Newsroom

Newsroom

O Γιώργος Παπαστυλιανός στο koutipandoras.gr για την παράσταση "Insomnia"

"Prospero Theater Group"

papastylianos02

Η νεοσύστατη oμάδα “Prospero Theater Group” παρουσιάζει για πρώτη φορά σε Ελλάδα και Ευρώπη το έργο των Καναδών Guillermo Verdecchia και Daniel Brooks με τίτλο “Insomnia”, στο Θέατρο Άβατον. Η ιδιαιτερότητα της παράστασης έγκειται στο γεγονός ότι ο δίγλωσσος θίασος, θα παρουσιάσει το έργο στην αυθεντική αγγλική του γλώσσα, χωρίς υπέρτιτλους. Σκοπός της συγκεκριμένης παράστασης αλλά και της ομάδας, είναι η προσέλκυση του αγγλόφωνου κοινού της Ελλάδας, σε μια εμπειρία η οποία δε συνηθίζεται στη χώρα μας. Ο Γιώργος Παπαστυλιανός μιλάει στο koutipandoras.gr για τα σύγχρονα θέματα που πραγματεύεται η παράσταση, τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα που τη διέπει και την ευκαιρία να βιώσει ο θεατής με όλες του τις αισθήσεις ένα πολιτιστικό γεγονός σε έναν διαφορετικό “κώδικα”. 

-Η ιδιαιτερότητα της παράστασης έγκειται στο γεγονός ότι ο θίασος θα παρουσιάσει το έργο στην αυθεντική αγγλική του γλώσσα. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτή την επιλογή.

Γιώργος Παπαστυλιανός: Η επιλογή αυτή  έγινε “εν τη γενέσει της”. Επιθυμία μου ήταν από τότε που γύρισα στην Ελλάδα από τον Καναδά που είναι η δεύτερη πατρίδα μου, να ανεβάσω ένα έργο στην αγγλική γλώσσα. Σχετικά με αυτό, τον πρώτο καιρό συμπορεύτηκα με το Δάσκαλό μου Μίνωα Βολανάκη, γιατί πιστεύαμε και οι δυο ότι θα είχε πολύ ενδιαφέρον και ανταπόκριση ένα τέτοιο εγχείρημα.

-Είναι μία απόφαση που για εσάς εμπεριέχει ρίσκο; Πιστεύετε ότι θα την αγκαλιάσει το κοινό;

Γιώργος Παπαστυλιανός: Κάθε απόφαση στη ζωή εμπεριέχει ρίσκο. Επειδή όμως έχει γίνει μακρόχρονη έρευνα από εμένα και τους συνεργάτες μου, πιστεύουμε ότι από την ξενόγλωσση-αγγλόφωνη κοινότητα της Αθήνας υπάρχει τεράστια “δεξαμενή” υποψηφίων θεατών, για να ανταποκριθούν στο κάλεσμά  μας. Υπάρχει επίσης κοινότητα αγγλόφωνων σχολείων και εκπαιδευτηρίων, όπως επίσης νέοι ελληνικής καταγωγής εκπαιδευμένοι τα τελευταία χρόνια σε ξενόφερτες αγγλόφωνες παραστάσεις, κυρίως μέσω Φεστιβάλ.

-Το έργο πραγματεύεται ζητήματα που αφορούν τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Ποια θεωρείτε πως είναι η πολυπλοκότητα τους στις σύγχρονες συνθήκες;

Γιώργος Παπαστυλιανός: Το έργο αφορά σε  υπαρξιακά και κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας. Τα υπαρξιακά που πραγματεύεται και το INSOMNIA αφορούν τη θέση του σύγχρονου ανθρώπου στην σημερινή κοσμοθεωρία της ζωής. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες πια για όλα τα πράγματα που σχετίζονται με την “έννοια” της ζωής φιλοσοφικά και επιστημονικά, αλλά λίγη ψυχή να υποστηριχτεί η σημερινή βίωση της ζωής. Και από την άλλη, πολλά πολιτικά και κοινωνικά σχήματα, σημερινά και του παρελθόντος, αλλά μικρή απόδειξη ότι λειτουργούν. Άρα οι άνθρωποι σήμερα παγιδεύονται σε μια δαιδαλώδη πορεία αναζήτησης της ταυτότητάς τους. Όπως και ο ήρωάς μας στο έργο.

insomnia

-Πείτε μας λίγα λόγια για την ομάδα “Prospero Theater Group”. Πως έχει στόχο να πλησιάσει το αγγλόφωνο κοινό της χώρας; Με ποιες ενέργειες;

Γιώργος Παπαστυλιανός: Το “Prospero Theater Group” έχει σαν πρωταρχικό στόχο να προσεγγίσει τον αγγλόφωνο πληθυσμό της χώρας. Απευθύνεται πρωτίστως σε πληθυσμιακές ομάδες που γνωρίζουν πολύ καλά την αγγλική γλώσσα, δηλαδή σε Έλληνες ή μη που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν επαγγελματικές παραστάσεις στην αγγλική γλώσσα. Θα τους προσεγγίσουμε με την επικοινωνία της παράστασης μας σε αντίστοιχους χώρους και Οργανισμούς και φυσικά με την ποιότητα του καλλιτεχνικού μας έργου.”Ήρθαμε εδώ για να μείνουμε” όπως λέει και το ρητό!

