Newsroom

Newsroom

Οι Κυπριακές Αρχές ζητούν από την Ελλάδα να δικάσει τον Βγενόπουλο

Έκθεση της Κυπριακής Αστυνομίας η οποία αφορά έρευνα για την παροχή δανείων από την Marfin Egnatia Bank σε επιχειρηματίες και…

vgenopoulos 5

Έκθεση της Κυπριακής Αστυνομίας η οποία αφορά έρευνα για την παροχή δανείων από την Marfin Egnatia Bank σε επιχειρηματίες και επιχειρήσεις που σχετίζονται επιχειρηματικά με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, κατατέθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου.

Η Ανακριτική Ομάδα της Κυπριακής Αστυνομίας η οποία αφού εξέτασε υλικό από το αρχείο της Τράπεζας, πορίσματα των Κεντρικών Τραπεζών Ελλάδας και Κύπρου (πρόκειται γι αυτά που έχει δημοσιεύσει το HOT DOC) και πήρε καταθέσεις, ενημέρωσε τον Γενικό Εισαγγελέα πως ο Βγενόπουλος και δύο τουλάχιστον συνεργάτες του, ο Ευθύμιος Μπουλούτας και Κυριάκος Μάγειρας, πιθανόν να έχουν διαπράξει αδικήματα σε σχέση με το Ελληνικό Δίκαιο.

Έως το 2011 η Τράπεζα υπαγόταν στις Ελληνικές Ελεγκτικές Αρχές και συνεπώς τα αδικήματα που διαπράχθηκαν αφορούν το Ελληνικό Δίκαιο και την παράβαση των Ελληνικών Νόμων. Όπως σημειώνει η έκθεση «φαίνεται να προκύπτει από τα γεγονότα ότι από τις πράξεις ή και τις παραλείψεις των φυσικών προσώπων που ενέχονται, προέκυψε περιουσιακό όφελος, είτε με άμεσο τρόπο είτε μέσω τρίτων, κατά τρόπο που φαίνεται εκ πρώτης όψεως νόμιμος, με αποτέλεσμα η περιουσία να απολαμβάνεται από τους δράστες κατά τρόπο νομιμοφανή, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που γινόταν, ήταν η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις»

Σύμφωνα με την Κυπριακή Αστυνομία ο Βγενόπουλος και οι συνεργάτες του, πρέπει να ελεγχθούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη για: 1.κακουργηματική απιστία, 2. απάτη, 3.νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

vgenopoulos eggrafo

Δάνεια και μετοχοδάνεια

Η έκθεση της Κυπριακής Αστυνομίας περιγράφει τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε για να δοθούν διάφορα δάνεια σε επιχειρήσεις οι οποίες σχετίζονταν με τον Βγενόπουλο ή με πρόσωπα που συνδέονταν άμεσα ή έμμεσα με τις επιχειρήσεις του. Φαίνεται η Τράπεζα να δίνει μεγάλα δάνεια χωρίς εγγυήσεις και σε παράβαση της τραπεζικής τακτικής, σε άτομα τα οποία στη συνέχεια αγοράζουν μετοχές από επιχειρήσεις με τις οποίες συνδέεται ο Βγενόπουλος. Η πολιτική που ακολουθείται γι αυτά τα δάνεια είναι διαφορετική σε σχέση με άλλα δάνεια που δίνονταν σε επιχειρηματίες και βάζει την τράπεζα σε πιστωτικό κίνδυνο. Τις περισσότερες φορές οι δανειολήπτες βάζουν απλώς ως ενέχυρο τις μετοχές που αγοράζουν, αλλά όταν οι μετοχές χάνουν την αξία τους, δεν καλούνται να δώσουν εγγυήσεις για να καλύψουν το δάνειο.

Σε πολλές περιπτώσεις στα όργανα που εγκρίνουν τα δάνεια συμμετέχει ο Βγενόπουλος, ο οποίος ταυτόχρονα είναι και στα ΔΣ των επιχειρήσεων που λαμβάνουν τα δάνεια.

Η Κυπριακή Αστυνομία σημειώνει πως έτσι γίνεται και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG, επιχείρησης συμφερόντων του Αντρέα Βγενόπουλου.

