Newsroom

Newsroom

Όταν ο Φαλτσιανί αποκάλυπτε στο HOTDOC. τη διαδρομή ξεπλύματος του μαύρου χρήματος (shadow banking)

HOTDOC.

falciani 2

Νέα στοιχεία που αποκαλύπτουν τον τρόπο λειτουργίας ενός γιγαντιαίου παγκόσμιου συστήματος φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής μέσω της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο, της HSBC και της ελβετικής θυγατρικής της HSBC Private Bank τα οποία έρχονται να προστεθούν στην περιβόητη “Λίστα Λαγκάρντ” που πρώτο το HOTDOC. δημοσίευσε, αποκαλύφτηκαν μέσω της επιχείρησης “SwissLeaks”, μιας παγκόσμιας έρευνας της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Στα 2059 ονόματα Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC που δημοσίευσε το περιοδικό HOTDOC., προστίθενται ακόμα 86 συνολικά εγγραφές προσώπων με ελληνικό ενδιαφέρον. Όπως έχει ήδη αποκαλυφτεί ένα εκ των προσώπων αυτών είναι ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της Proto Bank, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, υπάρχουν αναφορές σε 2460 τραπεζικούς λογαριασμούς που σχετίζονται με δραστηριότητα στην χώρα μας και συνδέονται με 2148 πελάτες της HSBC.

Περισσότερα από 100 δισ. δολάρια, περίπου 60.000 νέοι φάκελοι με 106.000 πελάτες από 203 χώρες εμπλέκονται στο τεράστιο αυτό κύκλωμα το οποίο ήρθε στο φως χάρη σ’ έναν πρώην υπάλληλο της HSBC, τον Ερβέ Φαλτσιανί.

Ο Γαλλοϊταλός πρώην εργαζόμενος της HSBC, διαβεβαιώνει σήμερα στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien, πως το σκάνδαλο φορολογικής απάτης της HSBC Ελβετίας (Swiss Leaks) αποτελεί μονάχα την “κορυφή του παγόβουνου”.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο HOTDOC. (Τ. 49 Μάρτιος 2014), ο Φαλτσιανί εξήγησε για πρώτη φορά τους διάφορους μηχανισμούς που συνθέτουν το σκιώδες αυτό τραπεζικό σύστημα.

hotdoct49

Μιλώντας στον Κώστα Βαξεβάνη και στη Θωμαϊδα Παπαϊωάννου, ο Φαλτσιανί τόνιζε τότε ότι εάν ο κόσμος μάθει τους κανόνες της σκοτεινής αυτής οικονομίας, θα μπορεί να προσδιορίσει τους πραγματικούς αντιπάλους του, εκείνους δηλαδή που του παίρνουν τα χρήματα.

“Ένας λογαριασμός μπορεί να φαίνεται κλειστός ή αρνητικός και να έχει σχέση με λογαριασμό που έχει λογαριασμό σε άλλη χώρα. Όλα αυτά υπάρχουν. Η διαδρομή του χρήματος. Η Ελλάδα μπορεί να τα πάρει αλλά δεν το έχει κάνει”, σημείωνε.

 

Τι ακριβώς είναι το shadow banking;

Υπάρχουν διαφορετικοί μηχανισμοί που συνθέτουν το shadow banking. Αυτοί έχουν σχέση όχι μόνο με λογαριασμούς και είδη καταθέσεων αλλά και με επενδυτικά προϊόντα, έτσι ώστε να επιτρέπεται η διάσπαση της περιουσίας κάποιου, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι δυνατόν να γνωρίζουμε ποιον αφορά.

Για παράδειγμα, αναφέρει ο Φαλτσιάνι, μπορείτε να έχετε δύο τραπεζικούς λογαριασμούς. Έναν θετικό και έναν αρνητικό. Έναν στην Ελλάδα ο οποίος παρουσιάζει οφειλή, έχει δηλαδή αρνητικό υπόλοιπο και έναν δεύτερο που μπορεί να είναι στην Ελβετία ή κάπου αλλού και να είναι πιστωτικός.

