Newsroom

Newsroom

Περνάει η παράταση του μνημονίου από τη Μπούντεσταγκ, "όχι" για διαφορετικούς λόγους από Πράσινους κι Αριστερά

Τη δίμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης και για την προληπτική πιστωτική γραμμή προς την Ελλάδα καλείται να εγκρίνει σήμερα η…

bundestag

Τη δίμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης και για την προληπτική πιστωτική γραμμή προς την Ελλάδα καλείται να εγκρίνει σήμερα η Μπούντεσταγκ. Η ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς απρόοπτο αποτέλεσμα για την Ελλάδα καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών (CDU/CSU και SPD) διαθέτει συνολικά 504 βουλευτές στη Μπούντεσταγκ των 631 εδρών.

Όπως αναφέρει το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η έγκριση της Ομοσπονδιακής Βουλής στο πρώτο αίτημα εξουσιοδοτεί τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης στον EFSF να συμφωνήσει στην παράταση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος ως τις 28 Φεβρουαρίου 2015, με στόχο να ολοκληρωθεί κανονικά το τρέχον πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά την προληπτική πιστωτική γραμμή, η έγκριση επί της αρχής ζητείται υπό  τους εξής όρους:

Τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και τρόικας για τις απαραίτητες προϋποθέσεις επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρέχοντος, πέμπτου, ελέγχου του προγράμματος,

Τη διατήρησης του δανειακού προγράμματος με το ΔΝΤ -εν ανάγκη σε προληπτική βάση- 

Την επιβεβαίωση της προσωρινής εκτίμησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπλήρωση των κριτηρίων πρόσβασης σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή με διευρυμένους όρους.

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν πως το κόμμα των Πρασίνων κι ίσως οι αριστεροί του Die Linke θα καταψηφίσουν την πρόταση. Οι Πράσινοι φέρονται να καταλογίζουν στο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν προσκομίζει σχετικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ με αποτέλεσμα να δίδεται στην Ελλάδα “λευκή επιταγή”. Μιλώντας στο γερμαντικό Τύπο, στελέχη τους θεωρούν «απαράδεκτη και περιττή περιστολή των κοινοβουλευτικών αρμοδιοτήτων» την κατ’αρχήν έγκριση που ζητά η κυβέρνηση. 

Από την πλευρά της η Αριστερά (Linke) κι αντίθετα με την πλειοψηφία των ρεπορτάζ που κυκλοφορούν στην Ελλάδα κι εμφανίζουν ως ενιαία τη στάση τους με αυτή των πρασίνων,  αρνείται να υπερψηφίσει υποστηρίζοντας πως τυχόν παράταση του μνημονίου σημαίνει περαιτέρω δέσμευση της Ελλάδας στις πολιτικές λιτότητας. 

“Με τους συντρόφους από το Die Linke είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με τα μνημόνια και τη δέσμευση που αυτά συνεπάγονται για την Ελλάδα” είπε στο koutipandoras.gr ο Στέλιος Παππάς, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τα κόμματα της ευρωομάδας της Αριστεράς. “Αντίθετα τόσο οι Πράσινοι όσο κι οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία βρίσκονται σε μια κρίση στρατηγικής και προσπαθούν να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα”, σχολίασε ο κ. Παππάς.
 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…