Newsroom

Newsroom

Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά Γιούνκερ για LuxLeaks

Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την οποία είχαν καταθέσει…

zan klont giounker

Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την οποία είχαν καταθέσει 76 ευρωβουλευτές  λόγω της υπόθεσης LuxLeaks. Σε σύνολο 650 «κατά» ψήφισαν 461 και «υπέρ» 101, ενώ παρόντες δήλωσαν 88 ευρωβουλευτές. Η πρόταση μομφής είχε κατατεθεί από 76 ευρωβουλευτές μη εγγεγραμμένους και μέλη της πολιτικής ομάδας Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας.

Παρά την «επιβίωση» του προέδρου της Κομισιόν, δύσκολα το αποτέλεσμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως νίκη για τον πολιτικό, ο οποίος έχει ξεκινήσει την θητεία του με επικρίσεις. Ο Γιούνκερ έχει δεχθεί πυρά -ήδη από τον πρώτο μήνα της θητείας του- για τον ρόλο του στην ηγεσία της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου, αλλά και για μια πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, αφού ως πρόεδρος της Κομισιόν καλείται να αντιμετωπίσει τη φοροαποφυγή.

Τη Δευτέρα, κατά την έναρξη της συζήτησης για την πρόταση μομφής, που υποβλήθηκε μετά τις αποκαλύψεις για το καθεστώς φοροαποφυγής πολυεθνικών επιχειρήσεων στο Λουξεμβούργο, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απευθυνόμενος στους ευρωσκεπτικιστές και ευρωβουλευτές της ακροδεξιάς που υπέγραψαν την σχετική πρόταση, δήλωσε ότι εάν το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίσει ότι πρέπει να φύγει από την προεδρία της Κομισιόν, πράγματι θα αποχωρήσει.

Ο φορολογικός παράδεισος του Λουξεμβούργου επέτρεψε σε επιχειρήσεις – κολοσσούς να γλιτώνουν δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους, που διαφορετικά θα αποδίδονταν σε άλλες χώρες.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ο Γιούνκερ είχε παραδεχθεί ότι «το νόμιμο δεν είναι και ηθικό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν καλύτερο από εκείνο που εξασφάλισε ο Γιούνκερ κατά τη διαδικασία έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την 22η Οκτωβρίου, όταν υπέρ της νέας Κομισιόν είχαν ψηφίσει 423 μέλη της Ευρωβουλής, κατά 209 και είχαν απόσχει 67.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…