Σε μια χαρακτηριστική περίπτωση δανείων που δόθηκαν σε επιχειρήσεις οι οποίες συνδέονται με τον εφοπλιστή Μιχαήλ Ζολώτα, φαίνεται να παραχωρήθηκαν δάνεια που το 2012 ανέρχονταν σε 726,5 εκατομμύρια ευρώ με εξασφάλιση μόνο 182 εκατομμύρια

 Όπως αναφέρει η έκθεση για τα δάνεια που δόθηκαν γενικά :

«Βάση των γεγονότων προκύπτει

-Οι χρηματοδοτήσεις υπερβαίνουν τα 2 δις ευρώ

-Προβληματικά δάνεια πέραν των 6 δις

-Ο διατραπεζικός δανεισμός της Marfin Egnatia Bank από CPB ήταν 1,131 δις ευρώ,1,150 δις,1,011 δις, και 4,632 δις για τα έτη 2008-2011

-Έγιναν από την Marfin Egnatia Bank κατά παράβαση της πιστοδοτικής πολιτικής της Τράπεζας και των Πράξεων της Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος

-Από τις χρηματοδοτήσεις ωφελήθηκαν πρόσωπα συνδεδεμένα μεταξύ τους ενάντια των συμφερόντων της Τράπεζας

-Η Marfin υπαγόταν στην ελληνική έννομη τάξη και υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία εντόπισε τις παραβάσεις».

Με βάση τις διαπιστώσεις της έκθεσης η Κυπριακή Αστυνομία ζητά από την Κυπριακή Δημοκρατία να ζητήσει από την Ελλάδα τη διερεύνηση των υποθέσεων

Φόβοι για συγκάλυψη και αναφορές στο ελληνικό δεδικασμένο

Είναι εντυπωσιακό πως το πόρισμα της Κυπριακής Αστυνομίας, πέρα από την παράθεση των στοιχείων, διατυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο των ελληνικών νόμων που φαίνονται να παραβιάζονται, αλλά και τις παρεκκλίσεις που υπήρξαν από την μεριά του Βγενόπουλου και των συνεργατών του, σε ό,τι αφορά όσα ορίζει η ΤτΕ για την τραπεζική λειτουργία. Όπως χαρακτηριστικά είπε αξιωματικός της Κυπριακής Αστυνομίας στο koutipandoras.gr , «έχουμε ως σήμερα εντοπίσει μια προσπάθεια που γίνεται από τις ελληνικές εισαγγελικές Αρχές στην Ελλάδα, να εμφανιστεί πως τα αδικήματα του Βγενόπουλου αφορούν στην Κύπρο. Να χαθεί δηλαδή η ευθύνη του Βγενόπουλου και των συνεργατών του μέσα από μια διαδικασία όπου δεν θα ξέρουμε πού πρέπει να δικαστεί. Γι αυτό η έκθεση μιλά για τις ευθύνες συγκεκριμένων αδικημάτων και την παραβίαση συγκεκριμένων ελληνικών νόμων. Αυτή λοιπόν η αμφιβολία δεν υπάρχει πια, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Εκτός αν θέλουν να τα δουν διαφορετικά για κάποιο λόγο».

Δεν είναι τυχαίο πως στην έκθεση της Κυπριακής Αστυνομίας, αναφέρεται η περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Οι Κύπριοι ανακριτές φαίνεται πως έχουν μελετήσει την ελληνική δικογραφία για το ΤΤ και την χρησιμοποιούν ως ένα είδος προηγούμενου διατυπώνοντας τη νομική άποψη, πως αν η εισαγγελία Διαφθοράς στην Ελλάδα δίωξε όσους αναφέρει το εισαγγελικό πόρισμα για το ΤΤ, το ίδιο πρέπει να κάνει και με το Βγενόπουλο, αφού νομικά ό,τι συνέβη με το ΤΤ και τα δάνεια συνέβη και με τη Marfin και τον Βγενόπουλο.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου ο οποίος έχει στη διάθεσή του πλέον την έκθεση της Αστυνομίας, αναμένεται να ζητήσει την δικαστική συνδρομή της Ελλάδας.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…