Newsroom

Newsroom

17ο Φεστιβάλ Ολυμπίας – 14η Camera Zizanio

Σάββατο 29 Νοεμβρίου

olympia4

Η πιο χαρούμενη κινηματογραφική γιορτή της Ελλάδας, το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ της χώρας μας με αποδέκτες παιδιά και νέους, ξεκινά το Σάββατο 29 Νοεμβρίου σε Πύργο, Πάτρα, Αίγιο, Λεχαινά, Ζαχάρω, Μεσολόγγι, Αμαλιάδα και Γαστούνη. Για μια εβδομάδα, τα παιδιά αφήνουν στην άκρη τα tablet, κλείνουν την τηλεόραση και αποδεικνύουν με την ενθουσιώδη προσοχή τους ότι μία καλή κινηματογραφική ταινία μπορεί να είναι και ψυχαγωγική και εκπαιδευτική.

Οι σκοτεινές αίθουσες της Πελοποννήσου, βέβαια, δεν φοβούνται να αποκαλύψουν στα παιδιά το σκοτεινό πρόσωπο της αληθινής ζωής. Όμως εδώ η βία στηλιτεύεται και η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός δεν έχουν θέση. Όλες οι ταινίες, διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF και η UNESCO για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, δηλαδή εμπνέονται από αγάπη για τον άνθρωπο, τη ζωή και τη φύση, αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των νέων και βοηθούν στην αλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα. Αποκλείονται ταινίες που προωθούν τη βία, το ρατσισμό, τον πόλεμο και το σεξισμό.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, μια σειρά από κινηματογραφικά εργαστήρια θα δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να γυρίσουν τη δική τους ταινία.

ΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Δεκατρείς ταινίες συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, δεκαoοκτώ ταινίες διαγωνίζονται στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους μυθοπλασίας, ενώ δεκαεννέα ταινίες διαγωνίζονται στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους Animation.

Τα βραβεία του τμήματος ντοκιμαντέρ KID’S & DOCS διεκδικούν έξι ταινίες μεσαίου μήκους και δώδεκα μικρού μήκους. Το τμήμα έχει την δική του ξεχωριστή πενταμελή διεθνή κριτική επιτροπή καθώς και πολυμελή παιδική κριτική επιτροπή.

Αλλά και στο πλαίσιο της δημοφιλούς Camera Zizanio θα διαγωνιστούν εκατοντάδες ταινιάκια που έχουν δημιουργήσει μαθητές σχολείων της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Εκτός από τις διεθνείς κριτικές επιτροπές των ενηλίκων, θα υπάρχουν και παιδικές κριτικές επιτροπές οι οποίες θα απονείμουν τα δικά τους βραβεία.

Συνολικά, στο Φεστιβάλ θα προβληθούν 678 ταινίες από 61 χώρες, που καταπιάνονται με ζητήματα όπως: οικογενειακές σχέσεις, θάνατος, φιλία, φυσικό περιβάλλον, παγκοσμιοποίηση, οικολογία, ανοχή στην διαφορετικότητα, σχολικό περιβάλλον.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το διαγωνιστικό πρόγραμμα, που επέλεξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου, είναι αντιπροσωπευτικό των τάσεων που επικρατούν διεθνώς στον κινηματογράφο για την παιδική και νεανική ηλικία. Καλύπτει δε μια μεγάλη γκάμα προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου, όπως: η ματιά των νέων στις σχέσεις Ισραήλ – Παλαιστίνης, η διάλυση του εκπαιδευτικού συστήματος στη Βουλγαρία, το εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα, οι συνθήκες ζωής για τα παιδιά στο Ιράκ κλπ.

ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ…

*Ανάμεσα στους προσκεκλημένους του φεστιβάλ είναι η Σουηδέζα ηθοποιός Λίνα Λίντερσον, γνωστή μας από τον ρόλο του παιδιού-βαμπίρ στην πολυσυζητημένη παλιότερη ταινία «Άσε το Κακό να μπει». Η Λίντερσον, αγνώριστη, πρωταγωνιστεί τώρα στη σουηδική ταινία «Broken Hill Blues».

* Η αυστριακή ταινία «Maybe Tomorrow» καταπιάνεται με το ακανθώδες θέμα της αυτοκτονίας μέσω ίντερνετ. Σύμφωνα με στατιστικές η αυτοκτονία αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτων των νέων. Μάλιστα έχει πλέον καθιερωθεί Διεθνής Ημέρα για την Πρόληψη των Αυτοκτονιών των Νέων.

* Στην Camera Zizanio συμμετέχουν φέτος με ταινίες τους και 15 νηπιαγωγεία, ενώ αδιαμφισβήτητος σταρ θα είναι ο 6χρονος Τόμπι Λιτλ που θα μας δείξει τη δεύτερη ταινία του!

* Στα ντοκιμαντέρ και μια ενδιαφέρουσα ταινία («The Water And the Wall») για έναν από τους δύο αδερφούς Νταρντέν, ο οποίος, μέσα από τη συνεργασία του με ένα παιδί ηθοποιό, φωτίζει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει και προσεγγίζει τους χαρακτήρες των ταινιών του.

ΕΝΑΡΞΗ

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Νοεμωρίου, ενώ οι προβολές θα ξεκινήσουν την Κυριακή 30/11 (11 π.μ.) στο κινηματοθέατρο «Απόλλων», την καρδιά των προβολών του Φεστιβάλ Ολυμπίας στον Πύργο, με την εκπληκτική χωρίς λόγια, ταινία animation «Το Αγόρι και ο Κόσμος» («O Menino e o Mundo») του Αλε Αμπρέου απο τη Βραζιλία. Το φιλμ θα ανοίξει σε οκτώ πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος .

