Newsroom

Newsroom

"Master and Man": Βασισμένo στη νουβέλα του Λέοντος Τολστόι Αφέντης και Δούλος

Σύγχρονο χοροθεάτρο με αφορμή την κλασσική λογοτεχνία… Το Master and Man του Λέοντος Τολστόι σε χορογραφία της Αμάλιας Μπένετ, μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου, με τους Δήμητρα…

master and man

Σύγχρονο χοροθεάτρο με αφορμή την κλασσική λογοτεχνία… Το Master and Man του Λέοντος Τολστόι σε χορογραφία της Αμάλιας Μπένετ, μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου, με τους Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Σοφία Κόκκαλη, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο, Θεοδώρα Μπάκα, Φοίβο Ριμένα, Νίκη Χαζιράκη και τη συμμετοχή των φοιτητών του δεύτερου έτους της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών, παρουσιάζεται από τις 12 Ιανουαρίου 2015 κάθε Δευτέρα για 6 μόνο παραστάσεις (έως 16 Φεβρουαρίου).

Ένα ταξίδι με σκοπό το υλικό κέρδος. Όλα στη θέση που ξέρουμε. Όλοι εκεί που ορίζει η ιεραρχία. Ξεκινούν οι κύκλοι. Ο ορίζοντας χάνεται. Ουρανός και Γη είναι ένα. Η Ζωή και ο Θάνατος είναι πια το ένα μέσα στο άλλο. Δεν υπάρχουν ήρωες και η ιεραρχία ισοπεδώνεται. Λογική, Παραλογισμός, Ένστικτο είναι όλα ισότιμα απέναντι στη φύση. Υπάρχει κάτι που μπορεί να διασχίσει αυτό το όριο; Μέσα στη θύελλα, σώματα, σπαράγματα από λόγια και τραγούδια. Το τέλος γίνεται μια νέα αρχή και το ταξίδι έχει απρόσμενα πνευματικό τέλος.

Ένα έργο για τρεις perfomer, τρεις τραγουδιστές και τη συμμετοχή των φοιτητών του δεύτερου έτους της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών. 

Χορογραφία: Αμάλια Μπένετ
Πρωτότυπη σύνθεση και μουσική επιμέλεια: Άγγελος Τριανταφύλλου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος
Ερμηνεύουν: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Σοφία Κόκκαλη, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος
Τραγουδούν: Θεοδώρα Μπάκα, Φοίβος Ριμένας, Νίκη Χαζιράκη
Συμμετέχουν φοιτητές του δεύτερου έτους της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών. 

Για το έργο
Το έργο «Αφέντης και Δούλος» είναι μια παραβολή επιμελώς γραμμένη, η οποία παραμένει ζωηρή παρά τους βαρείς συμβολισμούς, και οι χαρακτήρες της είναι πολλά περισσότερα από το να αντιπροσωπεύουν απλώς την αρετή και την απληστία. Οι ήρωες είναι παγιδευμένοι σε μια εχθρική λίμπο μεταξύ αυτού και του άλλου κόσμου, και είναι μόλις 200 μέτρα μακριά από τον δρόμο, στη μέση μια χιονοθύελλας. Το να συνδυάσεις όλα τα παραπάνω και να τα κάνεις ένα αριστούργημα, αποτελεί μια σύνθετη πεζογραφία που φέρει την προφανή απλότητα των γυμνών δέντρων σε ένα χιονισμένο τοπίο. 

Chris Power, The Guardian

Περίληψη της νουβέλας
Ο Αφέντης, Βασίλι Αντριέιτς Μπριεχούνοφ, μια χειμωνιάτικη μέρα ξεκινά ταξίδι για να αγοράσει ένα κομμάτι γης. Μαζί του παίρνει τον Δούλο του, Νικήτα. Ο Αφέντης οδηγεί την άμαξα, όμως σύντομα χάνουν το δρόμο τους σε μια χιονοθύελλα, που μετατρέπει κάθε τι οικείο σε ανοίκειο. Ο Αφέντης, ο Δούλος, ακόμη και το άλογο προσπαθούν διαδοχικά να επαναφέρουν την άμαξα πίσω στο δρόμο, αλλά κανενός η γνώση ή το ένστικτο δεν αρκεί για να διασφαλίσει τη σωτήρια έξοδο. Θάβονται κάτω από το χιόνι και περιμένουν τη μοίρα να καθορίσει την τύχη τους. Ο Αφέντης, σε μια απόπειρα να σώσει το τομάρι του, κλέβει το άλογο και φεύγει. Καταλήγει να κάνει κύκλους που τον οδηγούν πίσω στην άμαξα… 

