Newsroom

Newsroom

Αλ. Τσίπρας: Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά…

tsipras 185

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου ώστε να υπάρξει εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Ο μόνος τρόπος για να κάνουμε βήματα προς την κατεύθυνση αυτήν είναι ο σεβασμός προς τα κυριαρχικά δικαιώματα και την αρχή της καλής γειτονίας. Αλλά πώς μπορούμε να κάνουμε βήματα προς το μέλλον όταν, για παράδειγμα, ο αριθμός των παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας από την Τουρκία τριπλασιάστηκε το 2014 σε σχέση με το προηγούμενο έτος ή όταν εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση περί casus belli;» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο δραστήριο ρόλο που διαδραμάτισε ο ΣΥΡΙΖΑ για την επικράτηση ειρηνόφιλων κινήσεων, ακόμη και στις πιο δύσκολες εποχές των σχέσεων των δυο κρατών

Αναφερόμενος στις «ανησυχίες της Ευρώπης λόγω εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ότι «η Ευρώπη εδώ και καιρό είχε αποδεχθεί την αναμενόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα».

«Μάλιστα, πολλοί το εξέφρασαν αυτό με τρόπο θετικό. Η έναρξη νέων διαπραγματεύσεων είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Σκοπός μας είναι να συζητηθεί το ζήτημα του χρέους σε επίπεδο Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό σκοπεύουμε να έλθουμε σε επαφή με όλες τις δυνάμεις που συμφωνούν επί συγκεκριμένης ατζέντας», συμπλήρωσε.

 

Κυπριακό

«Εμείς υποστηρίζουμε τις συνομιλίες με τη διευκόλυνση του ΟΗΕ και για μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία με ενιαία διοίκηση και διεθνή ταυτότητα. Πρέπει να υποστηρίξουμε, επίσης, την αύξηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης στο Νησί», σχολίασε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ως προς το Κυπριακό ζήτημα, ερώτηση του δημοσιογράφου.

«Η επίτευξη των στόχων αυτών εμποδίζεται με δραστηριότητες όπως η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ ή την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου από το πλοίο Μπαρμπαρός της Τουρκίας. Έχει μεγάλη σημασία, πρώτον να εγκαταλείψει το εν λόγω πλοίο την περιοχή και δεύτερον να μείνουν ανοιχτοί όλοι οι διπλωματικοί δίαυλοι για την επανέναρξη των συνομιλιών», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Ιδιωτικοποιήσεις

Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση για το «εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να επανεξετάσει τις ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, στον Αστέρα Βουλιαγμένης και τις μαρίνες», ο κ. Τσίπρας είπε: «Υποσχεθήκαμε ότι θα επανεξεταστούν οι συμφωνίες ως προς το αν είναι σύμφωνες προς το δίκαιο και το αν είναι κερδοφόρες για το δημόσιο.

Πολλές από τις ιδιωτικοποιήσεις είναι προβληματικές και πραγματοποιήθηκαν με πολύ χαμηλό αντίτιμο. Η προτεραιότητά μας είναι η προστασία της δημόσιας περιουσίας, η υποστήριξη της ορθής επιχειρηματικότητας και η αξιοποίηση αυτών προς όφελος της κοινωνίας. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση επένδυσης, στον βαθμό που αυτή προσφέρει όφελος σε όλους».

 

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…