Το Χόλιγουντ με τα μάτια ενός "λευκού" (βίντεο)

Την ίδια ώρα που επικρατεί εμπόλεμη κατάσταση στο Φέργκιουσον για τη δολοφονία του νεαρού Μάικλ Μπράουν, και όλη την Αμερική…

menace2society

Την ίδια ώρα που επικρατεί εμπόλεμη κατάσταση στο Φέργκιουσον για τη δολοφονία του νεαρού Μάικλ Μπράουν, και όλη την Αμερική να παραμένει ξάγρυπνη επανέρχοναι αναμνήσεις για τις φυλετικές διακρίσεις και τον ρατσισμό.  Το Χόλιγουντ έχει ασχοληθεί από τα πρώτα του βήματα με τον ρατσισμό, ενώ το υλικό κατά καιρούς θίγει ρατσιστικά θέματα δεν παύει σχεδόν πάντα να είναι από τα «μάτια ενός λευκού», βέβαια υπάρχουν και κάποιες που έχουν καταφέρει να εκφράσουν την οργή που «κρύβεται» μέσα στις φυλετικές εντάσεις (πχ Spike Lee για το Do The Right Thing).

Δείτε το τρέιλερ του ”Do The Right Thing”

 

 

Υπηρέτριες (2011)

Μία πλούσια λευκή κοπέλα επιστρέφει στην πατρίδα της για να γράψει μια εργασία για τις Αφροαμερικανίδες υπηρέτριες που ουσιαστικά μεγάλωσαν μια ολόκληρη γενιά παιδιών στις ΗΠΑ, αλλά έπεφταν συχνά θύματα ρατσισμού από τις ίδιες τις οικογένειες που τις χρησιμοποιούσαν. Η ταινία, σκηνοθετημένη από τον Τέιτ Τέιλορ, έφτασε μέχρι τα Όσκαρ (κερδίζοντας το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου) και κατάφερε να παρουσιάσει τις δυσκολίες που καλούνταν να αντιμετωπίσουν αυτές οι γυναίκες στον αμερικάνικο Νότο τη δεκαετία του 1960.

Μάντεψε ποιος θα έρθει το βράδυ (1967)

Πρωτοπόρος ταινία, ασχολείται με ένα δείπνο σε μία μεγαλο-αστική οικογένεια και τις αντιδράσεις που προκαλεί η λευκή κόρη όταν φέρνει να γνωρίσει στους δικούς της τον Αφροαμερικανό μνηστήρα της. Η ταινία βγήκε στις αίθουσες σε μία εποχή που οι διαφυλετικοί γάμοι ήταν απαγορευμένοι σε 17 Πολιτείες και έφερε στο φως τις εντάσεις και τις προκαταλήψεις που καλείτο να αντιμετωπίσει το ζευγάρι. Πρωταγωνιστούσε ο πάντοτε συμπαθείς -σε λευκούς και Αφροαμερικάνους- Σίντνεϊ Πουατιέ.

Σκιές και Σιωπή (To Kill a Mocking Bird, 1962)

Βασισμένη στο εμβληματικό βιβλίο του Χάρπερ Λι, η ταινία του Ρόμπερτ Μάλιγκαν παρακολουθεί τις προσπάθειες ενός δικηγόρου (Γκρέγκορι Πεκ) να υπερασπιστεί έναν Αφροαμερικανό που έχει κατηγορηθεί άδικα για τον βιασμό μιας νεαρής λευκής γυναίκας. Ο ιδεαλιστής δικηγόρος έρχεται συνεχώς αντιμέτωπος με τις προκαταλήψεις της μικρής κοινωνίας του Νότου.

Δώδεκα Χρόνια Σκλάβος (2013)

Ο Στιβ ΜακΚουίν έχει ως ήρωά του έναν ελεύθερο Αφροαμερικανό, ο οποίος στέλνεται ως σκλάβος σε φυτείες του Νότου. Εκεί θα παραμείνει για δώδεκα χρόνια και θα γνωρίσει όλο το φάσμα της αμερικανικής κοινωνίας: το σκληρό, αλλά και το καλό «αφεντικό», σε μία ταινία που δεν κρύβει την σκληρότητά της.

