Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση για τα επισφαλή επιχειρηματικά δάνεια

Κατατέθηκε από τον Νίκο Δένδια, με την ιδιότητα του υπουργού Ανάπτυξης, η ρύθμιση που είναι γνωστή ως ρύθμιση για τα…

6178 dendias 1

Κατατέθηκε από τον Νίκο Δένδια, με την ιδιότητα του υπουργού Ανάπτυξης, η ρύθμιση που είναι γνωστή ως ρύθμιση για τα επισφαλή επιχειρηματικά δάνεια. Η ρύθμιση κατατέθηκε ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που συζητείται από το πρωί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και όπως τόνισε ο υπουργός είναι αποτέλεσμα σκληρής προεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους, την Ένωση Τραπεζών, τις τράπεζες, την ΕΚΤ, «ώστε να εξαντληθούν οι αντοχές του συστήματος και της οικονομίας και να πετύχουμε την επανεκκίνηση της αγοράς στην Ελλάδα».

Ο κ. Δένδιας προσήλθε στην επιτροπή και ενημέρωσε τους βουλευτές ότι η ρύθμιση «αφορά μια προσπάθεια για την ελάφρυνση του χρέους των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, καταρχήν προς τα πιστωτικά ιδρύματα και είναι συνδεδεμένη με το σχήμα το οποίο έχει ψηφίσει η εθνική αντιπροσωπεία εδώ και λίγες μέρες για τις δόσεις προς το δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία».

Όπως εξήγησε «η τροπολογία αυτή, όσον αφορά το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι παρακολουθηματική, δηλαδή ακολουθεί εκείνο το σύστημα και κατά συνέπεια αν οποτεδήποτε στο μέλλον το υπουργείο Οικονομικών αλλάξει το σύστημα δόσεων επί τα βελτίω, ως προς τις δόσεις στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ανάλογη ρύθμιση θα υπάρξει και εδώ».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο άρθρο για τη λειτουργία του Ινστιτούτου Ανάπτυξης, στο οποίο έχουν εισφερθεί χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από τη Γερμανία, από τη Γαλλία, από το Ίδρυμα Ωνάση και από τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό και θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια που γίνεται για την ανακούφιση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων και τη φυγή από την παρούσα κρίση.

Ο κ. Δένδιας παραδέχθηκε ότι η τροπολογία με βάση τον Κανονισμό, δεν μπορεί να συζητηθεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή, διευκρίνισε όμως ότι την καταθέτει σήμερα προκειμένου να έχουν χρόνο τα κόμματα και οι βουλευτές να τη μελετήσουν μέχρι να συζητηθεί στην Ολομέλεια.

«Ευελπιστώ και παρακαλώ γι΄ αυτό, λόγω της φύσης των συγκεκριμένων διατάξεων, να έχουμε μια κατά πολύ ευρύτερη συναίνεση, της κυβερνητικής πλειοψηφίας» είπε ο κ. Δένδιας προσθέτοντας πως «σε ότι τον αφορά τουλάχιστον, κάθε διάταξη η οποία έρχεται δεν διεκδικεί τα εχέγγυα της πανσοφίας και συνεπώς η συνεισφορά της εθνικής αντιπροσωπείας είναι καλοδεχούμενη και χρήσιμη».

Είπε ακόμη ότι για την κατάθεση της τροπολογίας υπήρξε εξαντλητική προεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και με την Ένωση Τραπεζών και με τις τράπεζες και την ΕΚΤ, ώστε να εξαντληθούν οι αντοχές του συστήματος και της οικονομίας ώστε να πετύχουμε την επανεκκίνηση της αγοράς στην Ελλάδα.

Το κύριο βάρος της συγκεκριμένης ρύθμισης, είπε, είναι προς την πλευρά των μικρών και μεσαίων οφειλετών, δηλαδή επιχειρήσεων και επαγγελματιών που έχουν συνολικό κύκλο εργασιών μέχρι 2,5 εκατομμύρια ευρώ και οι οποίοι είναι η μεγάλη πλειοψηφία των ωφελουμένων. Είναι περίπου 165.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις με άνω των 700.000 θέσεις εργασίας και περιμένουν τη ρύθμιση με ιδιαίτερη προσδοκία και ελπίδα.

 

 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…