Newsroom

Newsroom

Το κύκνειο άσμα Λοβέρδου ο περιορισμός του δικαιώματος απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών

Η Ένωση Αθέων καταδικάζει την κίνηση του πρώην υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος κυριολεκτικά την παραμονή των εκλογών (Παρασκευή…

loverdos 17

Η Ένωση Αθέων καταδικάζει την κίνηση του πρώην υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος κυριολεκτικά την παραμονή των εκλογών (Παρασκευή 23-01-2015) εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 12773/Δ2/23-1-2015 τελευταία εγκύκλιο με θέμα “Ρύθμιση μαθητικών θεμάτων”, με την οποία περιορίζει εκ νέου το δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών θέτοντας αυστηρά κριτήρια και γραφειοκρατικά προσκόμματα στη διαδικασία.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Ένωσης Αθέων:

«Καταδικάζουμε την προφανή εκμετάλλευση των δημοσίων δομών για μικροπολιτικούς σκοπούς και εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων στην πλάτη μαθητών που ταλαιπωρούνται και ανησυχούν για το μέλλον τους, και την έλλειψη και της παραμικρής ευαισθησίας για την αγωνία τους στον αγώνα για εκπαίδευση.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος:

1) Περιορίζει το δικαίωμα απαλλαγής μόνο στους μαθητές που οι γονείς τους έχουν το θάρρος να αποκαλύψουν έμμεσα τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις (κατά παράβαση της νομοθεσίας ανθρώπινων δικαιωμάτων, και σε αντίθεση με τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και τις γνωμοδοτήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη),

2) Θέτει γραφειοκρατικά προσκόμματα ζητώντας επικυρωμένες με το γνήσιο της υπογραφής υπεύθυνες δηλώσεις και από τους δύο γονείς,

3) αναφέρει ότι οι διευθυντές πρέπει να προβαίνουν στην «τεκμηρίωση των προβαλλόμενων λόγων» χωρίς να προσδιορίζεται καθόλου πώς γίνεται αυτή, δίνοντας απεριόριστα περιθώρια αυθαιρεσίας. Βάσει του νόμου 2472/1997 το θρήσκευμα είναι ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο. Βάσει της απόφασης 77Α/2002 της ΑΠΔΠΧ οι μαθητές και οι γονείς τους πρέπει «να ασκούν το δικαίωμά τους αυτό, κατ’ επίκληση των πεποιθήσεών τους και χωρίς να προβαίνουν σε καμία περαιτέρω διευκρίνιση». Το αίτημα τεκμηρίωσης των προβαλλόμενων λόγων για απαλλαγή ισοδυναμεί με προσκόμιση πιστοποιητικού που να αναγράφει το θρήσκευμα και επομένως συνιστά αποκάλυψη πεποιθήσεων. Η θρησκευτική συνείδηση απορρέει από εσωτερική αναζήτηση και δεν μπορεί να συνάγεται από μια γραφειοκρατική καταχώρηση.

4) Κάνει λόγο για «κατάχρηση της απαλλαγής από τα θρησκευτικά», κάτι που δεν έχει νόημα. Όταν ένας μαθητής ή οι γονείς του επιλέγουν να μελετήσει άλλο μάθημα ή να ξεκουραστεί εκείνες τις ώρες, συνειδησιακά έχουν προφανώς απομακρυνθεί από τη θρησκεία. Αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό και όχι να ελέγχεται η τυπική καταχώρηση του θρησκεύματός τους — κατά παράβαση του νόμου, όπως επισημαίνεται στο προηγούμενο σημείο.

5) Καταργεί την 133099/Γ2/19-9-2013 εγκύκλιο που είχε εκδόσει το Υπουργείο Παιδείας και η οποία έδινε απαλλαγή σε όλους τους μαθητές με απλή επίκληση της θρησκευτικής συνείδησης, και η οποία παρόλη την ασφυκτική προθεσμία που έθετε, ήταν σύμφωνη με την κείμενη νομοθεσία περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαιωμάτων του παιδιού, θρησκευτικής ελευθερίας και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, χωρίς να δίνει περιθώρια για παρερμηνείες. Για αυτό το τελευταίο πολεμήθηκε λυσσαλέα από ενώσεις θεολόγων το περασμένο διάστημα.

Κλείνοντας θέλουμε με αφορμή αυτή την τελευταία αυθαιρεσία να αναφέρουμε ότι από πλευράς της τελευταίας απελθούσας ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ουδέποτε απαντήθηκαν οι αναφορές μας για αυθαιρεσίες διευθυντών και καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των μαθητών σχετικές με το θέμα της απαλλαγής, υποδεικνύοντας συνολικά χαρακτηριστική ανεπάρκεια στην εκτέλεση των καθηκόντων που είχαν ανατεθεί στον κ. Λοβέρδο».

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

τραμπ πυρ

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

Ο άνθρωπος που αυτοπυρπολήθηκε έλαβε ιατρική βοήθεια και μεταφέρθηκε από την περιοχή