Newsroom

Newsroom

Πώς επιχείρησαν να μας πείσουν για τα "επιτυχημένα" stress tests επικαλούμενοι ξένα δημοσιεύματα που δεν υπήρχαν

Πριν από πέντε ημέρες, στις 26 Οκτωβρίου, ανακοινώθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ανάμεσα σε…

FS Euros 0

Πριν από πέντε ημέρες, στις 26 Οκτωβρίου, ανακοινώθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκονταν και ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εμφανίζονται άλλοτε να πέρασαν με επιτυχία τα tests και άλλοτε να απέτυχαν. Ο ελληνικός Τύπος πάντως, έντυπος και ηλεκτρονικός και φυσικά τα τηλεοπτικά μέσα, μας ενημέρωσαν περιχαρή και με ιδιαίτερη περηφάνια ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες τα κατάφεραν.

Αυτό βεβαίως δεν είναι αλήθεια, αφού, όπως από την πρώτη στιγμή έχει γράψει το koutipandoras.gr, η επιτυχία αυτή αφορά μόνο την περίπτωση του δυναμικού σεναρίου, εκείνου δηλαδή που περιλαμβάνει τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έγιναν εντός του 2014.

Αυτό το σενάριο όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί ως γενόμενο, δεδομένου ότι πάντοτε υπάρχει η πιθανότητα είτε να μην εφαρμοστεί, είτε, ακόμη κι αν επιχειρηθεί, να μην αποδώσει. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να μην υπολογίζεται η πιθανότητα να μην βρεθούν ποτέ 3,1 δισ. ευρώ, που σύμφωνα με την ΕΚΤ, απαιτούνται για να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών.

ΔΟΛια προπαγάνδα;

Ένα από τα πρώτα μέσα που την 26η Οκτωβρίου δημοσιοποίησε τα «θετικά» αποτελέσματα των stress tests ήταν ο ιστότοπος in.gr του ομίλου ΔΟΛ. Η ιστοσελίδα αυτή αναφέρει στην αρχή του ρεπορτάζ της ότι το «ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πλήρως θωρακισμένο, καθώς -σύμφωνα και με τα αποτελέσματα των Stress Tests που ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, οι εγχώριες τράπεζες καλύπτουν τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με βάση το δυναμικό σενάριο». Ως εδώ καλά.

Το in.gr όμως επικαλείται στο αρχικό του δημοσίευμα ως πηγή το πρακτορείο Reuters, το οποίο πράγματι έχει δημοσιεύσει σχετική είδηση, αρκετή ώρα νωρίτερα. Με μια σημαντική όμως διαφορά. Προσέξτε: Το έγκυρο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο έχει τίτλο: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι 24 τράπεζες απέτυχαν στα stress tests», ενώ το ρεπορτάζ αναφέρει ξεκάθαρα για τις ελληνικές τράπεζες ότι: «τρεις από αυτές, η Eurobank Egrasias, η Εθνική και η Πειραιώς, βρέθηκαν με έλλειμμα 8,7 δισ. ευρώ».

Λίγες ώρες αργότερα, το in.gr συμπλήρωσε το ρεπορτάζ του, παρουσιάζοντας όλα τα θετικά στοιχεία, κι έπαψε να επικαλείται ως πηγή το Reuters. Ωστόσο, χρήστης του twitter πρόλαβε και κράτησε μέσω του υπολογιστή του στιγμιότυπο του αρχικού δημοσιεύματος του ελληνικού site, που αποδεικνύει του λόγου το ασφαλές.

Δείτε τη φωτογραφία από το twiiter


Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

andraz lazic lcirqLKB8B4 unsplash

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

«“Πρέπει να σ’ αγαπούν πολύ”, μου είπε με ύφος (ο μηχανικός) και ανέφερε ότι στα…

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

profile player 960x540 20

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

Τους πάντες αιφνιδίασε ο Σταμάτης Γονίδης στο νυχτερινό κέντρο που δουλεύει όταν αντιλήφθηκε τον Ζαφείρη…

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

περιπολικο

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

Ο 39χρονος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο παρελθόν έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινές…