Newsroom

Newsroom

Οι αποκαλύψεις του HOT DOC στην Zeit: "Πώς κυβερνάει η Τρόικα στην Αθήνα"

Μπορεί τα ελληνικά συστημικά ΜΜΕ να μη συγκινούνται (όχι πως αυτό μας εκπλήσσει πια) από τις αποκαλύψεις του HOT DOC…

zeit

Μπορεί τα ελληνικά συστημικά ΜΜΕ να μη συγκινούνται (όχι πως αυτό μας εκπλήσσει πια) από τις αποκαλύψεις του HOT DOC για τα e-mails που δείχνουν πώς η χώρα ουσιαστικά κυβερνάται από την τρόικα, όμως η έγκριτη γερμανική εφημερίδα Die Zeit επιδεικνύει αν μη τι άλλο πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον, για ένα θέμα που σίγουρα αφορά λιγότερο τους αναγνώστες της, και περισσότερο όλους τους Έλληνες.

Σε άρθρο της Die Zeit με τίτλο «Πώς κυβερνάει η Τρόικα στην Αθήνα», το οποίο υπογράφει ο Ζαχαρίας Ζαχαράκης, σημειώνεται: «Νόμοι απορρίπτονται ως ανεπαρκείς, υπουργοί δέχονται παραινέσεις σε αυστηρό τόνο. Ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails) ανάμεσα στην κυβέρνηση της Αθήνας και την Τρόικα μεταβιβάζονται κρυφά σε ένα περιοδικό.   

Διαβάστε τη μετάφραση του άρθρου της Die Zeit:

«Μια σειρά από εμπιστευτικά ηλεκτρονικά μηνύματα,  αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο οι διεθνείς πιστωτές (χρηματοδότες) έχουν κατευθύνει και καθορίσει τη νομοθεσία στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια. Κάποιες εκτυπώσεις της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ανάμεσα στα διάφορα υπουργεία, στο γραφείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και τους εκπροσώπους της Τρόικα διαβιβάστηκαν στο ελληνικό Περιοδικό-Έρευνας “Hot Doc”, σύμφωνα με τα στοιχεία του περιοδικού.

Στα γραφόμενα, οι εκπρόσωποι της Τρόικα σχολιάζουν τις τρέχουσες μεταρρυθμίσεις  ή τα νομοσχέδια με πλάγιες σημειώσεις,  όπως  «απορρίπτεται», «δεν επαρκεί» ή «επαρκεί εν μέρει». Επιπλέον περιγράφεται διεξοδικά η δημιουργία μιας μεταρρύθμισης, την οποία, κατά την αντίληψη του Hot Doc, θα έπρεπε δίχως άλλο να περάσει το αθηναϊκό κοινοβούλιο, η οποία όμως τελικά εμφανίστηκε ως υπουργική διάταξη. Όπως σημειώνουν οι αρθρογράφοι του περιοδικού, τα έγγραφα αυτά αποτελούν μαρτυρία μιας αντιδημοκρατικής πολιτικής, η οποία, όπως ισχυρίζονται, φαίνεται να αναζητά τρόπους να θέσει σε εφαρμογή νόμους, παρακάμπτοντας  το κοινοβούλιο.

Σε ένα επιπλέον κείμενο, χαρακτηριζόμενο ως «αυστηρώς απόρρητο», μία υφυπουργός από το Υπουργείο Εργασίας απευθύνεται  άμεσα – σύμφωνα με το δελτίο τύπου – στο γραφείο του πρωθυπουργού Σαμαρά. Αναφέρει ότι συζήτησε προηγουμένως με εκπροσώπους της Τρόικα για το πώς δύναται να ρυθμιστούν  νομικά μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα της Οικονομίας, έτσι ώστε οι εργοδότες να μπορέσουν να επιβάλλουν το μέτρο ευκολότερα. Παράθεμα από το κείμενο: «Δεν θα ήταν σωστό να προκαλέσουμε αναστάτωση στο κοινοβούλιο, εφόσον  μπορούμε να προτείνουμε και να εφαρμόσουμε άλλες λύσεις, με σκοπό να πετύχουμε τους στόχους μας». Εννοούνται με αυτό, οι τρόποι με τους οποίους  μπορούν να αποφύγουν τη συμμετοχή της βουλής στην Αθήνα.

«’Ενα ορόσημο για την επόμενη δόση του πιστωτικού δανείου»

Αυτό που εύκολα διαφαίνεται επίσης στα ηλεκτρονικά μηνύματα, είναι κάτω από ποια  πίεση βρέθηκε η ελληνική κυβέρνηση.  Ένας εκπρόσωπος της Τρόικα νουθετεί διάφορους κυβερνητικούς εκπροσώπους, εξαιτίας ενός καθυστερημένου νομοσχεδίου. «Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε  ότι αυτό συνιστά  μια συμφωνία που κλείστηκε στα τέλη Ιουλίου, η οποία καθυστερεί εδώ και καιρό». Συμφωνήθηκε ότι θα είναι «ένα ορόσημο για τη λήψη της επόμενης δόσης του πιστωτικού δανείου τον Οκτώβριο». Γι’ αυτόν τον λόγο, θα έπρεπε να έχει αποπερατωθεί τον Σεπτέμβριο και να έχει εγκριθεί από το κοινοβούλιο». Αυτή η συμφωνία αφορούσε σε έναν νόμο για την κοινωνική ασφάλιση των δικηγόρων.

Το περιοδικό Hot Doc και ο εκδότης του Κώστας Βαξεβάνης είναι γνωστός για τα πολύ επικριτικά άρθρα του για την κυβέρνηση και τις εκρηκτικές αποκαλύψεις του.

Το 2012 ο Βαξεβάνης δημοσίευσε μία λίστα με τα ονόματα επώνυμων Ελλήνων  «αμαρτωλών» φοροφυγάδων, την οποία λέγεται ότι παρέδωσε στις ελληνικές αρχές η πρώην Γαλλίδα υπουργός οικονομικών, Christine Lagarde. Μετά από αυτή τη δράση του ο δημοσιογράφος συνελήφθη. Κατηγορήθηκε για δημοσίευση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Την 1η Νοεμβρίου απαλλάχθηκε της κατηγορίας από αθηναϊκό δικαστήριο, μετά από μόνο μία δικάσιμη, και επιπλέον δεν ασκήθηκε έφεση.

Πάρτε στον υπολογιστή σας το πρωτότυπο άρθρο του HOT DOC πατώντας πάνω στο εξώφυλλο του τεύχους:


Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…