Newsroom

Newsroom

Έντβαρντ Μουνκ: 7 πίνακες του δημιουργού της "Κραυγής"

O Edvard Munch ήταν Νορβηγός ζωγράφος και χαράκτης, επηρεασμένος από το κίνημα του γερμανικού εξπρεσιονισμού που άνθισε στις αρχές του…

scream

O Edvard Munch ήταν Νορβηγός ζωγράφος και χαράκτης, επηρεασμένος από το κίνημα του γερμανικού εξπρεσιονισμού που άνθισε στις αρχές του 20ου αιώνα. Ενώ επηρεάστηκε καλλιτεχνικά και από τους μετα-ιμπρεσσιονιστές, ήταν συμβολιστής στο περιεχόμενο, απεικονίζοντας μια κατάσταση του μυαλού παρά την εξωτερική πραγματικότητα. Ως προς τον χαρακτήρα και τις συνήθειές του, ο Μουνκ ήταν ευάλωτος στις αρρώστιες, αγαπούσε πολύ το αλκοόλ, δεν παντρεύτηκε ποτέ, ωστόσο παρά τις καταχρήσεις πέθανε σε ηλικία 80 ετών, στο κτήμα του στο Όσλο.

Μετά το θάνατό του το 1944, οι αρχές ανακάλυψαν στον δεύτερο όροφο του σπιτιού του, μια συλλογή του από 1.008 έργα ζωγραφικής, 4.443 σχέδια και 15.391 εκτυπώσεις, καθώς και ξυλογραφίες, λιθογραφίες, ξυλόγλυπτα, χαλκογραφίες και φωτογραφίες.Τη δεκαετία του ’30 και τη δεκαετία του ’40, οι Ναζί θεώρησαν τα έργα του “εκφυλισμένη τέχνη” και αφαίρεσαν τη δουλειά του από τα γερμανικά μουσεία. Ο Μουνκ πληγώθηκε βαθιά, καθώς είχε αρχίσει να αισθάνεται τη Γερμανία σαν την δεύτερη πατρίδα του.

μουνκ

Με αφορμή την επέτειο της γέννησής του (12 Δεκεμβρίου του 1863), ας θυμηθούμε το πιο διάσημο έργο του την “Κραυγή”, αλλά και μερικές ακόμα μαγευτικές δημιουργίες του. 

~Από το σάπιο σώμα μου θα ανθίσουν λουλούδια και θα είμαι μέσα τους και αυτή είναι η αιωνιότητα~

Edvard Munch

The Sick Child

The Sick Child

Death In The Sick Room

Death In The Sick Room

Melancholy

Melancholy

Jealousy

Jealousy

Red and White

Red and White

Two Women on the Shore

Two Women on the Shore

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…