Newsroom

Newsroom

Κύπρος: Παραιτήθηκε η Διαχειρίστρια της Λαϊκής Τράπεζας "πυροβολώντας"

Εξακοντίζοντας βαριές κατηγορίες κατά της Αρχής Εξυγίανσης , υπέβαλε σήμερα την παραίτηση της δια επιστολής που κοινοποίησε και στο ΔΣ…

Εξακοντίζοντας βαριές κατηγορίες κατά της Αρχής Εξυγίανσης , υπέβαλε σήμερα την παραίτηση της δια επιστολής που κοινοποίησε και στο ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤΚ) η Διαχειρίστρια της πρώην Λαϊκής Τράπεζας  Άντρη Αντωνιάδη.  Με αφορμή το γεγονός ότι  η Αρχή Εξυγίανσης, που αποτελείται από τη Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, τον Στέλιο Κοιλιάρη και  τον Γιώργο Συρρίχα αποφάσισε  στις 26 Φεβρουαρίου 2015 να θέσει επικεφαλείς της υπόθεσης κατά Βγενόπουλου και άλλων τους «Χρύσης Δημητριάδης & Σία ΔΕΠΕ», χωρίς η ίδια η Διαχειρίστρια να ενημερωθεί αλλά και να ερωτηθεί , η κ. Αντωνιάδη στην επιστολή της διατυπώνει την κάθετη διαφωνία της υπογραμμίζοντας ότι  «η  προαναφερθείσα δικηγορική εταιρεία δεν μπορεί να τεθεί επικεφαλής της  υπόθεσης εναντίον  Βγενόπουλου και άλλων για ένα απλό λόγο:  Έχει, εξασφαλίσει δάνειο από την Λαϊκή Τράπεζα ενόσω η Τράπεζα ήταν υπό τον πλήρη έλεγχο Βγενόπουλου, με πολύ ευνοϊκούς όρους (πολύ χαμηλό επιτόκιο, με περίοδο αποπληρωμής 30 χρόνια)».  Η κ. Αντωνιάδη διατυπώνει  την εκτίμηση ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό για την υπόθεση και «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το φταίξιμο θα βαραίνει εξ ολοκλήρου εσάς τους ίδιους».
Η κόρη της Χρυστάλλας
Στην επιστολή της η Διαχειρίστρια επαναφέρει στην επιφάνεια θέμα ασυμβίβαστου για τη Διοικήτρια της ΚΤΚ, αναφερόμενη στις σχέσεις Βγενόπουλου με την εταιρεία στην οποία εργαζόταν η κόρη της Χρ. Γιωρκάτζη και αποκαλύπτει ότι  η Μαριάννα Γιωρκάτζη εξακολουθεί και σήμερα να εργάζεται στην δικηγορική εταιρεία του συζύγου της Διοικήτριας Ανδρέα Γιωρκάτζη παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου.  

Η κ. Αντωνιάδη στην επιστολή της καταγγέλλει ότι από τον περασμένο Μάιο (σ.σ. αμέσως μετά την ανάληψη καθηκόντων Διοικητή της ΚΤΚ από την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη) σημειώθηκαν πολλά ανεξήγητα γεγονότα και αναφέρεται  σε, «ανώμαλες καθυστερήσεις από την πλευρά της  Αρχής Εξυγίανσης»  για την παροχή στην ίδια της απαραίτητης έγκρισης  για να προχωρήσει με σημαντικά νομικά μέτρα. Καθυστερήσεις,  που όπως σημειώνει,  έχουν βάλει αυτή την υπόθεση σε πραγματικό κίνδυνο.  Αφού παραθέτει σειρά παραδειγμάτων που παρέβαλλαν εμπόδια στο έργο της, καταλήγει αποκαλύπτοντας ότι, «επιπλέον, πολύς πολύτιμος χρόνος έχει χαθεί από την Αρχή Εξυγίανσης στο να παρενοχλούν εμένα προσωπικά». Εξηγεί ότι  προβάλλοντας σειρά προσκομμάτων στη δουλειά της μερικά παραδείγματα των οποίων επίσης αναφέρει στην επιστολή της. 

Η Άντρη Αντωνιάδου συνεχίζει σε πιο σκληρό ύφος καταγγέλλοντας την Αρχή Εξυγίανσης ότι ενώ υπάρχει  προφανής  σύγκρουση συμφερόντων, η Γιωρκάτζη,ο  Κοιλιάρης και ο Συρρίχας κάνουν τα στραβά μάτια.  Μάλιστα σύμφωνα με την επιστολή  οι αποφάσεις της Αρχής οδήγησαν δύο από τους ανώτερους υπαλλήλους της Διαχειρίστριας που γνώριζαν πολύ καλά τις υποθέσεις και τις περιστάσεις σε παραιτήσεις. Καταλήγοντας η Αντρη Αντωνιάδη τονίζει:  Από την πλευρά μου, δεν μου απομένει καμία άλλη επιλογή παρά να ακολουθήσω τους ανωτέρους υπαλλήλους μου και να υποβάλω την παραίτηση μου καθώς δεν σκοπεύω  να γίνω μέρος αυτής της διάτρητης διαδικασίας»!
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή της Άντρης Αντωνιάδη προς την Αρχή Εξυγίανσης
Προς Αρχή εξυγίανσης
02 Μαρτίου 2014
Αγαπητοί Κύπριοι