Το Φεστιβάλ προσφέρει δωρεάν την ταινία στους συνεργαζόμενους φορείς των οκτώ πόλεων, οι οποίοι αντί εισιτηρίου καλούν –κατά περίπτωση– τους θεατές να προσφέρουν προαιρετικά είδη (φάρμακα, τρόφιμα) ή χρήματα προς ενίσχυση διάφορων κοινωνικών δομών. Τρόφιμα θα σταλούν και στο Κομπάνι της Συρίας.

14η CΑΜΕRA ZIZANIO 2014

Η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, που επιμελείται ο Νίκος Θεοδοσίου, στη 14η διοργάνωσή της έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ συμμετοχών καθώς υποβλήθηκαν συνολικά περισσότερες από 480 ταινίες!

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετέχουν ανέρχονται στα 184 από όλη την επικράτεια. Από τους Παξούς ως τη Ρόδο και από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη.

Οι Έλληνες μαθητές καταπιάνονται με σύγχρονα προβλήματα της νεολαίας όπως η κρίση, η βία στα σχολεία και η μετανάστευση. Μαζικότερη από κάθε άλλη φορά αναμένεται η φυσική παρουσία μαθητών και καθηγητών από όλη την Ελλάδα. Το τελευταίο στοιχείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό τη στιγμή που η οικονομική κρίση έχει περιορίσει δραματικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Η διεθνής ακτινοβολία του Φεστιβάλ έχει δημιουργήσει και ένα αντίστοιχο ρεύμα από το εξωτερικό.

Μεταξύ των εργαστηρίων της Camera Zizanio είναι το Zizanimation αλλά και το Mythos Project, η θεματική του οποίου περιστρέφεται γύρω από τη  ματιά των νέων πάνω στην κρίση και τις εκδηλώσεις της στην κοινωνία μας. Η φετινή διοργάνωση επικεντρώνεται σε ένα από τα πιο καυτά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες: τη μετανάστευση με κάθε μορφή που αυτή εμφανίζεται στις μέρες μας.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τιμώμενα πρόσωπα του φετινού φεστιβάλ θα είναι οι ηθοποιοί Μανώλης Μαυροματάκης και Θέμης Πάνου για τη συνέπεια και το ήθος με το οποίο υπηρετούν την τέχνη τους στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Επίσης για την κορυφαία διάκρισή τους σε μεγάλα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ (Βενετία και Νάσβιλ), με τα βραβεία καλύτερης ανδρικής ερμηνείας, συμβάλλοντας στη γενικότερη προώθηση του ελληνικού κινηματογράφου στο εξωτερικό και τη διεθνή προβολή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Αφιέρωμα: Η μουσική με το βλέμμα του Ροβήρου Μανθούλη

Μικρό αφιέρωμα: τα κινούμενα παραμύθια του Jannik Hastrup. O σπουδαίος Δανός animator θα είναι στον Πύργο για να παρουσιάσει τη νέα ταινία του που διαγωνίζεται στις μικρού μήκους.

Εργαστήρια σκηνοθεσίας, μοντάζ, σεναρίου, φωτογραφίας, κινουμένων σχεδίων, κατασκευής μάσκας, κουκλοθεάτρου, θεάτρου σκιών, κολάζ κ.λπ.

Αφιέρωμα στις ελληνικές ταινίες για παιδιά και νέους.

Ειδική προβολή: Εννιά θαυμαστοί κόσμοι. Εννέα ταξίδια για μικρά παιδιά στον κόσμο των παραμυθιών, της φαντασίας και του ονείρου μέσα από ισάριθμα κινούμενα σχέδια από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, τη Σλοβενία, τη Ρωσία και φυσικά την Ελλάδα.

Θα κυκλοφορεί η εφημερίδα Ζιζάνιο η οποία συντάσσεται από παιδιά

Θα μεταδίδεται, με ευθύνη των παιδιών, η εκπομπή Ράδιο Ζιζάνιο από τη συχνότητα τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, αλλά και μέσω διαδικτύου, γεγονότα του Φεστιβάλ και συνεντεύξεις στο εξάωρης διάρκειας Zizanio Live (παραγωγή των παιδιών)

Πριν από την τελευταία προβολή του διαγωνιστικού προγράμματος του Φεστιβάλ θα προβάλλεται το πεντάλεπτο Daily News (παραγωγή των παιδιών)

Παρουσιάσεις βιβλίων και γνωριμία των μαθητών με τους συγγραφείς: Άλκη Ζέη, Μάνο Κοντολέων, Αγγελική Δαρλάση, Βασίλη Τερζόπουλο, Γρηγόρη Χαλιακόπουλο

Μουσικές και θεατρικές παραστάσεις.

Οι επισκέπτες του 17ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 14ης Camera Zizanio θα ξεναγηθούν σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Ηλείας, θα γνωρίσουν τον τόπο και τα μνημεία, θα συναντήσουν ανθρώπους, και θα απολαύσουν τη φιλοξενία και τα προϊόντα που παράγει η γη της Ολυμπίας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η συμμετοχή των μαθητών σε όλες τις προβολές και τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio είναι δωρεάν.

ΧΩΡΟΙ

Πύργος: «Απόλλων», Ορφέας Cineplex, Κούβελος, Συνεδριακό Κέντρο Πύργου (Camera Zizanio)

Πάτρα: Ster VesoMare

Αίγιο: Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Λεχαινά: Cine Άστρον

Μεσολόγγι: Τρικούπειο

Αμαλιάδα: Cine Cinema

Ζαχάρω: Δημοτικό Σχολείο

Γαστούνη: Κουρβισιάνειο

Από τους Παναγιώτη Φρούντζο, Κωνσταντίνο Καϊμάκη