Newsroom

Newsroom

Η μείωση των βροχοπτώσεων στον Αμαζόνιο επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή

πηγή:www.naftemporiki.gr

amazonios 0

Διεθνής ομάδα Αμερικανών και Βραζιλιάνων ερευνητών ανακάλυψε πως αρκετά μέρη του τροπικού δάσους του Αμαζονίου δέχονται σημαντικά μικρότερη ποσότητα βροχής σε σχέση με πριν από δύο δεκαετίες, με αποτέλεσμα να είναι πλέον λιγότερο «πράσινα». Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι νέες δορυφορικές τεχνολογίες τους έδωσαν τη δυνατότητα για πιο ακριβείς μετρήσεις των ποσών βροχόπτωσης στον Αμαζόνιο, και έτσι κατάφεραν να αποτυπώσουν καλύτερα τις αλλαγές των βροχοπτώσεων στην πάροδο των χρόνων.
Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας απορρόφησης άνθρακα. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η βλάστηση του Αμαζονίου απορροφά έως και το 25 τοις εκατό του συνολικού άνθρακα που προσλαμβάνεται από ολόκληρη τη χλωρίδα του πλανήτη, συνεπώς κάθε μείωση στη βλάστηση του τροπικού δάσους αποτελεί λόγο για ανησυχία.
Οι ειδικοί υποψιάζονταν εδώ και καιρό πως το δάσος απορροφά λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με το παρελθόν, απλά και μόνο επειδή έχει μειωθεί η έκτασή του, καθώς σημαντικά κομμάτια του έχουν υλοτομηθεί για λόγους ξυλείας, γεωργίας ή πολεοδομίας. Τώρα από ότι δείχνουν τα δεδομένα το δάσος που απέμεινε δέχεται λιγότερη βροχή, γεγονός το οποίο με τη σειρά του το καθιστά λιγότερο πράσινο, με συνέπεια τα υπάρχοντα δέντρα απορροφούν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν συγκεκριμένα πως το τροπικό δάσος ξεκίνησε να δέχεται λιγότερη βροχή κοντά στο 2000, με κάποια κομμάτια του νοτίου μέρους του να έχουν παρουσιάσει μείωση έως και 25 τοις εκατό. Ειδικά η μείωση της βροχόπτωσης σε μία συγκεκριμένη περιοχή έκτασης περίπου 400.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων ευθύνεται για το 50 τοις εκατό της συνολικής μείωσης απορρόφησης άνθρακα που έχει παρατηρηθεί.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σε κύκλους ξηρών ετών, που γενικά οφείλονται στο φαινόμενο Ελ Νίνιο, η μείωση στην απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να είναι ισοδύναμη με το σύνολο της ποσότητας που απορροφάται από όλα τα φυτά στη Ρωσία μέσα σε ένα έτος.
πηγή:www.naftemporiki.gr

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…