Newsroom

Newsroom

Καταδίκες της Ελλαδας για εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Ελλάδα για παραβιάσεις διατάξεων για την προστασία του δικαιώματος της ελευθερίας και…

1786140

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Ελλάδα για παραβιάσεις διατάξεων για την προστασία του δικαιώματος της ελευθερίας και της ασφάλειας και για την αποτροπή της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης.
Πρόκειται για δύο αποφάσεις εκ των οποίων η πρώτη  αφορά την προσφυγή του Α.Ε, Τούρκου υπηκόου Κουρδικής καταγωγής, ο οποίος διωκόταν για τις πολιτικές του δραστηριότητες στην Τουρκία. Ο Α.Ε. συνελήφθη στις 10 Σεπτεμβρίου 2009 με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα στα σύνορα και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα κράτησης μεταναστών της Θεσσαλονίκης.Υπέβαλε αίτηση για  χορήγηση ασύλου, η οποία απορρίφθηκε. Ωστόσο,  ο αρχηγός της Αστυνομίας της Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας υπόψη του τους κινδύνους που θ’ αντιμετώπιζε ο Α.Ε. εάν επέστρεφε στην Τουρκία, του χορήγησε άδεια προσωρινής παραμονής και τον απελευθέρωσε.
Όπως ανέφερε ο Τούρκος υπήκοος προσφεύγοντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τόσο κατά το διάστημα κράτησής του τόσο στον συνοριακό αστυνομικό σταθμό της Θέρμης όσο και στο αστυνομικό τμήμα της Θεσσαλονίκης, παραβιάστηκαν βασικά ανθρώπινα δικαιώματά του.
Το ΕΔΑΔ έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς του καταδίκασε την Ελλάδα υποχρεώνοντάς την να καταβάλει 9.000 ευρώ στον Α.Ε. ως αποζημίωση για μη χρηματική βλάβη.
Η δεύτερη απόφαση αφορά την προσφυγή του Βλαδίμηρου Κουταλίδη και τις συνθήκες κράτησής του στις φυλακές ενώ ήταν φορέας ηπατίτιδας C και στη συνέχεια, διαγνώστηκε ότι έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας.
Ο Βλ. Κουταλίδης συνελήφθη τον Ιούνιο του 2012, κατηγορούμενος για αδικήματα, με βάση τα οποία θα μπορούσε να καταδικαστεί μέχρι και 20 έτη κάθειρξης, αλλά δήλωσε ευθύς εξαρχής ότι ήταν φορέας της ηπατίτιδας C.
Τον Νοέμβριο του 2012, υπέβαλε παρατηρήσεις προς στήριξη του αιτήματός του να μην υπερβεί η κράτηση του τους έξι μήνες, ,με την επισήμανση ότι η κράτησή του στη φυλακή ήταν πιθανό να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας του, δεδομένου ότι είχε ανακαλύψει ότι έπασχε και από σκλήρυνση κατά πλάκας.
Οι αρμόδιες δικαστικές αρχές απέρριψαν, τον Ιανουάριο του 2013, την αίτηση του Βλ. Κουταλίδη για αποφυλάκιση με όρους. Στις 3 Ιουνίου του 2013 ο εν λόγω κρατούμενος αφέθηκε ελύθερος με την καταβολή εγγύησης.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ελλάδα στην περίπτωση του Βλ. Κουταλίδη παραβίασε το δικαίωμα στην ελευθερία και στην ασφάλεια. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να καταβάλει στον προσφεύγοντα 3.000 ευρώ αποζημίωση για μη χρηματική ζημιά, καθώς και να πληρώσει και 565 ευρώ για έξοδα και δαπάνες.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…