Για την παράσταση
Η Amalia Bennett επέλεξε να βασίσει την παράσταση Master and Man πάνω στο έργο του Τολστόι «Αφέντης και Δούλος». Διατηρεί τον χαρακτήρα της παραβολής του πρωτότυπου, ακριβώς επειδή επιτρέπει στον καθένα να διαβάσει την ιστορία με τον δικό του τρόπο. Το ταξίδι που οδηγεί τα πρόσωπα του έργου στη συνάντηση με τον θάνατο, την ενδιαφέρει, καθώς πρόκειται για κάτι που τους ενώνει και τους ξεπερνά. Αυτή η συνάντηση με τον θάνατο είναι εκείνη που αλλάζει τις διαστάσεις και κάνει το μεταφυσικό στοιχείο να έχει πρακτική εφαρμογή στο ταξίδι τους. Το πέρασμα από τον λόγο του Τολστόι γίνεται μέσα από το αφαιρετικό φίλτρο της κίνησης. Η Amalia διαλέγει για αυτό το έργο συνεργάτες που λειτουργούν με βάση το συναισθηματικό αισθητήριο, πέρα από την επαγγελματική τους κατάρτιση στα πεδία του θεάτρου, του χορού, της μουσικής. Η χορογράφος ξεκινά τις πρόβες ανοιχτή σε κάθε ενδεχόμενο που μπορεί να ταιριάξει στους άξονες της παραβολής και του ταξιδιού. Η ομαδική έρευνα καθορίζει τη βάση της χορογραφικής δράσης. 

Λίγα λόγια για τη χορογράφο
Αμάλια Μπένετ

H Αμάλια Μπένετ είναι χορογράφος, απόφοιτος του The Laban Centre for Movement and Dance (Λονδίνο, 1993). Ζει στην Ελλάδα, όπου και εργάζεται κυρίως. Μέχρι το 2007 συνεργάστηκε ως χορεύτρια και ως βοηθός χορογράφου στο Χοροθέατρο Οκτάνα και το Χοροθέατρο του Κρατικού Θέατρου Βόρειας Ελλάδας. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θεάτρο, το Κ.Θ.Β.Ε, το Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το The Stratford Shakespeare Festival of Canada, το Globe του Λονδίνου, το Εθνικού Θεάτρου Βελιγραδίου, το Dusseldorf Shauspielhaus στη Γερμανία και το Ricks Theatre στη Σουηδία μεταξύ άλλων. Διδάσκει κίνηση για ηθοποιούς από το 1997 στις Δραματικές Σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Κ.Θ.Β.Ε και τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. 

ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ
Μεσογείων 59, 
115 26 Αθήνα
τηλ. 210 77 11 333
www.porta-theatre.gr

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Από 12 Ιανουαρίου έως 16 Φεβρουαρίου 2015

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Δευτέρα 21.15

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 
Γενική είσοδος 10 ευρώ

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

Οικονομάκου

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

«Δεν μου αρέσει και δεν μου ταιριάζει να εκθέτω τα προσωπικά μου», τόνισε η Αθηνά…

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

430113696 386032271017011 577611428516139923 n

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

Με βίντεο του Άδωνι να... παίζει με τρενάκια ανέβασε ο Βαγγέλης Βλάχος θέλοντας να απαντήσει…

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

Λαζόπουλος 1

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

«Μην αφήσετε το τσεκούρι, κρατήστε ακέραιο το επάγγελμα σας του τσεκοροποιού», ανέφερε ο Λάκης Λαζόπουλος…

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

6168234

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

Τούρτα για τα γενέθλια του έσβησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, λίγο μετά την…

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

6168031

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη…