Δικαστήριο ακυρώνει πρόστιμο 7 εκατ. ευρώ της Επιτροπής Ανταγωνισμού στη Unilever

Με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, ακυρώθηκε απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την οποία είχε επιβληθεί πρόστιμο 7 εκατ. ευρώ…

super market 1

Με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, ακυρώθηκε απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την οποία είχε επιβληθεί πρόστιμο 7 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Unilever, για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού, κάνοντας δεκτή τη σχετική προσφυγή της εταιρείας. 

Το πρόστιμο αφορούσε τις ενέργειες της Unilever κατά τα έτη 2000-2002 όταν, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η εταιρεία είχε συνάψει συμφωνίες με αλυσίδες σούπερ μάρκετ και με παράνομες ρήτρες απαγόρευαν το παράλληλο εμπόριο στο χώρο των απορρυπαντικών.

Στην απόφασή της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι η απαγόρευση των παράλληλων εισαγωγών εντάσσεται στις λεγόμενες per se παραβάσεις του κοινοτικού δικαίου του ανταγωνισμού και θεωρείται – μαζί με τα καρτέλ – η πιο επαχθής αντιανταγωνιστική πρακτική από πλευράς κοινοτικού δικαίου.

Ακόμη, ανέφερε η Επιτροπή ότι επειδή η πρακτική της απαγόρευσης των παράλληλων εισαγωγών θεωρείται ότι εδραιώνει ουσιαστικά μία γεωγραφική κατανομή της κοινοτικής αγοράς, αντιμετωπίζεται αυστηρά τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από την  κοινοτική νομολογία.

Η πολυεθνική προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά του προστίμου που της είχε επιβληθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το Διοικητικό Εφετείο με απόφασή του ακυρώνει το πρόστιμο κρίνοντας πως η εταιρεία δεν εφάρμοσε τις παράνομες ρήτρες σε όλες τις συμβάσεις κι έχει καθαρό ποινικό μητρώο, ενώ σημειώνεται ότι παρήλθε πολύς καιρός μέχρι να διαπιστωθεί η παράβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον τελικό λόγο θα τον έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας για την τύχη του προστίμου.

 

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…