Newsroom

Newsroom

Αυξημένη η εμπλοκή αστυνομικών σε εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο

Στοιχεία για τα εγκλήματα με πιθανολογούμενο το ρατσιστικό κίνητρο που έχει καταγράψει η ΕΛΑΣ, διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας…

oplo astynomikos

Στοιχεία για τα εγκλήματα με πιθανολογούμενο το ρατσιστικό κίνητρο που έχει καταγράψει η ΕΛΑΣ, διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας. 

Τα στοιχεία αφορούν στην περίοδο από το 2009 και μετά και δείχνουν υψηλή την ποσοστιαία εμπλοκή αστυνομικών σε τέτοιες υποθέσεις.

Όπως ειδικότερα προκύπτει από το έγγραφο του κ. Κικίλια, σύμφωνα με στοιχεία από τις περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες, κατά το χρονικό διάστημα 2009- 2012 καταγράφηκαν συνολικά 109 περιστατικά με πιθανολογούμενο ρατσιστικό κίνητρο. 

Μετά την έναρξη της λειτουργίας των Τμημάτων και Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, κατά το έτος 2013, οι εν λόγω υπηρεσίες επιλήφθηκαν 109 συναφών περιστατικών (82 στην Αττική, 10 στη Θεσσαλονίκη και 17 στην υπόλοιπη επικράτεια), με εμπλεκόμενους συνολικά 33 ιδιώτες, 18 οργανωμένες ομάδες, 37 αστυνομικούς και 21 άγνωστους δράστες. Επίσης, κατά το τρέχον έτος (α΄εξάμηνο 2014), τα εν λόγω περιστατικά ανήλθαν σε 31 (27 στην Αττική, δύο στη Θεσσαλονίκη και δύο στην υπόλοιπη επικράτεια), ενώ ενεπλάκησαν συνολικά πέντε ιδιώτες, πέντε οργανωμένες ομάδες, 13 αστυνομικοί και οκτώ άγνωστοι δράστες.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη, με την οποία ζητούσε στοιχεία για τα εγκλήματα μίσους που έχει καταγράψει η Ελληνική Αστυνομία. 

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, πληροφορεί τη βουλευτή ότι για τα 213 εκ των ανωτέρω περιστατικών, από τις επιληφθείσες αστυνομικές υπηρεσίες σχηματίστηκαν ισάριθμες ποινικές δικογραφίες, οι οποίες υποβλήθηκαν στις κατά τόπους αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές για ποινική αξιολόγηση, ενώ για τα λοιπά, διοικητικής φύσεως, περιστατικά κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες πειθαρχικής διερεύνησης. 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…