Newsroom

Newsroom

Μπάνος : Ο Παπακωνσταντίνου δεν έβλαψε το δημόσιο συμφέρον

Στο Ειδικό Δικαστήριο κατέθεσε ο πρώην νομικό σύμβουλο του υπουργείου Οικονομικών Αναστάσιο Μπάνο. Ο κ. Μπάνος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι…

2251166 0

Στο Ειδικό Δικαστήριο κατέθεσε ο πρώην νομικό σύμβουλο του υπουργείου Οικονομικών Αναστάσιο Μπάνο.
Ο κ. Μπάνος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η λίστα Λαγκάρντ μπορούσε να αποτελέσει αφορμή ελέγχου για τους καταθέτες, ενώ υποστήριξε πως ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Καπελέρης δεν χρειαζόταν εντολή για να προχωρήσει σε έλεγχο.
Σύνεδρος: Εδώ είναι ένα ζήτημα που ανεβαίνουν και κατεβαίνουν κυβερνήσεις, η πάταξη της φοροδιαφυγής. Θεωρείτε ότι τέσσερις μήνες μετά, που δεν είχε ξεκινήσει ο έλεγχος, είναι εύλογος χρόνος;
Μάρτυρας: Είναι. Για στοιχεία σαν αυτά με την παθολογία που έχουν και όταν το ΣΔΟΕ είναι γεμάτο από αντίστοιχα στοιχεία, δεν νομίζω ότι ο υπουργός έβλαψε το δημόσιο συμφέρον.
Στην κατάθεσή του, ο κ. Μπάνος αναφέρθηκε στη σύσκεψη όπου συζητήθηκε για πρώτη φορά η λίστα Λαγκάρντ.
«Αφού είχε έρθει ο Ιωάννης Διώτης στο ΣΔΟΕ, ρώτησα τον υπουργό τί έκανε με το στοιχείο  (λίστα Λαγκάρντ) και μου είπε θα τα στείλει στον κ. Διώτη. Μετά την αποχώρησή τού Γ. Παπακωνσταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών και πριν τον Αύγουστο, σε μία σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, τον ξαναρώτησα και ο υπουργός μου είπε ότι τα είχε στείλει προς αξιοποίηση στον κ. Διώτη», είπε ο μάρτυρας.  
Δεν χρειάζεται εντολή ο γραμματέας του ΣΔΟΕ για τη διενέργεια ελέγχου
Όπως είπε ο κ. Μπάνος, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ δε χρειάζεται εντολή για τη διενέργεια ελέγχου θεωρώντας πως ο κ. Καπελέρης «μπορούσε να προχωρήσει μόνος του».
Εισαγγελέας: Αν το υλικό ήταν στο συρτάρι του υπουργού και δεν το έχει παραδώσει, πώς θα ελέγξει ο Ιωάννης Καπελέρης;
Μάρτυρας: Ο υπουργός είπε ότι θα διενεργηθεί έλεγχος και επιφυλάχθηκε στη σύσκεψη εκείνη μόνο για το ποιο όργανο θα τον κάνει.
Πρόεδρος: Αν ο υπουργός λέει θα κάνουμε έλεγχο, αλλά ακόμα δεν ξέρω ποιος θα τον κάνει, του δίνει εντολή ελέγχου ή το αντίθετο; Είστε δικηγόρος και αρκετά ευφυής. Του είπε να προχωρήσει στον έλεγχο;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να δώσω απάντηση σε αυτό. Θα είχε ένα επιχειρησιακό δισταγμό  τουλάχιστον. Αλλά στη θέση του δεν θα εκλάμβανα ότι μου απαγορεύει τον έλεγχο.
Εισαγγελέας: Έχει στα χέρια του ο υπουργός άλλα 2.000 ονόματα. Μιλάμε για τη λίστα ολόκληρη. Αν ο Καπελέρης έκανε έλεγχο, άντε να έκανε στα 10 ονόματα που του είχε δώσει ο υπουργός. Αυτό είναι το ζήτημα, τα δέκα ονόματα..;
Αύριο θα καταθέσουν οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης  Διώτης και Στ. Στασινόπουλος.