Newsroom

Newsroom

Θηριωδίες και συντρίμια από την Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία (φώτο)

Κρανίου τόπος μοιάζει στη βορειοανατολική Νιγηρία μετά τις καταδρομικές επιθέσεις του τελευταίου μήνα της ισλαμιστικής στρατιωτικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ. Η…

boko haram afp getty v2

Κρανίου τόπος μοιάζει στη βορειοανατολική Νιγηρία μετά τις καταδρομικές επιθέσεις του τελευταίου μήνα της ισλαμιστικής στρατιωτικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ. Η Διεθνής Αμνηστεία κάνει λόγο για πολλές εκατοντάδες νεκρούς, ίσως και πάνω από χίλιους, και 3.700 κατεστραμμένα κτίρια στις περιοχές Μπάγκα και Ντόρο Μπάγκα. Η κυβέρνηση της Νιγηρίας αρνείται αυτά τα νούμερα κάνοντας λόγο για 150 θύματα. 

Στη σχετική έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστεία κάνει λόγο για εγκλήματα πρωτοφανούς αγριότητας, ανάμεσα στα οποία τη δολοφονία μιας γυναίκας την ώρα που γεννούσε.

Οι δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιεύει το BBC αποτυπώνουν με τον πλέον δυνατό τρόπο την καταστροφή. Οι φωτογραφίες “πριν (before)” τραβήχτηκαν στις 2 Ιανουαρίου κι οι “μετά (after) στις 7 του ίδιου μήνα. (bbc.com)


Με κίτρινο χρώμα τα κατεστραμμένα κτίρια στις περιοχές Ντόρον Μπάγκα και Μπάγκα.


Η Νιγηρία ετοιμάζεται να διεξαγάγει εκλογές τον επόμενο μήνα αλλά δεδομένης της έκρυθμης κατάστασης στη χώρα, διεθνείς παρατηρητές εκφράζουν αμφιβολίες για το αν είναι εφικτό να εξασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή τους σε όλες τις επαρχίες.

Η οργάνωση Μπόκο Χαράμ ιδρύθηκε το 2002, με κύριο στόχο την απομάκρυνση της δυτικής παιδείας από τα σχολεία της Νιγηρίας. Το όνομα της οργάνωσης στη γλώσσα Χάουζα σημαίνει “απαγορεύεται η δυτική παιδεία”.  Από το 2009 ξεκίνησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις με διακηρυγμένο στόχο να ιδρύσει ισλαμικό κράτος. Τα θύματά της ανέρχονται σε χιλιάδες ενώ υπολογίζεται πως η ζωή τριών εκατ. ανθρώπων έχει επηρεαστεί από τη βίαιη δραστηριότητά της. Το 2013 δηλώθηκε ως τρομοκρατική οργάνωση από το τις ΗΠΑ.

 

 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…