Newsroom

Newsroom

Χαιρετίζει την "πραγματική" κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία ο Ποροσένκο

Την «πραγματική» κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία χαιρέτισε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, προειδοποιώντας πάντως ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. «Έχω…

petro poroshenko 0

Την «πραγματική» κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία χαιρέτισε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, προειδοποιώντας πάντως ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη.

«Έχω θετικές πληροφορίες. Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί τις πρώτες 24 ώρες εδώ και επτά μήνες (…) κατά τις οποίες είχαμε πραγματική κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία», δήλωσε σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ο Ποροσένκο από την Αυστραλία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Όπως είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, «είναι η πρώτη φορά που δεν ανακοινώνεται ο θάνατος ή ο τραυματισμός Ουκρανού στρατιώτη κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Η εκεχειρία που κηρύχθηκε την Τρίτη στην ανατολική Ουκρανία, η τέταρτη σε οκτώ μήνες, φάνηκε να απειλείται σοβαρά δύο ημέρες μετά την εφαρμογή της, όταν ο στρατός ανακοίνωσε χθες ότι τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν μέσα σε 24 ώρες.

Νέες ειρηνευτικές συνομιλίες αναμένονταν αρχικά αυτή την εβδομάδα στο Μινσκ για την επίτευξη πιο βιώσιμης εκεχειρίας και τη διευθέτηση της σύγκρουσης, στη διάρκεια της οποίας περισσότεροι από 4.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Απρίλιο. Ωστόσο οι συνομιλίες αναβλήθηκαν χωρίς να έχει οριστεί νέα ημερομηνία.