Newsroom

Newsroom

Index: Πώς η ατιμωρησία διαιωνίζει τη διαφθορά και φιμώνει τους δημοσιογράφους

Στον «πόλεμο» που υφίσταται το Hot Doc και ο Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με 40 αγωγές, πληρώνοντας ακριβό…

kostas right size

Στον «πόλεμο» που υφίσταται το Hot Doc και ο Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με 40 αγωγές, πληρώνοντας ακριβό τίμημα, για τις αποκαλυπτικές έρευνες που δημοσιεύει, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, το Index με αφορμή την αυριανή Διεθνή Ημέρα για τον τερματισμό της ατιμωρησίας. Δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο μιλάνε στο Index αναλύοντας γιατί η ατιμωρησία είναι μια σοβαρή απειλή για την ελευθερία της έκφρασης.  Η ατιμωρησία διαιωνίζει τη διαφθορά και αποτελεί ανοιχτή πληγή για την ελευθερία του Τύπου, τονίζει το δημοσίευμα.

Για τη μάστιγα της ατιμωρησίας που θέτει σε κίνδυνο την ελεύθερη έκφραση και την ελευθερία του Τύπου μίλησε ο Κώστας Βαξεβάνης που ήταν ο νικητής των Index Awards το 2013:

«Η ατιμωρησία προκαλεί τη διαφθορά, η οποία απειλείται από την ελευθερία του Τύπου.  Το HOT DOC αντιμετωπίζει σήμερα 40 αγωγές, κατά κύριο λόγο, από υπουργούς και πολιτικούς, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν το δημοσιογραφικό μας έργο. Εμείς αποκαλύπτουμε σκάνδαλα , όπως αυτό με τον υπουργό Δικαιοσύνης , ένα πρώην δικαστή που διέπραξε το “σφάλμα” να χορηγήσει αμνηστία σε αξιωματούχους που είχαν καταχραστεί δημόσια κονδύλια. Αντί να απαντήσει στους πολίτες, όπως απαιτείται, για τις πράξεις του, μας έκανε μήνυση. Μας ταλαιπωρούν στα δικαστήρια, όπου τελικώς κερδίζουμε καθώς είμαστε αθώοι, αλλά όλα αυτά μας κοστίζουν περισσότερα από 80.000 ευρώ, ετησίως, για δικαστικά έξοδα»

daytoendimpunty2_0.jpg

 

Η παρενόχληση , η βία και η δολοφονία των δημοσιογράφων είναι σημαντικά προβλήματα σε όλο τον κόσμο και δυστυχώς και στην Ευρώπη , όπως αποδεικνύει το Index . Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους : 370 εργαζόμενοι σε ΜΜΕ δολοφονήθηκαν για τις αποκαλύψεις τους κατά τη διάρκεια των δέκα τελευταίων ετών. Στο 90 % των υποθέσεων, οι δολοφόνοι των δημοσιογράφων δεν έχουν τιμωρηθεί . Για πολλά από αυτά τα εγκλήματα δεν έχει διεξαχθεί ούτε έρευνα.

Στο Index μίλησαν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τα προβλήματα που βιώνουν και οι διακεκριμένοι στις χώρες τους δημοσιογράφοι Heather Brooke, Kareem Amer, Rahim Haciyev, Nazeeha Saeed, Endalk Chala, Andrei Soldatov, Fergal Keane και Veran Matic.

Πηγή: indexoncensorship.org

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…