Newsroom

Newsroom

Birdman ή Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας – Από τον Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου

Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου «Birdman»

birdman

H διεισδυτική μαύρη κωμωδία του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου «Birdman» είναι η ταινία που προσελκύει τα βλέμματα αυτή την εβδομάδα και κινείται σε οσκαρική τροχιά. Ο Μάικλ Κίτον υποδύεται εξαιρετικά έναν ηθοποιό που έγινε διάσημος στο παρελθόν από την ερμηνεία ενός σούπερ ήρωα και πλέον καλείται να διαχειριστεί τη φήμη του, τα φαντάσματα του παρελθόντος, τον εαυτό του. Από τις… πτήσεις στα κτίρια της πόλης ως άνθρωπος – πουλί ταξιδεύει μέχρι το Μπρόντγουει για να ανεβάσει το έργο του Ρέιμοντ Κάρβερ “Για τι Πράγμα Μιλάμε Οταν Μιλάμε για Αγάπη”.

Οι σχέσεις του με την οικογένεια του είναι τεταμένες, ο πρωταγωνιστής του θεατρικού έργου αποδεικνύεται ματαιόδοξος και ο ίδιος μπλέκεται σε μία συναρπαστική εσωτερική περιπέτεια που τον οδηγεί στα άκρα. Με καυστικό χιούμορ και δυνατή ροή ο Ινιαρίτου ξεφεύγει από τα μοντέλα που είχε συνηθίσει τους θεατές μέχρι τώρα και παίρνει ένα σημαντικό ρίσκο που μπορεί να ενθουσιάσει ή και να απογοητεύσει το κοινό του.

birdman

Ο ρόλος του θεάματος, η διαμεσολαβημένη μιντιακή πραγματικότητα και οι κατασκευασμένες ταυτότητες είναι τα επιμέρους θέματα πάνω στα οποία χτίζεται η ιστορία, ενώ η εσωτερική αγωνία για κάτι “μεγάλο” και “ηχηρό” κατατρέχει τον ήρωα σε κάθε μικρή και μεγάλη στιγμή. 

Τα συναισθήματα κινούνται ανάμεσα στο γέλιο και τη μελαγχολία, ενώ η κεντρική μάχη διεξάγεται γύρω από τη “διπλή” προσωπικότητα του πρωταγωνιστή. Ένας άνθρωπος έρχεται σε σύγκρουση με τον ίδιο του τον εαυτό. Πως να μην είναι συναρπαστική μια τέτοια μάχη; Μία σκοτεινή ταινία όπως αυτές που συνηθίζει να σκηνοθετεί ο Ινιαρίτου, η οποία όμως διαπνέεται από καυστικό χιούμορ. Ο σκηνοθέτης καταφέρνει να κρατήσει προσηλωμένο τον θεατή πάνω στον κλειστοφοβικό χαρακτήρα του κεντρικού ήρωα, του οποίου η συναισθηματική κατάσταση παρατείνεται διαρκώς έως την τελική του λύτρωση ή καταστροφή. Η ταινία είναι γυρισμένη σαν ενιαίο μονοπλάνο και εντυπωσιακή στην εκτέλεση, δίνοντας την αίσθηση μιας πιο ρεαλιστικής και απόλυτα θεατρικής πραγματικότητας. 

birdman

Το σενάριο υπογράφουν ο ίδιος ο Ινιάριτου μαζί με τον Νίκολας Τζιακομπόνε (που είχε συνεργαστεί μαζί του και στο «Biutiful»). Αποσπώντας τη Χρυσή Σφαίρα για το καλύτερο σενάριο και δίνοντας Χρυσή Σφαίρα α’ ανδρικού ρόλου στον πρωταγωνιστή της Μάικλ Κίτον, η ταινία οδεύει με φόρα στην κούρσα των Όσκαρ.

birdman

Το Birdman προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 22 Ιανουαρίου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου
ΣΕΝΑΡΙΟ: Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου, Νικολά Τζιακομπόνε, Αλεξάντερ Ντινελάρις, Αρμάντο Μπο
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Μάικλ Κίτον, Έμμα Στόουν, Έντουαρντ Νόρτον, Ναόμι Γουότς, Ζακ Γαλιφιανάκις, Άντρεα Ράισμπορο, Έιμι Ράιαν

 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…