Newsroom

Newsroom

Η ανάπτυξη απαιτεί μείωση της φορολόγησης

Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΥΡΗΣ – Γενικός διευθυντής της ΕΛΕΤΑ (Ελληνική Εταιρεία Αγορών) Η δημοσιοποίηση των στοιχείων…

xristos pouris

Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΥΡΗΣ – Γενικός διευθυντής της ΕΛΕΤΑ (Ελληνική Εταιρεία Αγορών)

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων του προϋπολογισμού για το 11μηνο του 2014 κατέδειξε «τρύπα» στα προβλεπόμενα έσοδα, γεγονός που δεν περνάει απαρατήρητο από κανέναν. Πλέον, οι όποιοι πανηγυρισμοί για το success story ηχούν ως φάρσα.
Η κυβέρνηση βρίσκεται πρόσωπο με πρόσωπο με την κατάσταση που η ίδια δημιούργησε με την υπερφορολόγηση, αλλά και με την εκτίναξη των ΕΦΚ. Μάλιστα, πρόσφατα, πρότεινε αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και δέχτηκε πιέσεις για κλιμάκωση των φόρων στα ποτά και τα τσιγάρα.
Είναι προφανές πως όλα αυτά αποτελούν μέτρα που βαθαίνουν την ύφεση. Αραγε δεν γνωρίζουν στο οικονομικό επιτελείο ότι η μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών την τελευταία πενταετία προκάλεσε κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης και των πωλήσεων σε σειρά προϊόντων;
Η υπερφορολόγηση όχι μόνο δεν κατάφερε να επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε όρους συγκέντρωσης εσόδων, αλλά οδήγησε σε τέλμα την οικονομική δραστηριότητα, συρρικνώνοντάς την και αποστραγγίζοντας από ρευστό την αγορά.
Εχει πλέον καταστεί πασιφανές ότι η ορθολογική φορολογική πολιτική με άντληση πόρων από τους κατέχοντες και στήριξη της ζήτησης με μείωση της φορολογίας, ειδικά στην κατανάλωση, είναι προαπαιτούμενο για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι με τα αλκοολούχα ποτά.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, η ένταση και ο συντονισμός των ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς, σε συνδυασμό με τη σταδιακή μείωση του εξαιρετικά υψηλού ΕΦΚΟΠ, μπορεί να συμβάλουν καθοριστικά στην ανάκτηση σημαντικής ροής δημόσιων εσόδων, στην τόνωση της αγοράς, αλλά και στη δημιουργία έως και 3.000 νέων θέσεων εργασίας στο σύνολο της αλυσίδας αξίας του κλάδου.
Υπ’ αυτές τις προϋποθέσεις, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι θα επέλθει πτώση κατά 10% ετησίως στην παράνομη διακίνηση αλκοολούχων ποτών, που δυνητικά θα αποδώσει 44,2 εκατ. ευρώ από ΕΦΚΟΠ και ΦΠΑ, ήτοι 132,6 εκατ. ευρώ σε διάστημα τριετίας, συμβάλλοντας, κατά το δυνατό, στην κάλυψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών κενών και προσφέροντας μια ανάσα τόσο στους νόμιμους παραγωγούς όσο και στους νομοταγείς φορολογουμένους.
Είναι προφανές ότι το φορολογικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει εχθρικό για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, καθότι δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε σταθερό. Ωστόσο, με λίγα βήματα στους προαναφερόμενους τομείς μπορεί να ξεκινήσει μια άλλη πορεία και για το επιχειρείν και για τους πολίτες.
Εν τέλει, είναι ιστορικά και εμπειρικά αποδεδειγμένο πως η μείωση της φορολογίας στην κατανάλωση, που έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των δαπανών στις οποίες προβαίνουν τα νοικοκυριά, μπορεί να δημιουργήσει αυξημένη οικονομική δραστηριότητα, να ενθαρρύνει και να προσελκύσει τις επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, που είναι και το βασικό ζητούμενο…
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

4950603

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

«Εύχομαι τα παιδιά τους να μην τους δουν ποτέ όπως σε είδα εγώ. Ο Θεός…

Συγκλονίζει η σύζυγος του Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

kallianos copy 4

Συγκλονίζει η σύζυγος του Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

«Είναι στο αυτοκίνητο, κάνει βόλτες, δε μπορεί να ηρεμήσει, δεν τον χωράει ο τόπος. Δεν…

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

InCollage 20240425 140114310

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

«Θα ήθελα να μην αναφέρετε πάλι το όνομα ΤΕΜΠΗ ,δεν γνωρίζετε μην μιλάτε», τόνισε ο…

Δίκη Ιάσονα: «Φτου σου, ψεύτη» – Χαμός στην αίθουσα μετά την κατάθεση του συνοδηγού αστυνομικού

604e6647825e631a983d9b22 1

Δίκη Ιάσονα: «Φτου σου, ψεύτη» – Χαμός στην αίθουσα μετά την κατάθεση του συνοδηγού αστυνομικού

Ούτε λίγο ούτε πολύ κατέθεσε πως δεν έφταιγε το όχημα για το τροχαίο που στέρησε…