Newsroom

Newsroom

Η Τουρκία ακύρωσε τη ΝΟΤΑΜ εφαρμόζοντας το: "Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά"

Η Τουρκία ακύρωσε την απαράδεκτη για την Αθήνα ΝΟΤΑΜ πιέζοντας για αμοιβαία ακύρωση στο διηνεκές. Επί της ουσίας προσπαθεί να…

1 422

Η Τουρκία ακύρωσε την απαράδεκτη για την Αθήνα ΝΟΤΑΜ πιέζοντας για αμοιβαία ακύρωση στο διηνεκές. Επί της ουσίας προσπαθεί να επιβάλλει στην Αθήνα το τι θα κάνει με τις ΝΟΤΑΜ που έχει δικαίωμα από το διεθνές δίκαιο να εκδίδει…

Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο της Τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ στο οποίο παρατίθενται δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ταντζού Μπιλκίτς.

«Σύμφωνα με το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η Τουρκία «κατά λάθος» ανακοίνωσε λάθος συντεταγμένες για μια μακράς διάρκειας επικίνδυνη περιοχή πάνω από το Αιγαίο και για αυτό ανακάλεσε την ΝΟΤΑΜ», γράφει την Τρίτη η Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ στην ηλεκτρονική της έκδοση, μία ημέρα μετά την θεαματική αναδίπλωση της Άγκυρας.
Στο άρθρο επισημαίνεται πως η Άγκυρα δεν θα προχωρήσει σε νέα ΝΟΤΑΜ για αρκετό καιρό σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σε γραπτή δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ταντζού Μπιλκίτς, το πρωί της Τρίτης.
 
Το θέμα έκδοσης ΝΟΤΑΜ για περιοχές υψηλού κινδύνου που εκδίδουν Ελλάδα και Τουρκία είναι στην ατζέντα εδώ και πολύ καιρό και η Άγκυρα είχε προτείνει πέρυσι στην Ελλάδα να προχωρήσουν σε αμοιβαία ακύρωσή τους, σύμφωνα με τον Μπιλκίτς, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Παρόλα αυτά δεν έχουμε λάβει κάποια θετική ανταπόκριση ακόμα. Είμαστε πρόθυμοι να βρούμε μια χρονική λύση στο θέμα μέσα στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα.
Για αυτό τον λόγο η πρόσφατη ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε με λάθος συντεταγμένες ακυρώθηκε και προς το παρόν δεν θα εκδοθεί κάποια άλλη για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Η θέση μας βασίζεται στην αρχή της αμοιβαιότητας όσον αφορά αυτό το θέμα. Με την ευκαιρία η Τουρκία επαναλαμβάνει το κάλεσμά της στην πρόσφατα εκλεγείσα κυβέρνηση της Ελλάδας να προσεγγίσει τα υπάρχοντα ζητήματα ανάμεσα στις δύο χώρες μας με εποικοδομητικό τρόπο κάνοντας χρήση των διαθέσιμων διπλωματικών οδών για διάλογο».  

Σύμφωνα με πηγές του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τονίζεται πως: “τα γεγονότα των τελευταίων ημερών σχετικά με το παράτυπο και παράνομο Πεδίο Βολής που ανακήρυξε η Τουρκία στο Αιγαίο κατέδειξαν τη σοβαρότητα και επικινδυνότητα που μπορούν να έχουν τέτοιες ενέργειες όταν δεν βασίζονται στο σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας.

Η Ελλάδα αντέδρασε με αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα.

Ανεξάρτητα από το αν διεπράχθη σοβαρό λάθος, στην προκειμένη περίπτωση,  από την τουρκική πλευρά, διαπιστώθηκε, για μία ακόμη φορά, ότι η συμπεριφορά των προκλήσεων με χρήση του στρατιωτικού τομέα μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, για τις οποίες η Ελλάδα ουδεμία ευθύνη έχει ή μπορεί να έχει.
Η ελληνική Κυβέρνηση, με σταθερό προσανατολισμό σε μία εξωτερική πολιτική αταλάντευτης προάσπισης των εθνικών συμφερόντων και δικαίων, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας, έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει και να διαχειρισθεί  τα ζητήματα αυτά στο πλαίσιο της διπλωματικής επικοινωνίας, με γνώμονα την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.”

 

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…