Newsroom

Newsroom

Deutsche Welle: Μη ρεαλιστικός ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας ασχολείται η ελληνική έκδοσης της Deutsche Welle με δημοσίευμα που έχει ως τίτλο…

64557

Με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας ασχολείται η ελληνική έκδοσης της Deutsche Welle με δημοσίευμα που έχει ως τίτλο “Πρόωρες εκλογές και στο βάθος ΣΥΡΙΖΑ”. Στο άρθρο φιλοξενούνται εκτιμήσεις αναλυτών, οι οποίες σε αντίθεση με την κινδυνολογία που προβάλλει ο Α. Σαμαράς, αποφαίνονται ότι “είναι μη ρεαλιστικός ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ”.

Αυτό εκτιμά και ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ντουίσμπουργκ – Έσσεν, Χάιντς Γιούργκεν Αξτ, ο οποίος θεωρεί ότι οι δανειστές θα επιδείξουν μεγαλύτερη συμβιβαστική διάθεση. «Κάνοντας έναν συνυπολογισμό όλων πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποσπάσουν τη στήριξη του Α. Τσίπρα και να διαπραγματευτούν μαζί του…” επισημαίνει ο Αξτ, καταλήγοντας ότι “ο κίνδυνος εξόδου δεν είναι ρεαλιστικός”.

Σχετικά με τη στάση της Γερμανίας, ότι η επίσπευση της Προεδρικής εκλογής είναι «πιθανότατα μια καλή απόφαση», ο Γερμανός αναλυτής την εντάσσει στην προσπάθεια του Σόιμπλε – όπως υποστηρίζει – να μην επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση. Κάνει, δε, λόγο για τεράστιες πιέσεις από τις αγορές, αναφέροντας ότι τα σπρεντ εκτινάχθηκαν στα ύψη ενώ το ελληνικό Χρηματιστήριο κατέρρευσε.

Την ίδια ώρα, ο πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης Λάζαρος Μηλιόπουλος, εκτιμά ότι ο Α. Σαμαράς “τα παίζει όλα για όλα επιδιώκοντας την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες”, τονίζοντας πως όλα συνηγορούν ότι δε θα καταφέρει να αποσπάσει την απαιτούμενη πλειοψηφία του κοινοβουλίου για την εκλογή Προέδρου.

“Μπορώ να φανταστώ ότι οι νυν διαπραγματεύσεις με την τρόικα αφορούν αποφασιστικής σημασίας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στα συμφραζόμενα αυτά ο Σαμαράς επιθυμεί μια ξεκάθαρη λαϊκή εντολή, με τον κίνδυνο βέβαια να χάσει τις εκλογές και να παραδώσει την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ”, λέει ο Λ. Μηλιόπουλος. Εκτιμά, δε, ότι το Βερολίνο έχει αντιληφθεί εδώ και καιρό πως η κυβέρνηση Σαμαρά δε μπορεί πλέον να επιβιώσει και προτιμά να ξεκαθαρίσει γρήγορα το πολιτικό τοπίο.

Σύμφωνα με τον Λ. Μηλιόπουλο, η γερμανική κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί για πιθανή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…