ΟΗΕ: Να ξαναρχίσουν το ταχύτερο οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν κάλεσε την Πέμπτη να ξαναρχίσουν το ταχύτερο δυνατόν οι ειρηνευτικές…

bankimoun 0

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν κάλεσε την Πέμπτη να ξαναρχίσουν το ταχύτερο δυνατόν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για το Κυπριακό, οι οποίες έχουν ανασταλεί από τις αρχές του Οκτωβρίου εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Μπαν Κι Μουν μετά τη συνάντησή που είχε με τον ειδικό σύμβουλο του για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρτ Άιντε, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία «εξέφρασε τις ανησυχίες του σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση των εντάσεων που συνδέεται με τους υδρογονάνθρακες και την αναστολή των διαπραγματεύσεων».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα δύο μέρη πρέπει να επιστρέψουν χωρίς καθυστέρηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στην προκλητική στάση της Τουρκίας και τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις εκ μέρους της του Διεθνούς Δικαίου.

Κάλεσε τα κράτη της περιοχής να συμβάλουν ώστε να υπάρξει πρόοδος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την επανένωση της νήσου και τόνισε την ανάγκη όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποκλιμακώσουν την κατάσταση, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω αστάθεια στην ήδη έκρυθμη περιοχή.

Ακόμη εξέφρασε την ελπίδα ότι εν όψει των επικείμενων επισκέψεων του ειδικού συμβούλου στην Κύπρο, την Τουρκία και την Ελλάδα, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα συνεργαστούν εποικοδομητικά με τον κ. Άιντε για να ξεπεραστούν σύντομα οι σημερινές δυσκολίες.

Ο Γενικός Γραμματέας υπενθύμισε τη δέσμευση που ανέλαβαν οι δύο ηγέτες τον Σεπτέμβριο για να επιταχύνουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ενώ εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί «συνολική λύση» στο Κυπριακό, όπως υποστηρίζει στην έκθεσή του προς τη Γενική Συνέλευση, στην οποία καταγράφονται όλες οι παρεμβάσεις-αποστολές του ΟΗΕ σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, περιλαμβανομένου του Κυπριακού.

Τέλος σημειώνει ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί «με την προϋπόθεση πως η υπάρχουσα πολιτική βούληση των ηγετών (στο νησί) και των κοινοτήτων τους θα επικρατήσει και πως θα υπάρξει συνεχής υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα».

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…