Newsroom

Newsroom

Οι ταινίες που μας άρεσαν το 2014!

Ποιες ήταν οι πιο ενδιαφέρουσες ταινίες της χρονιάς που πέρασε; Εάν δεν τις έχετε δει ακόμα, μην τις χάσετε… Η…

boyhood di 0

Ποιες ήταν οι πιο ενδιαφέρουσες ταινίες της χρονιάς που πέρασε; Εάν δεν τις έχετε δει ακόμα, μην τις χάσετε… Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει μερικές μόνο από τις ταινίες που κατάφεραν να κερδίσουν την προσοχή μας τη χρονιά που πέρασε, να μας συγκινήσουν, να μας διασκεδάσουν, να μας κάνουν να σκεφτούμε, να συζητήσουμε και να τσακωθούμε μεταξύ μας, προσθέτοντας μικρές πινελιές παραμυθιού στην καθημερινότητα μας.

Iστορίες για Αγρίους

ιστορίες για αγρίους

Ο άνθρωπος φτάνει στα όρια του και αποφασίζει να βγει έξω από το πλαίσιο των κοινωνικών συμβάσεων και τα υπερβεί έστω και για δοκιμή. Μία ξεκαρδιστική ταινία που αναφέρεται σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής (έρωτας, ταξικές διακρίσεις, διαφθορά, οικογένεια) και σε κάθε συναίσθημα (θυμός, προδοσία, απόγνωση) υφαίνοντας ένα συναρπαστικό γαϊτανάκι σε παραγωγή του Πέδρο Αλμοδοβάρ.   

Λευκός Θεός

λευκός θεός

Η τιμημένη με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο τμήμα “Ένα Κάποιο Βλέμμα” του Φεστιβάλ Καννών του Κόρνελ Μούντρουτσο. 

Η 13χρονη Λίλη προσπαθεί να σώσει τον σκύλο της, Χάγκεν. Aπογοητευμένη, τα βάζει με τον πατέρα της για την “εξαφάνιση” του φίλου της. Η Λίλη ξεκινάει να βρει τον σκύλο της και να τον σώσει. Ο Χάγκεν από τη μεριά του επίσης προσπαθεί να επιστρέψει στη φίλη του. Παλεύοντας να επιβιώσει σε έναν κόσμο γεμάτο κακοτοπιές, ο Χάγκεν σύντομα συνειδητοποιεί πως λίγοι είναι αυτοί που αγαπούν έναν σκύλο.

Foxcatcer

foxcatcher

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, το FOXCATCHER αφηγείται τη σκοτεινή και σοκαριστική ιστορία ενός εκκεντρικού εκατομμυριούχου και δύο πρωταθλητών στην πάλη, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Σεούλ, το 1988. Μια συγκινητική ιστορία αδερφικής αγάπης, τυφλής πίστης και διαφθοράς που συνοδεύει τη δύναμη και τον πλούτο. Ο υποψήφιος για Όσκαρ για τα CAPOTE και MONEYBALL, Μπένετ Μίλερ, διερευνά για ακόμη μία φορά μεγάλα κοινωνικά ζητήματα μέσα από πορτραίτα αληθινών ανθρώπων.

Γροθιές στους Τοίχους

γροθιές στους τοίχους

Ένα κοινωνικό δράμα με κλειστοφοβική ατμόσφαιρα που αποκαλύπτει μία ιστορία ενηλικίωσης διαφορετική από τις συνηθισμένες σε έναν κόσμο που παραμονεύει η προδοσία, τα ένστικτα και οι επιταγές της εξουσίας. Ο Έρικ είναι μια βόμβα οργής και βίας που στρέφεται εναντίον όλων. Προσπαθεί να φτάσει στον αυτοπροσδιορισμό, τη συμφιλίωση με τη συλλογική ταυτότητα και στην ικανότητα επιβίωσης σε ένα άγριο περιβάλλον, παίζοντας με τους δικούς του όρους. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο γεννιούνται ερωτήματα. Μπορεί το σωφρονιστικό σύστημα να θεραπεύσει πληγές και τραύματα και να “αναμορφώσει”; Μήπως η βία που γεννά μπορεί να απαντηθεί μόνο με βία;

Boyhood

boyhood

Μια συγκινητική, τρυφερή και ρεαλιστική δραμεντί ενηλικίωσης με τους Έλαρ Κολτρέιν, Ίθαν Χοκ και Πατρίσια Αρκέτ, η οποία απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ Βερολίνου και τρέχει ολοταχώς προς τα επόμενα Όσκαρ.

