμιο, ως αντικείμενο υψηλής αισθητικής, ανατρέποντας τα φολκλόρ στερεότυπα και εισάγοντας μια νέα ελληνική ταυτότητα επιδιώκουν περισσότεροι από 50 Έλληνες σχεδιαστές που παρουσιάζουν αντικείμενα εμπνευσμένα από την προσωπική τους «μυθολογία» στην έκθεση «It’s all, oh so souvenir to me! Vol.3!», που εγκαινιάζεται σήμερα στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138), στις 6.00 μ.μ.

Θέατρο σκιών

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Σκιών σήμερα και στο πλαίσιο της έκθεσης με φιγούρες, σκηνικά, ρεκλάμες και άλλα εργαλεία του θεάτρου σκιών από το ιστορικό αρχείο του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών, θα δοθεί παράσταση Καραγκιόζη με το ηρωικό έργο Ο θρίαμβος του Καραγκιόζη, από τον θίασο του Αντώνη Παντιώρα, στον Ιωνικό Σύνδεσμο (Τσουρουκτσόγλου 1 και Λ. Ηρακλείου 251, Ν. Ιωνία), στις 7.30 μ.μ.