Κατατίθεται το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης – Τι θα περιλαμβάνει

Εντός της ημέρας κατατίθεται από την κυβέρνηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στο κυβερνητικό συμβούλιο της Παρασκευής. Το

Εντός της ημέρας κατατίθεται από την κυβέρνηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στο κυβερνητικό συμβούλιο της Παρασκευής. Το νομοσχέδιο αναμένεται να προβλέπει την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος, επιδότηση ενοικίου καθώς και μέτρα για τη σίτιση 300.000 οικογενειών. Πιο συγκεκριμένα:

Ηλεκτρικό ρεύμα
Το νομοσχέδιο θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος έως 300 κιλοβατώρες. Θα δοθεί σε νοικοκυριά, είτε αυτά ήταν ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο είτε όχι, καθώς και σε νοικοκυριά με «κομμένο» ρεύμα, λόγω οφειλών. Η κυβέρνηση, διά του Αλέξη Τσίπρα, έχει υπολογίσει τον αριθμό των νοικοκυριών που δικαιούνται το δωρεάν ρεύμα σε περίπου 300.000.

Εξασφάλιση στέγασης
Το εν λόγω πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο επιδότησης ενοικίου και θα αφορά 30.000 νοικοκυριά σε πρώτη φάση. Θα αφορά νοικοκυριά που δεν διαθέτουν δικό τους ακίνητο στην περιφέρεια που διαβιούν και θα αφορά τόσο νέες μισθώσεις όσο και ανανέωση παλαιότερων, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν εξώσεις. Η επιδότηση θα ανέρχεται σε 70 ευρώ τον μήνα ανά άτομο και 220 ευρώ ανά πολυμελή οικογένεια συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Προβλέπεται επίσης ότι το ποσόν της επιδότησης θα δίνεται απευθείας στον ιδιοκτήτη του ακινήτου, θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και πιθανότατα δεν θα υπόκειται σε κρατήσεις. Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει και πρόβλεψη σχετικά με τον συμψηφισμό οφειλών.

Σίτιση
Τα μέτρα για την εξασφάλιση επαρκούς σίτισης θα αφορούν 300.000 οικογένειες και θα υλοποιηθούν μέσω εκπτωτικών κουπονιών ή άλλον ηλεκτρονικό τρόπο. Θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των εισοδημάτων των δικαιούχων από κάθε πηγή, ενώ θα επιλέγονται βάσει των φορολογικών δηλώσεών τους. Αν για κάθε λόγο δεν κατατίθεται δήλωση ή πρόκειται για ανέργους που δεν λαμβάνουν επίδομα, τότε θα απαιτείται υπεύθυνη δήλωσή τους.

 

Πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο σε μία σειρά ανακουφιστικών ρυθμίσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν νομοσχέδια που θα καλύπτουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη μετακίνηση των ανέργων.

Με στοιχεία από το efsyn.gr

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…