Newsroom

Newsroom

Τα smartphone εντοπίζονται και μέσω…μπαταρίας

Ακόμα και μέσω μπαταρίας μπορούν να εντοπιστούν smartphones κινητά που χρησιμοποιούν λειτουργικό σύστημα Android, σύμφωνα με μελέτη. Όπως αναφέρει σχετικό…

kinito entopismos

Ακόμα και μέσω μπαταρίας μπορούν να εντοπιστούν smartphones κινητά που χρησιμοποιούν λειτουργικό σύστημα Android, σύμφωνα με μελέτη.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του BBC, ερευνητές του τμήματος Επιστήμης υπολογιστών του Stanford University (Γιαν Μικαλέφσκι, Νταν Μπόνεχ, Άαρον Σούλμαν), καθώς και από την Rafael Ltd (Γκάμπι Νακίμπλι) κατάφεραν να δημιουργήσουν μια εφαρμογή που είναι σε θέση να εντοπίζει την θέση του κινητού μέσα από τη συλλογή δεδομένων για την κατανάλωση ενέργειας.

Πλέον, τα “συμβατικά” εργαλεία εντοπισμού, όπως η αξιοποίηση του GPS ή δεδομένων Wi-Fi δεν είναι απαραίτητα.

Όπως αναφέρει η μελέτη, η εφαρμογή «βλέπει» αν υπάρχει πρόσβαση σε δίκτυο και «διαβάζει» την κατανάλωση ενέργειας. Το συγκεκριμένο είναι πολύ συνηθισμένο για μια εφαρμογή και δεν αποτελεί λόγο υποψίας.

Ένα smartphone καταναλώνει περισσότερη ενέργεια όσο πιο μακριά βρίσκεται από κεραία και όσο περισσότερα εμπόδια βρίσκονται ανάμεσά τους, καθώς αναζητεί σήμα. Η επιπλέον χρήση από άλλες δραστηριότητας μπορεί επίσης να εξακριβωθεί μέσω αλγορίθμων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Δραστηριότητες όπως η αναπαραγωγή μουσικής, ενεργοποίηση χαρτών, οι τηλεφωνικές κλήσεις κ.α. αντλούν επίσης ενέργεια, αλλά μπορούν να διαχωριστούν χάρη στη χρήση μεθόδων machine learning, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οπότε, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, είναι δυνατή, μετά από μια διαδικασία μέτρησης κατανάλωσης ενέργειας διάρκειας λεπτών, η «ανάγνωσή» της μέσα από τον «θόρυβο».

Οι δοκιμές έγιναν σε τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν δίκτυα 3G, αλλά δεν μετρούσαν την ισχύ του σήματος, καθώς αυτό το δεδομένο προστατεύεται.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…