Newsroom

Newsroom

Υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρω, η ΕΣΕΕ

Θα ενισχύσει την κατανάλωση και ως εκ τούτου τον τζίρο των επιχειρήσεων και μέσω αυτών την αύξηση της απασχόλησης, η…

2210545

Θα ενισχύσει την κατανάλωση και ως εκ τούτου τον τζίρο των επιχειρήσεων και μέσω αυτών την αύξηση της απασχόλησης, η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Αυτή την θέση εξέφρασε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).
Σε ανακοίνωση της ΕΣΕΕ υπενθυμίζει πως είχε εξ αρχής διαφωνήσει με την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην μείωση των μισθών.
Επισημαίνει παράλληλα πως μια αύξηση του κατώτερου μισθού θα μπορούσε να συνδυαστεί με περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών ώστε να αντισταθμιστεί η επιβάρυνση των εργοδοτών.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά τα εξής: «Η ΕΣΕΕ καθ΄ όλο το προηγούμενο διάστημα είχε δηλώσει την αντίθεσή της στην κατρακύλα του κατώτατου μισθού. Είχαμε θεωρήσει ότι η διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για κάθε εργαζόμενο πολίτη είναι συνδεδεμένη και με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Εκ των πραγμάτων, το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο ταλανίζει την κοινωνία, απαιτεί άμεσες και ρηξικέλευθες κινήσεις που μπορούν πραγματικά να δώσουν ώθηση στην οικονομία εν γένει. Η επαναφορά του κοινωνικού διαλόγου και η αναβάθμιση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων εργοδοτών και εργαζόμενων δεν μπορεί να είναι επιλογή αλλά βασική προϋπόθεση στα εργασιακά θέματα της ελληνικής αγοράς. Κατά τη γνώμη μας, η εν λόγω κίνηση θα ενισχύσει την κατανάλωση, θα αυξήσει τον τζίρο των επιχειρήσεων και θα επιταχύνει την αύξηση της απασχόλησης, η οποία είναι και το ζητούμενο σήμερα. Ταυτόχρονα, και αυτό μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμιστικά προς την επιβάρυνση που θα δεξιωθεί ο ιδιωτικός τομέας, η αύξηση του κατώτατου μισθού καλό θα είναι να συνοδευτεί και από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων• σκοπός μας δεν θα πρέπει να είναι η χρηματοδότηση της ανεργίας αλλά  της εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΣΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει τις προτάσεις της με τη νέα κυβέρνηση και ευελπιστεί ότι η τελευταία θα είναι περισσότερο δεκτική στη διαβούλευση με τους πέντε θεσμοθετημένους κοινωνικούς εταίρους».