Newsroom

Newsroom

Τσίπρας: "Τα μνημόνια τα τελείωσε ο ελληνικός λαός"

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα βγαίνει από την πραγματική διαπραγμάτευση έχοντας ανακτήσει την αξιοπρέπεια της, την ισοτιμία της και…

tsipras kouti hd

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα βγαίνει από την πραγματική διαπραγμάτευση έχοντας ανακτήσει την αξιοπρέπεια της, την ισοτιμία της και έχοντας πετύχει τους βασικούς προκαταρκτικούς στόχους που είχε θέσει. Έκλεισε ένας πρώτος κύκλος σκληρής και επίπονης διαπραγμάτευσης, η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, στη δεύτερη ανοιχτή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Σε αυτούς τους τέσσερις μήνες θα διαπραγματευτούμε την ουσία της δανειακής σύμβασης για να  θέσουμε επί τάπητος την απομείωση του χρέους» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Οι ευρωπαίοι εταίροι αποδέχθηκαν να αποσύρουν την επιμονή για ανέφικτα πλεονάσματα που αποτελούν το άλλο όνομα της λιτότητας. Επιβεβαίωσαν ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό δημόσιο χρέος και τον τρόπο αποπληρωμής του. Όσο και αν αυτό ταλαιπωρεί την αντιπολίτευση, τα μνημόνια τελείωσαν» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας. «Πρέπει να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις για καταπολέμηση φοροδιαφυγής, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, τη σαρωτική ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό είναι το μείγμα της πολιτικής που συνοδεύει την παράταση και όχι οι μειώσεις μισθών και συντάξεων και οι σαρωτικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων», είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι «κάποιοι θα ήθελαν να είχαμε αποτύχει και να είχαμε πέσει στα βράχια, να είχαμε δεχθεί στα μέτρα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση». Για το ενδεχόμενο τρίτου Μνημονίου, ο πρωθυπουργός ήταν κάθετος. «Γνωρίζω ότι κάποιοι έχουν ποντάρει στο ενδεχόμενο τρίτου Μνημονίου. Ας το ξεχάσουν. Γιατί τα μνημόνια τα τελείωσε ο ελληνικός λαός», είπε χαρακτηριστικά, ενώ προανήγγειλε τη κατάθεση τη Δευτέρα το πρωί, του πρώτου νομοσχεδίου της κυβέρνησης που θα αφορά μέτρα για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης το οποίο χαρακτήρισε «πρώτιστο χρέος και καθήκον».

«Συμβολικά προτείνω αυτό να είναι το πρώτο νομοσχέδιο» είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι στο σχέδιο θα προβλέπεται δωρεάν ρεύμα σε χιλιάδες νοικοκυριά, η ρύθμιση για πρόγραμμα στέγασης σε 30.000 δικαιούχους, η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο και άρση του διαρκούς αυτοφώρου. Για να ανακουφιστούν 3,7 εκατομμύρια οφειλέτες που χρωστούν έως 5.000 ευρώ και από την άλλη να στηριχθούν τα δημόσια έσοδα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Σε αυτό θα περιλαμβάνεται και ρύθμιση για χρέη προς τα ταμεία αλλά και η άρση του διαρκούς αυτοφώρου για χρέη ώς 50.000 ευρώ. Παράλληλα, επανέρχεται αναδρομικά το καθεστώς για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ για να παράγουν άμεσα όλα τα έννομα αποτελέσματα για καταλογισμό φόρων.

Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η ρύθμιση αυτή θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες με αντικειμενική αξία έως 300.000 ευρώ. Την επόμενη Πέμπτη η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ «ώστε να αντικαταστήσουμε μια μεγάλη αδικία και να γιατρέψουμε τη μεγάλη πληγή για τη δημοκρατία», είπε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος προς τους υπουργούς, τους κάλεσε όλους να συνεργαστούν με τον Νίκο Βούτση για να μπει μπροστά η αναδιοργάνωση των οργανισμών όλων των υπουργείων. «Αυτή θα είναι η σημαντικότερη παρέμβασή μας», είπε ο κ. Τσίπρας. Κόμβο και σύμβολο για τη νέα διακυβέρνηση χαρακτήρισε την ανάκληση άδειας στις Σκουριές λέγοντας ότι κρίθηκε επιβεβλημένη για να ελεγχθεί αν εφαρμόστηκαν οι κείμενες διατάξεις. Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς έφτασε η χώρα στο μνημόνιο και κάλεσε τους υπουργούς να εργαστούν σκληρά με λιγότερα συνθήματα και πολύ δουλειά.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…