Αυτοί οι δύο λογαριασμοί είναι τα θεμέλια του σκιώδους τραπεζικού λογαριασμού.

faltsiani 0

Σε αντίθεση δηλαδή με ένα τρεχούμενο λογαριασμό που έχει ένας απλός άνθρωπος μπορεί κάποιος να έχει αυτούς τους δύο λογαριασμούς που λειτουργούν εντός του  πλαισίου λογαριασμών μεταξύ κρατών, που διαχειρίζονται άλλα κράτη.

Αυτό σε απλά Ελληνικά σημαίνει ότι κάποιος που έχει στην Ελλάδα έναν αρνητικό λογαριασμό και εμφανίζεται ως πτωχευμένος μπορεί να έχει ένα ποσό στις Μπαχάμες και ο διαχειριστής του λογαριασμού αυτού να είναι στην Ελβετία.

Όταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ζητήσουν στοιχεία, βλέποντας ότι αυτός ο άνθρωπος έχει δουλειές στην Ελβετία, η τελευταία θα απαντήσει ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν έχει κανένα λογαριασμό κι εν μέρει θα έχει δίκιο γιατί η Ελβετία απλά διαχειρίζεται ένα λογαριασμό που βρίσκεται στις Μπαχάμες. Το σύστημα απόκρυψης «απαιτεί» κάθε λογαριασμό πελάτη να είναι συνδεδεμένος με τέσσερα πρόσωπα.

α)Τον διαμεσολαβητή που μπορεί να είναι ή φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία που προτείνει τον πελάτη στην Τράπεζα,

β) τον υπάλληλο διαχείρισης ενός λογαριασμού που μπορεί κάλλιστα να βρίσκεται σε διαφορετική τοποθεσία από εκείνη που δημιουργήθηκε ο λογαριασμός,

γ) τον υπάλληλο εξυπηρέτησης που είναι πρόσωπο μέσα στο σύστημα της Τράπεζας που παρακολουθεί τις συναλλαγές στο λογαριασμό του πελάτη και

δ) τον εξειδικευμένο στις συναλλαγές που είναι ένας υπάλληλος ο οποίος ειδικεύεται στον τομέα συναλλαγών και προτείνει στον πελάτη την ιδανικότερη δυνατή λύση-επένδυση.

Όπως γίνεται αντιληπτό το θέμα πλέον δεν είναι απλά τα πρόσωπα σε αυτές τις λίστες αλλά το σύστημα που τους εξυπηρετεί ώστε να αποκρύπτουν κεφάλαια και να ξεπλένουν χρήμα κατά το δοκούν.

 

Για τη Λίστα Λαγκάρντ και τις ελληνικές αρχές

“Η Ελλάδα είναι ένα παράδειγμα του τι σημαίνει για μια χώρα να πρέπει να ξεχρεώσει τις τράπεζες, τη στιγμή που είναι πιθανό τα λεφτά να μην έχουν χαθεί, αλλά να βρίσκονται στο εξωτερικό. Βλέπετε πολίτες να υποφέρουν χωρίς να γνωρίζουν τους οικονομικούς μηχανισμούς. Η Ελλάδα είναι απλώς μέρος του μηχανισμού αυτού”, διαπίστωνε ο Φαλτσιανί.

lista lagard 0

“Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να σκεφτεί με όρους δικτύου, όπως οι τράπεζες. Αποκαλύψαμε πως η αδιαφάνεια προκύπτει μέσα από τέτοια δίκτυα. Επιμένω και προτείνω στην ελληνική Δικαιοσύνη να συνεργαστεί και να προσπαθήσει από κοινού με τις γαλλικές, τις ισπανικές, τις ιταλικές αρχές για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου. Εσείς κρατάτε στα χέρια σας την απόδειξη (λίστα Λαγκάρντ) ότι τα λεφτά που λείπουν από την Ελλάδα μπορεί να βρίσκονται σε οποιαδήποτε άλλη χώρα”.

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…