Newsroom

Newsroom

Η Ευρώπη περιμένει τον Ντράγκι: Θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα QE;

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή απόφαση του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ,…

mario draghi

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή απόφαση του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης , που θα ανακοινώσει εκτός απροόπτου εντός της ημέρας ο Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με έγγραφο της ΕΚΤ που διέρρευσε την Τετάρτη, η πρόταση που θα εξετάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αφορά σε αγορές κρατικών ομολόγων ύψους 50 δις. ευρώ ανά μήνα, οι οποίες θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο και θα κρατήσουν είτε ένα χρόνο είτε μέχρι το τέλος του 2016. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση το συνολικό ύψος του προγράμματος θα ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ.

Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής αν τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, καθώς υπάρχει η άποψη ότι δε θα πρέπει να γίνουν δεκτά, λόγω της χαμηλής τους αξιολόγησης από τους διεθνείς οίκους. Αν πάντως τα ελληνικά ομόλογα ενταχθούν τελικά, το όφελος για τη χώρα μας αναμένεται να είναι γύρω στα 15 δις. ευρώ το μήνα.