Newsroom

Newsroom

Το σχέδιο Γιούνκερ για συμφωνία Ελλάδας-εταίρων

Τις «τεχνικές προτάσεις» του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επεξεργάζεται η Κομισιόν, για να παρουσιαστούν στο Eurogroup της Τετάρτης, αναζητώντας…

junker tsipras

Τις «τεχνικές προτάσεις» του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επεξεργάζεται η Κομισιόν, για να παρουσιαστούν στο Eurogroup της Τετάρτης, αναζητώντας  πεδία, όπου μπορεί να επιτευχθεί συμβιβαστική λύση. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίσκεψη των Τόμας Βίζερ και Ντέκλαν Κοστέλο που, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, έδειξαν διάθεση να προετοιμάσουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για γεφύρωση των διαφορών με την Αθήνα.

Μέσω επιστολής, ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να προτείνει τα ακόλουθα:

1. Καταβολή των υπολοίπων δόσεων και των επιστροφών του προηγούμενου προγράμματος ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ -συμπεριλαμβανομένων των 1,9 δισ ευρώ προς την Ελλάδα- με στόχο να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις της και κυρίως τα περίπου 7 δισ. ευρώ των ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

2. Μια νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, την οποία θα συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών με τον επικεφαλής του οργανισμού Ανχελ Γκουρία, ο οποίος αναμένεται αύριο στην Αθήνα.

3. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς στελεχη του ΥΠΟΙΚ εκφράζουν ρητή θέση υπέρ της ολοκλήρωσης της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

4. Μείωση του χρέους με ένα τεχνικό σύστημα ανταλλαγών -Saaps- και θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2015.

5. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το πρωτογενές πλεόνασμα να παραμείνει στο 1,5% του ΑΕΠ.

6. Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι το 2014 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,49% του ΑΕΠ.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι «στο τέλος θα επικρατήσει η λογική και θα αποφευχθεί η ρήξη». «Μόνο από ατύχημα» μπορεί να υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εκτιμούν στην κυβέρνηση, συμπληρώνοντας πως «η Λαγκάρντ, ο Γιούνκερ και η Μέρκελ δεν θα αφήσουν να συμβεί αυτό».

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…