Κύπρος: Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη-Μπάιντεν για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ

Την απαράδεκτη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) από την Τουρκία συζήτησαν απόψε…

anastasiadhs 0 0

Την απαράδεκτη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) από την Τουρκία συζήτησαν απόψε σε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ «έδειξε πλήρη κατανόηση στις θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, ιδιαίτερα για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της». 

Ο κ. Χριστοδουλίδη σημειώνει στη δήλωση πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έκανε σαφές πως χωρίς την άρση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας δεν υπάρχει προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών». 

Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν, προστίθεται, «εξέφρασε την πρόθεση των ΗΠΑ για την ανάληψη εντονότερης διπλωματικής δράσης, έτσι ώστε να καταστεί εφικτό, μακρά προκλήσεων και παράνομων ενεργειών, να επαναρχίσει ο διάλογος».

Οι δύο άντρες, καταλήγει η δήλωση, συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αναμένεται να θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων κατά τις επικείμενες συναντήσεις που θα έχει στην Τουρκία με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.