Έλαβα οδηγίες στις 26 Φεβρουαρίου 2015 να απευθυνθώ εγγράφως προς τους κ.κ. Χρύσης Δημητριάδης & Σία ΔΕΠΕ και να τους ενημερώσω  για την απόφασή σας να τους θέσετε επικεφαλείς της υπόθεσης κατά Βγενόπουλου και άλλων. Σημειώνεται ότι εκτέλεσα τις οδηγίες που έλαβα αυθημερόν. Σημειώνω ότι η απόφαση αυτή ελήφθη εν τη απουσία μου και χωρίς να ζητηθεί η άποψη μου ή η συμβουλή μου.

Σας απευθύνω αυτή την επιστολή για να εκφράσω την έντονη διαφωνία μου. Η προαναφερθείσα δικηγορική εταιρεία δεν μπορεί να τεθεί επικεφαλής της  υπόθεσης εναντίον  Βγενόπουλου και άλλων για ένα απλό λόγο. Έχει, η εταιρεία, εξασφαλίσει δάνειο από την Λαϊκή Τράπεζα ενόσω η Τράπεζα ήταν υπό τον πλήρη έλεγχο Βγενόπουλου, με πολύ ευνοϊκούς όρους (πολύ χαμηλό επιτόκιο, με περίοδο αποπληρωμής 30 χρόνια).  Δεν γνωρίζω αν έχετε αναλώσει ικανό χρόνο για να διαβάσετε τις δύο ένορκες καταθέσεις που υποβλήθηκαν προς στήριξη της αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων της υπόθεσης . 

Δεν είμαι δικηγόρος , αλλά έχω χρόνια εμπειρία στον τραπεζικό τομέα ώστε να μπορώ να πω ότι η ομοιότητα μεταξύ του δανείου προς την εν λόγω εταιρεία με πολλούς από εκείνους που αποτελούν τη βάση των διεκδικήσεων , είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Πώς αναμένετε τους κατηγορούμενους  να απαντήσουν, σε μία αντεξέταση, για τη σημαντικότητα δανείων με  ευνοϊκούς όρους; Πώς μπορούν αυτοί οι δικηγόροι να αντεξετάσουν τους κατηγορουμένους για την πολύ σημαντική αυτή πτυχή της υπόθεσης , όταν οι ίδιοι έλαβαν ένα παρόμοιο δάνειο ; Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό για την υπόθεση και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το φταίξιμο θα βαραίνει εξ ολοκλήρου εσάς τους ίδιους.

Δεν έχω την πρόθεση να επεκταθώ λεπτομερώς διότι δεν θέλω να θέσω σε κίνδυνο αυτή την πολύ σημαντική υπόθεση , ωστόσο , σημειώνω μόνο το γεγονός ότι το δικηγορικό γραφείο που αποφασίσατε  να διορίσετε επικεφαλή της υπόθεσης, εξέφρασε εγγράφως τη ρητή διαφωνία του για την κατάθεση αιτήσεων περιφρόνησης δικαστηρίου  κατά Βγενόπουλου , Μπουλούτα και Μάγειρα . Αυτές οι διαδικασίες περιφρόνησης δικαστηρίου  είχαν επιδοθεί αυτοπροσώπως στον Βγενόπουλο περίπου δύο εβδομάδες πριν από την κοινοποίηση σε μένα της απόφασης σας και γνωρίζω πολύ καλά πόσο μεγάλη ανησυχία προκάλεσε η συγκεκριμένη επίδοση στον Βγενόπουλο και άλλους.

Εκτός από τα παραπάνω , συγκλονίστηκα όταν είδα ότι ο δικηγόρος του Βγενόπουλου , ο κ. Γιωρκάτζης γνώριζε την απόφασή σας να διορίσετε τους κ.κ. Χρύσης Δημητριάδης & Σία πολύ πριν αυτή κοινοποιηθεί σε μένα . Σημειώνω ότι ο απερχόμενος επικεφαλής δικηγόρος για την υπόθεση , ο κ. Νεοκλέους μου τηλεφώνησε και μου το ανέφερε αυτό περίπου δέκα ημέρες πριν από τις 26 Φεβρουαρίου 2015, αλλά για να μη ληφθεί σοβαρά υπόψη.  Φαίνεται ότι ο δικηγόρος του Βγενόπουλου έχει καλύτερα κανάλια επικοινωνίας με εσάς από ότι εγώ.