Η καινοτομία της αφορά τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει το ταξίδι της ενηλικίωσης ενός παιδιού, ξεκινώντας από την ηλικία των έξι ετών, με την παρουσία των ίδιων ηθοποιών σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ως αποτέλεσμα, η μετάβαση από τη μία ηλικία στην άλλη γίνεται με απόλυτα φυσιολογικό τρόπο, χωρίς να χρειάζονται ειδικά εφέ, ιδιαίτερο μακιγιάζ ή διαφορετικοί ηθοποιοί για να ενσαρκώνουν τις διαφορετικές ηλικίες των ηρώων. 

The Lunchbox

lunchbox

Εδώ και 120 χρόνια στη Μουμπάι, κάθε πρωί, 5.000 Νταμπαβάλα (Dabbawallahs) -έτσι ονομάζονται οι τοπικοί κούριερ φαγητού- παραδίδουν ζεστά γεύματα από την κουζίνα των νοικοκυρών στα γραφεία των συζύγων τους. 

Μια ρομαντική κομεντί, ευχάριστη και εξωτική. Το ντεπούτο της ινδικής καταγωγής σκηνοθέτιδας Ritesh Batra αφηγείται την ιστορία δύο αγνώστων που έρχονται κοντά μέσω μίας λάθος αλληλογραφίας. Καθώς ξετυλίγεται το νήμα της ιστορίας, η επικοινωνία τους γίνεται όλο και πιο ουσιαστική και ανθρώπινη, αλλάζοντας τις πορείες και των δυο τους.

Ξενοδοχείο Grand Budapest (The Grand Budapest Hotel)

grand budapest hotel

Η κωμωδία του Γουές Άντερσον περιστρέφεται γύρω από τον Gustave H, έναν θρυλικό concierge σε ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο της Ευρώπης την εποχή του Μεσοπολέμου και του Zero Moustafa, ενός καμαρότου που θα εξελιχθεί στον πιο πιστό του φίλο. Με το γνωστό του κινηματογραφικό στυλ και την παραμυθένια εικόνα του ο Γουές Άντερσον μας ταξιδεύει για ακόμη μια φορά.

Bαλέσα, η δύναμη της ελπίδας

βαλέσα η δύναμη της ελπίδας

Ιστορικά ενδιαφέρουσα βιογραφία από τον 88άχρονο Βάιντα («Ο άνθρωπος από σίδερο»), παρά την τηλεοπτική αισθητική ή τις προβλέψιμες αφηγηματικές οδούς, με δεκάδες λεπτομέρειες γύρω από το πρόσωπο του Βαλέσα και τις συνθήκες που τον οδήγησαν στην ανάληψη αρχηγικής θέσης κατά τη δημιουργία της Αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα τονίζονται οι κρίσιμες στιγμές που οδήγησαν στην πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, χωρίς να πολυενδιαφέρει το σκηνοθέτη αν αποκαλύπτεται η «αντικομμουνιστική» (ο πατέρας του Βάιντα είχε σκοτωθεί στο Κατίν από τους σοβιετικούς) θέση του.

Under The Skin

under the skin

Ο Τζόναθαν Γκλέιζερ, επέστρεψε με την ταινία «Κάτω από το Δέρμα» (Under the Skin), που βασίζεται στο ομώνυμο best–seller μυθιστόρημα του Μάικλ Φέιμπερ. Η Σκάρλετ Γιόχανσον, μελαχρινή αυτή τη φορά, προσφέρει μία απολαυστική ερμηνεία και κερδίζει τις εντυπώσεις, ως εξηγήινη που κατεβαίνει στη γη με τη μορφή μιας γοητευτικής γυναίκας.

Mαύρο Ψωμί

μαύρο ψωμί

Είναι ένα εξαίσιο πολιτικό θρίλερ, στην παράδοση του δυναμικού ιβηρικού σινεμά αυτού του είδους – από το «Πνεύμα του Μελισσιού» μέχρι τα πιο πρόσφατα «Τελευταία ακροβάτις της Μαδρίτης» και «Λαβύρινθος του Πάνα» – που επιχειρεί να πάει ένα βήμα πιο μπροστά τον κοινωνικό προβληματισμό.