-Το έργο πιστεύετε ότι είναι επίκαιρο σε σχέση με την Ελλάδα της κρίσης; Υπάρχουν αντιστοιχίες;

Γιώργος Παπαστυλιανός: Φυσικά και είναι επίκαιρο γιατί εμπεριέχει όλα αυτά τα ζητήματα που απασχολούν το σύγχρονο δυτικό άνθρωπο. Γράφτηκε το 1997 από δυο ταλαντούχους Καναδούς ηθοποιούς και συγγραφείς και αποδείχτηκε προφητικό όσον αφορά τα προβλήματα της κοινωνίας μας το 2015.Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό. Ο υπέρμετρος υλισμός, η έλλειψη ταυτότητας ,η ανυπαρξία ουσιαστικών σχέσεων, η αλλοίωση των κοινωνικών ισορροπιών μαζί με το χάος που δημιουργείται στην ψυχή του κάθε ανθρώπου λόγω αυτών των θεμάτων, αποτελούν ζητήματα που διαπραγματεύεται το έργο και αφορούν και την ελληνική κοινωνία.

-Οι μεταφράσεις “αλλοιώνουν” ένα κείμενο; 

Γιώργος Παπαστυλιανός: Οι μεταφράσεις αλλοιώνουν το κείμενο όταν δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα περισσότερο από την μετάφραση της γλωσσάς του κειμένου. Είναι πολύ δύσκολο κατά την άποψή μου να αποτυπώσει το νόημα και ταυτόχρονα την ψυχή ενός θεατρικού έργου σε μια άλλη γλώσσα από την πρωτότυπη. Το μυστικό έγκειται στην άριστη γνώση και των δυο γλωσσών που θα ασχοληθεί ο μεταφραστής αλλά και στο ταλέντο απόδοσης της θεατρικότητας του κειμένου που θα κατέχει. Προσωπικά, επειδή δεν τολμώ να μεταφράσω ακόμα επιλέγω τον ταπεινό και ασφαλή δρόμο της πρωτότυπης γλώσσας, που εξάλλου κατέχω άριστα.

-Ποια θεωρείτε ότι είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας και γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται τόσο να τα διαχειριστούν;

Γιώργος Παπαστυλιανός: Τα σημαντικότερα προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας είναι τόσα πολλά που θα χρειαστώ μια ολόκληρη συνέντευξη ξεχωριστά! Όλα ξεκινούν από ένα βασικό πράγμα. Τον εγωισμό του σύγχρονου ανθρώπου και την έλλειψη ταπεινότητας. Χωρίς αυτά τα δυο όλες οι οικογένειες γίνονται δυσλειτουργικές. Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να τα διαχειριστούν αυτά γιατί σήμερα υπάρχει η έλλειψη πίστης σε κάτι ανώτερο πέρα από τον άνθρωπο, όπως και να το ονομάζει κανείς αυτό. Στην Ελλάδα αυτό υπήρχε σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν και πιστεύω πως σιγά σιγά πρέπει να το ξαναβρούμε ο καθένας μόνος του, με αυτογνωσία και εσωτερικότητα.

-Ποιο ρόλο μπορεί να επιτελέσει η παράσταση ως μέσο εκμάθησης για μαθητές και σπουδαστές;

Γιώργος Παπαστυλιανός: Μπορεί να προσφέρει μια καλλιτεχνική και πολιτισμική εμπειρία. κυρίως γιατί είναι ένα έργο εύκολο στην παρακολούθηση του, με εύκολα αγγλικά στο άκουσμά τους, αλλά επίσης δίνεται η δυνατότητα να εκπαιδευτεί η ψυχή των μαθητών και σπουδαστών σε μια άλλη κουλτούρα και γλώσσα. Παρακολουθώντας θεατρικά έργα στα αγγλικά, ένας νέος “βιώνει” την παράσταση σε έναν άλλο κώδικα, ίσως ξένο σε αυτόν και έτσι επιστρατεύει όλο του το είναι για να ακούσει και να ζήσει αυτό το γεγονός.

– Πόσο εξοικειωμένο πιστεύετε ότι είναι το κοινό στην Ελλάδα με την αγγλική γλώσσα;

Γιώργος Παπαστυλιανός: Τα τελευταία χρόνια λόγω των πολλών Φεστιβάλ, στα οποία συμμετέχουν  πολλοί αξιόλογοι θίασοι από το εξωτερικό και της επιτυχίας της απευθείας μετάδοσης των παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου στο Μέγαρο Μουσικής, φαίνεται να  υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση για διοργανώσεις τέτοιου τύπου. Γι’ αυτό και εμείς, κάνοντας αρχή με το “Insomnia”, στοχεύουμε στην καθιέρωσή μας στη θεατρική κοινότητα της Αθήνας και κατά συνέπεια της Ελλάδας.  

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση

Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Ζαργάνη