Επιπλέον , γνωρίζω καλά που εργαζόταν  η κόρη της Διοικήτριας πριν από τον διορισμό της και ποια είναι η σχέση του Βγενόπουλου και της MIG με την εν λόγω εταιρεία . Γνωρίζω πολύ καλά πού εργαζόταν μετά το διορισμό της Διοικήτριας ( στο δικηγορικό γραφείο του συζύγου της Διοικήτριας ) και , τέλος, γνωρίζω καλά ότι εξακολουθεί να εργάζεται εκεί , παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου.

Έχω δώσει μια σειρά από ένορκες βεβαιώσεις και ποινικές διαδικασίες εκκρεμούν εναντίον μου στην Ελλάδα για αυτόν τον λόγο. Ποτέ δεν μετάνιωσα επειδή κάνω το καθήκον μου. Ωστόσο, από τον περασμένο Μάιο (σ.σ. αμέσως μετά την ανάληψη καθηκόντων Διοικητή της ΚΤΚ από την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη) σημειώθηκαν πολλά ανεξήγητα γεγονότα. Ανώμαλες καθυστερήσεις από την πλευρά της  Αρχής Εξυγίανσης  για την παροχή σε μένα της απαραίτητης έγκρισης  για να προχωρήσω με σημαντικά νομικά μέτρα,  έχουν βάλει αυτή την υπόθεση σε πραγματικό κίνδυνο. 

Ως παράδειγμα, θα ήθελα να αναφερθώ στην –από πλευράς σας- ανεξήγητη καθυστέρηση για μου εγκρίνετε να προχωρήσω με την κατάθεση προσωρινών διαταγμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο επεκτείνοντας το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Βγενόπουλου και άλλων στην εν λόγω χώρα. Αν δεν ήταν η ορθή διαχείριση του θέματος από τους  δικηγόρους μου στο  Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό (το πάγωμα) δεν θα είχε συμβεί ποτέ (για ενημέρωσή σας η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου καταχωρήθηκε την ίδια ημέρα που μου κοινοποιήσατε την απόφασή σας, δηλαδή στις 26 Φεβρουαρίου 2015).

Επιπλέον, πολύς πολύτιμος χρόνος έχει χαθεί από την Αρχή Εξυγίανσης στο να παρενοχλούν εμένα προσωπικά, είτε με τις μικρές ανανεώσεις στο διορισμό μου είτε μέσω ελέγχων  πρώτα από τους εσωτερικούς ελεγκτές της Κεντρικής Τράπεζας και επίσης από το Γενικό Ελεγκτή ο οποίος ερευνά υποθέσεις της Διοίκησης στη βάση οδηγιών του Διοικητή της ΚΤΚ (όπως αποδεικνύεται στην ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή). Πόσο μάλλον ο χρόνος που δαπανάται για την υποτιθέμενη σύγκρουση των Κυπρίων δικηγόρων μου. Πιστεύω ότι υπάρχει προφανής σύγκρουση συμφερόντων κι εσείς εσκεμμένα κάνετε τα στραβά μάτια. Η απόφασή σας έχει οδηγήσει δύο από τους ανώτερους υπαλλήλους μου (ο ένας είναι και ο βασικός μάρτυρας στην προκειμένη περίπτωση) σε παραίτηση. Πρόκειται για ανθρώπους με επαρκή προσωπική γνώση της υπόθεσης και των περιστάσεων της ώστε να αντιλαμβάνονται  ότι αυτά τα περιστατικά δεν είναι τυχαία.
Από την πλευρά μου, δεν μου απομένει καμία άλλη επιλογή παρά να ακολουθήσω τους ανωτέρους υπαλλήλους μου και να υποβάλω την παραίτηση μου καθώς δεν σκοπεύω  να γίνω μέρος αυτής της διάτρητης διαδικασίας. Τίθενται πολλά σε κίνδυνο για την κυπριακή οικονομία στο σύνολό της. Οι καταθέτες της Λαϊκής έχουν ήδη υποφέρει πολύ και έκανα το καλύτερό δυνατό για να προστατεύσω  τα συμφέροντά τους. Το καθήκον μου προς αυτούς και προς τη συνείδησή μου υπαγορεύει να παραιτηθώ. Τουλάχιστον οι καταθέτες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση του τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες της Αρχής Εξυγίανσης.
Επειδή όμως δεν  θέλω να διαταραχθεί η καθημερινή λειτουργία  του Legacy Laiki, θα εκτιμούσα αν θα μπορούσατε να συμβουλεύσετε για το πότε θα πρέπει να διοριστεί ο αντικαταστάτης μου για τη μεταβίβαση της εξουσίας.
Εν τω μεταξύ εγώ θα διασφαλίσω ότι δεν λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις χωρίς να ενημερώνεται η  Μονάδα Εξυγίανσης στην ΚΤΚ η οποία υπήρξε και το σημείο επαφής μαζί μου.
Με εκτίμηση
Άντρη Αντωνιάδη

πηγή:http://www.kathimerini.com.cy

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