Κάνε το Σωστό (1989)

Ίσως η πιο «ηλεκτρισμένη» και προφητική ταινία για τις φυλετικές εντάσεις στις ΗΠΑ. Ο Σπάικ Λι περιγράφει το τι συμβαίνει στην πιο ζεστή ημέρα ενός καλοκαιριού στο Μπρούκλιν και πώς οι εντάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ανοιχτές συγκρούσεις και βία.

Crash (2004)

Ρατσισμός και περιθωριοποίηση με έναν μάλλον αφελή τρόπο στην ταινία του Πολ Χάγκις. Η ταινία εκτυλίσσεται στη διάρκεια 48 ωρών στο Λος Άντζελες και οι ρατσιστικές συμπεριφορές είναι φανερές καθώς η ταινία παρακολουθεί έναν σκηνοθέτη που έρχεται αντιμέτωπος με έναν ρατσιστικό αστυνομικό, μία γυναίκα που σώζεται από τον ίδιο αστυνομικό και δύο ληστές.

American History X (1998)

Ο νεο-ναζισμός, ο ρατσισμός και τα πιο απίθανα μέρη για να βρει κανείς τη συγχώρεση βρίσκονται στο επίκεντρο της ταινίας του Τόνι Κέι. Ο ήρωας της ταινίας, ένας πρώην νεοναζί που βρίσκεται στη φυλακή επειδή σκοτώνει έναν Αφροαμερικανό, βρίσκει τη φιλία στο πρόσωπο ενός μαύρου συγκρατούμενού του. Ο Έντουαρντ Νόρτον είναι συγκλονιστικός.

Ο Τελευταίος Σταθμός (2013)

Μια περίπτωση που θυμίζει έντονα την ιστορία του Μάικλ Μπράουν, του νεαρού που δολοφονήθηκε στο Φέργκιουσον. Η ταινία αναφέρεται στην πραγματική ιστορία του Όσκαρ Γκραντ, ενός 22χρονο που δολοφονήθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από λευκό αστυνομικό. Η ταινία ασχολείται με το τι συμβαίνει την τελευταία ημέρα της ζωής του.

Η Ετυμηγορία (A Time to Kill, 1996)

Ένας νεαρός δικηγόρος αναλαμβάνει να υπερασπιστεί έναν Αφροαμερικανό που δολοφόνησε δύο λευκούς που βίασαν το 10χρονο κοριτσάκι του. Και πάλι ο αμερικανικός Νότος έρχεται στο προσκήνιο, καθώς και η αναγέννηση της Κου Κλουξ Κλαν. Ο Τζόελ Σουμάχερ σε ένα είδος που δεν μας έχει συνηθίσει με πρωταγωνιστές τους Μάθιου ΜακΚόναχι, Σάντρα Μπούλοκ και Σάμιουελ Λ.Τζάκσον.

Ο Μισισίπης Καίγεται (1988)

Δύο πράκτορες του FBI ερευνούν ένα τριπλό ρατσιστικό έγκλημα της Κου Κλουξ Κλαν και έρχονται αντιμέτωποι με την εχθρότητα του Νότου. Στο κλίμα της Ετυμηγορίας, η ταινία δεν εμβαθύνει στο φαινόμενο του ρατσισμού -ενώ συχνά αποκτά διδακτικό χαρακτήρα-, αλλά προσπαθεί να το καταγγείλει. Με τους Τζιν Χάκμαν και Γουίλιαμ Νταφόε.

Mε πληροφορίες από in.gr

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

6167994

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

Αθώα κρίθηκε η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.…

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

image 1 2

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

«Εξεπλάγην από την απόφαση. Πρόκειται για τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο και μεγάλη δικαστική πλάνη».

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Η τραγουδίστρια που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού…

Τέμπη: Οι 6 σοκαριστικές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ – «Βαρεθήκαμε να λέμε συλλυπητήρια… είναι μπαγιάτικο» (videos)

InCollage 20240329 131641014

Τέμπη: Οι 6 σοκαριστικές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ – «Βαρεθήκαμε να λέμε συλλυπητήρια… είναι μπαγιάτικο» (videos)

Η προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη από τη ΝΔ έχει πολλούς πρωταγωνιστές, οι οποίοι…