Τα μεγαλύτερα θύματα του παράλογου πολιτικού μίσους στην ταινία δεν είναι άλλα από τα παιδιά. Ο σκηνοθέτης παρουσιάζει το χρονικό της ενηλικίωσης ενός χαρισματικού αγοριού, που χρησιμοποιεί τη φαντασία του (όλο το χωριό αρχικά θεωρεί ως δολοφόνο το κακό πνεύμα ενός αντάρτη που κρύβεται στις σπηλιές των βουνών) για να ξεδιαλύνει μια υπόθεση με πολλά μυστικά. Παράλληλα γινόμαστε μάρτυρες ενός θεοσκότεινου σκηνικού όπου οι δεισιδαιμονίες, το ξύπνημα του σεξ, η άγρια φύση, το πολιτικό αλισβερίσι και η ποικιλόπροπη χρησιμοποίηση των παιδιών από τους μεγάλους, μπολιάζει το φιλμ με μια ακαταμάχητη γοητεία που πετυχαίνει να συνεπάρει το θεατή από κάθε άποψη.

Gone Girl

gone girl

H ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ έχει αναμφισβήτητα μεγάλο ενδιαφέρον. Ο ρόλος της κοινωνίας του θεάματος, η συντηρητική αμερικανική κοινωνία και μία ιστορία μυστηρίου που αναδεικνύει με μαεστρία τα αδιέξοδα της οικογενειακής ζωής. Στην πέμπτη επέτειο του γάμου τους, ο Νικ Ντιούν (Μπεν Άφλεκ), δηλώνει στην αστυνομία ότι η γυναίκα του, Έιμι (Ρόζαμουντ Πάικ) έχει εξαφανιστεί. Υπό την πίεση των αστυνομικών αρχών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, το πορτραίτο του Νικ ως ευτυχισμένου άντρα αρχίζει να καταρρέει. Η ταινία του Φίντσερ δίχασε το κοινό. Κάποιοι τη βρήκανε αριστούργημα, ενώ άλλοι υπερβολική. Αξίζει οπωσδήποτε πάντως μία δεύτερη ματιά…

Δύο Ημέρες, Μία Νύχτα

δύο ημέρες μία νύχτα

Μία ταινία που θέτει στο επίκεντρο ένα από τα δομικά στοιχεία πάνω στα οποία αρθρώνεται η συλλογική ζωή στον καπιταλισμό, που δεν είναι άλλο από τις εξαρτήσεις και τα αδιέξοδα της μισθωτής εργασίας. Η Μαριόν Κοτιγιάρ παίζει το ρόλο μιας νεαρής γυναίκας που απολύθηκε άδικα από την εταιρεία που δούλευε και έχει λίγο χρόνο μπροστά της για να πείσει τους συναδέλφους της να δεχτούν να χάσουν το μπόνους τους για να κερδίσει έτσι την επαναπρόσληψη της. Η ιστορία των Ζαν-Πιέρ & Λικ Νταρντέν μας βάζει στα μονοπότια της πολιτικής με έναν εναλλακτικό τρόπο και όχι με τις δεδομένες φόρμες που γνωρίζαμε μέχρι τώρα. 

71′

71

Ο αγώνας του IRA στην Ιρλανδία και οι τρομερές αντιφάσεις του. Ένας χαμένος βρετανός στρατιώτης στους δρόμους του Μπέλφαστ, προδομένος από τους “δικούς” του συντρόφους. Μία εξαιρετικά καλογυρισμένη ταινία με κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, η οποία πραγματεύεται την ασημαντότητα του ανθρώπου μπροστά στις επιταγές ενός στρατού. Παρά τις εγκωμιαστικές κριτικές, υπήρξε για την ταινία του Γιαν Ντεμάνζ και ο αντίλογος που θέτει το ερώτημα εάν κρατιέται η λογική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα και εάν η ιστορία υστερεί στα πολιτικά περιεχόμενα σε σχέση με τον αγώνα του IRA υποβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη σημασία της δράσης του. 

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού και έγινε viral στο TikTok.

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…