Newsroom

Newsroom

Γιατί δεν εμφανίζουμε καρκίνο στην καρδιά

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ο καρκίνος πλήττει κάθε όργανο του σώματός μας, το αίμα ή τα οστά, όχι όμως την καρδιά…

heart

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ο καρκίνος πλήττει κάθε όργανο του σώματός μας, το αίμα ή τα οστά, όχι όμως την καρδιά μας;

Ακόμη κι αν δε σας βασάνισε ποτέ αυτή η απορία, αξίζει να μάθετε τη συναρπαστική απάντηση στο καίριο ερώτημα.

Σύμφωνα με τη Δρ Jacqueline Barrientos, εμφανίζονται καρκινικοί όγκοι στην καρδιά όμως είναι τόσο σπάνιοι που είναι σαν να μην υπάρχουν!

Ο κακοήθης καρκίνος της καρδιάς ονομάζεται ραβδομυοσάρκωμα. Το σάρκωμα είναι ένα είδος καρκινικού όγκου που ξεκινά να αναπτύσσεται στους μαλακούς ιστούς του σώματος. Το ραβδομυοσάρκωμα εμφανίζεται στους μυϊκούς ιστούς της καρδιάς.

Μελέτη που βασίστηκε σε περισσότερες από 12.000 νεκροψίες κατέδειξε ότι η συχνότητα εμφάνισής του δεν αγγίζει καν το 0,1%. Από το σύνολο των αναφορών, εντοπίστηκε πρωτοπαθής καρδιακός καρκινικός όγκος σε επτά μόλις περιπτώσεις (αυτό σημαίνει ότι ο καρκίνος εκδηλώθηκε πρώτα στην καρδιά, δεν εντοπίστηκαν καρκινικά κύτταρα στην καρδιά λόγω μετάστασης από άλλο όργανο).

Ο Δρ Timothy J. Moynihan συμπληρώνει πως ο καρκίνος στην καρδιά είναι στις περισσότερες (από τις ελάχιστες) περιπτώσεις δευτεροπαθής.

Γιατί ο καρκίνος της καρδιάς είναι τόσο σπάνιος

Όπως ήδη γνωρίζουμε, κληρονομούμε τα μισά μας γονίδια από τη μητέρα και τα άλλα μισά από τον πατέρα μας. Αν και κάτι τέτοιο συνεπάγεται πως η γενετική μας μοίρα είναι προκαθορισμένη, η πραγματικότητα απέχει κατά πολύ. Η έκφραση των γονιδίων μπορεί να επηρεαστεί κατά τη διάρκεια της ζωής μας και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εκδήλωση του καρκίνου.

Το περιβάλλον μας επηρεάζει ποια γονίδια θα εκφραστούν –δηλαδή ποια θα ενεργοποιηθούν– και πόσο συχνά θα γίνεται αυτό. Ενδεικτικά, οι καρκινογόνες ουσίες που εισέρχονται στο σώμα από τις τροφές και την ατμόσφαιρα είναι ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει την έκφραση των γονιδίων.

Αν και το σώμα μας μπορεί εν μέρει να αντισταθεί σε αυτές τις βλαβερές ουσίες, τοξίνες που βρίσκονται στο λιπώδη ιστό μπορεί να επηρεάζουν τη λειτουργία των γονιδίων και να οδηγήσουν στην εμφάνιση του καρκίνου, κυρίως σε όργανα που περιέχουν σημαντική μάζα λιπώδους ιστού (π.χ. μαστός).

Όλα τα παραπάνω εξηγούν γιατί η καρδιά «αντιστέκεται» τόσο σθεναρά στον καρκίνο: Η ανθρώπινη καρδιά δε διαθέτει σημαντική ποσότητα λιπώδους ιστού. Μάλιστα, την καρδιά περιβάλλει μια μεμβράνη (το περικάρδιο). Αυτό το γεμάτο υγρό σακουλάκι πλήττεται από τον καρκίνο, όμως ο όγκος κάνει μετάσταση έξω από αυτό κι έτσι η καρδιά μας παραμένει αλώβητη.

Έτσι, ακόμη κι αν ο καρκίνος εμφανίζεται όπου υπάρχουν κύτταρα στο σώμα –δηλαδή παντού– η καρδιά μας είναι σχεδόν άτρωτη, χάρη στη δομή της αλλά και χάρη στο περικάρδιο.

Πηγή:www.onmed.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…