Newsroom

Newsroom

Στο ΣτΕ γονείς φυλακισμένων, ζητούν να μην γίνουν υψίστης ασφαλείας οι φυλακές Δομοκού

Γονείς φερομένων μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», γονείς εμπλεκομένων στην διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, αλλά και ο καταδικαστείς…

1051036

Γονείς φερομένων μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», γονείς εμπλεκομένων στην διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, αλλά και ο καταδικαστείς για την δολοφονία του 53χρονου οδηγού ταξί Δημήτρη Μίχα, στη Νάουσα της Πάρου, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Όλοι ζητούν από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου με την οποία οι φυλακές Δομοκού  μετατρέπονται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας (από Β΄ τύπου σε Γ΄ τύπου).

Για όσους θα μετάγονται στις φυλακές Δομοκού  αρχικά η παραμονή τους θα είναι για δύο χρόνια, αλλά μπορεί να παραμείνει  και για άλλες διετίες εφόσον συντρέχουν προϋποθέσεις ιδιαίτερης  επικινδυνότητας.

Όλοι υποστηρίζουν στην κοινή προσφυγή που έχουν καταθέσει στο ΣτΕ ότι με την μετατροπή των φυλακών Δομοκού σε υψίστης ασφαλείας  καταλύεται το τεκμήριο της αθωότητας που προστατεύεται από το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας, αφού απαγορεύεται η δυσμενής διακριτική μεταχείριση των κρατουμένων και  στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, καθώς:
1) Δεν χορηγούνται άδειες στους κρατουμένους,
2) Δεν χορηγείται  υπό όρο απόλυση αν ο καταδικασθείς δεν έχει συμπληρώσει μέσα στην φυλακή 20 τουλάχιστον χρόνια και
3) Επιτρέπονται οι επισκέψεις  μόνο συγγενών των κρατουμένων μέχρι 3ου βαθμού.

Οι διακρίσεις αυτές εισάγουν παράλληλα δυσμενή μεταχείριση μεταξύ των κρατουμένων, που είναι αντίθετες με την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και τον Σωφρονιστικό Κώδικα.

Όμως, παραβιάζεται και η ΕΣΔΑ  καθώς εισάγεται καθεστώς βαρύτερης ποινικής μεταχείρισης για ορισμένη κατηγορία κρατουμένων, αφού θα υπάρχουν αυστηρότεροι όροι διαβίωσης, στέρηση αδειών, περιορισμοί επικοινωνίας, κ.λ.π.

Η ΕΣΔΑ παραβιάζεται και ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά την αρχή της δίκαιης δίκης. Ακόμη, παραβιάζεται  η αρχή της ασφάλειας δικαίου, αφού η αξιολόγηση ως προς την επικινδυνότητα   γίνεται με αόριστα κριτήρια.

Την ίδια στιγμή, παραβιάζεται το Σύνταγμα και η ΕΣΔΑ ως προς το κεφάλαιο εκείνο που προστατεύει το θεσμό της οικογένειας.

Εξάλλου, όσοι θα μεταχθούν στις  φυλακές Δομοκού, αλλά και οι γονείς τους, θα υποστούν σοβαρή ηθική και υλική βλάβη, λόγω της απόστασης και της οικονομικής επιβάρυνσης.

Μάλιστα, οι γονείς ενός από τα πρόσωπα που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, σημειώνουν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας που καθιστά αδύνατη την επίσκεψη τους στις φυλακές Δομοκού.

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