Newsroom

Newsroom

Μετά τις αποκαλύψεις στο εδώλιο του κατηγορουμένου το Δίκτυο Σπάρτακος

Αντιμέτωπο με την δικαιοσύνη θα έρθει αύριο «το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος». Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση τους κάνουν λόγο για…

fantaroi 1

Αντιμέτωπο με την δικαιοσύνη θα έρθει αύριο «το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος». Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση τους κάνουν λόγο για προσπάθεια φίμωσης της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων επισημαίνοντας ότι:

«Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, μια συλλογικότητα που μετρά ήδη είκοσι (20) χρόνια δράσης, αποτελείται από εκατοντάδες μέλη, εργαζόμενους, νέους, σπουδαστές, μέλη οικογενειών στρατευμένων, άνδρες και γυναίκες  και σκοπό έχει την υπεράσπιση των νομίμων δικαιωμάτων των στρατευμένων έναντι κάθε αυθαίρετης προσβολής, την εφαρμογή του Συντάγματος και του Στρατιωτικού Κανονισμού για κάθε νέο που κατατάσσεται στο στρατό. 

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, όλα αυτά τα χρόνια, συνέβαλλε στο να σπάσουν τα στεγανά, το πέπλο σιωπής και η αντίληψη ότι «εκεί που αρχίζει ο στρατός τελειώνει η λογική». Με την δημοσιοποίηση απαράδεκτων συμπεριφορών «ανωτέρων» στην στρατιωτική ιεραρχία, και άθλιων συνθηκών σε στρατόπεδα, βοήθησε στην βελτίωση της διαβίωσης χιλιάδων νέων που υπηρετούσαν την θητεία τους. Συνέβαλε στην αποδοχή στην πράξη του γεγονότος ότι ο φαντάρος είναι πολίτης με στολή, έχει συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα τα οποία μπορεί και πρέπει να διεκδικεί. Η υποχρέωση συμβολής στην άμυνα της χώρας δεν συνεπάγεται κατά Νόμο, ούτε διακινδύνευση της υγείας και της ασφάλειας των στρατευμένων σε καιρό ειρήνης ούτε βέβαια συντριβή της προσωπικής τους αξιοπρέπειας ή κατάργηση ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων άσχετων με τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.    

Η Επιτροπή λειτουργεί με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας. Τα μέλη συνεδριάζουν τακτικά και αποφασίζουν από κοινού για κάθε θέμα, μικρό ή μεγαλύτερο, που αφορά τα δικαιώματα των στρατευμένων και τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν. Στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι ρόλοι για κανένα μέλος, ούτε διοικητές, ούτε διαχειριστές, αλλά όλες οι δραστηριότητες, μεταξύ αυτών και η διαχείριση της ιστοσελίδας, πραγματοποιούνται συλλογικά και με βάση την αρχή της ισοτιμίας κάθε μέλους. Σ’ αυτή τη βάση, πραγματοποιείται τακτικός καταμερισμός για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών, και τα μέλη εναλλάσσονται σε καθήκοντα όπως η συγγραφή ανακοινώσεων και άρθρων, η ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα, η διάδοσή τους διά του ηλεκτρονικού και έγγραφου τύπου κλπ,

Για την προώθηση των σκοπών της, η Επιτροπή, διοργανώνει εκδηλώσεις και συζητήσεις, πραγματοποιεί εκστρατείες ενημέρωσης των στρατευσίμων και των οικογενειών τους, αναδεικνύει προβλήματα και παραβιάσεις δικαιωμάτων από παρανομούντες αξιωματικούς ή/και πολιτικές – κυβερνητικές πολιτικές, δημοσιεύει καταγγελίες που αποστέλλουν οι ίδιοι οι στρατευμένοι και διεκδικεί από την Πολιτεία τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους. Επιπλέον, η Επιτροπή διατηρεί ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, όπου αναρτώνται ανακοινώσεις, άρθρα, αλλά και επιστολές στρατευμένων που καταγγέλλουν παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους. Οι επιστολές που αποφασίζουμε να δημοσιευτούν είναι πάντοτε επώνυμες και με πλήρη στοιχεία δυνάμενα να διασταυρωθούν, τα οποία δεν δημοσιεύονται αλλά παραμένουν πάντοτε στη διάθεση της Επιτροπής.

Περί τα τέλη Νοεμβρίου 2009, η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων δέχθηκε επιστολή στρατευμένου, ο οποίος υπηρετούσε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Γρεβενών και κατήγγελλε πολλαπλές παραβιάσεις του Συντάγματος και του Στρατιωτικού Κανονισμού από αξιωματικούς, απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής, ατομικά και συλλογικά καψώνια κ.ά. Η Επιτροπή, κατόπιν συνεδρίασης, αποφάσισε ομόφωνα την ανάρτηση της επιστολής στην ιστοσελίδα μας. Λίγες ημέρες αργότερα, νέα επιστολή στρατευμένου από το ίδιο στρατόπεδο, μας ενημέρωνε ότι μετά την δημοσίευση των καταγγελιών, αφ’ ενός μεν οι συνθήκες υγιεινής άλλαξαν άρδην προς το καλύτερο και τα «καψώνια» περιορίστηκαν, αφ’ ετέρου δε, ο διοικητής του στρατοπέδου, κάλεσε σε συγκέντρωση τους φαντάρους, έδιωξε όλους τους αξιωματικούς (!) και αφού πρώτα τους εξέφρασε το θυμό του για το δημοσίευμα, τους «απείλησε» ότι «τώρα θα μπούμε στο στόχαστρο του ΓΕΣ» και κατόπιν τους διέταξε να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της Επιτροπής Αλληλεγγύης και ανώνυμα να διαψεύσουν τα δημοσιεύματα. Το γεγονός αυτό, δημοσιεύσαμε και πάλι στην ιστοσελίδα μας.

Η πραγματικότητα μπορεί να διαγνωστεί και από την ένδικη έγκληση. Το αρμόδιο γραφείο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αφού έλαβε γνώση της καταγγελίας, επικοινώνησε και προφανώς επέπληξε τον διοικητή του ανωτέρω στρατοπέδου (σήμερα εγκαλούντα), ο οποίος, ως εκ της θέσεώς του, είχε την γενική ευθύνη είτε γνώριζε είτε δεν γνώριζε τα καταγγελλόμενα. Ο εγκαλών προφανώς αρνήθηκε την αλήθεια των καταγγελιών, έσπευσε να αποκαταστήσει στοιχειώδη νομιμότητα και διέταξε τους φαντάρους να τον υπερασπιστούν. Όταν αυτή του η συμπεριφορά δημοσιοποιήθηκε, έσπευσε να ασκήσει έγκληση αντιπερισπασμού για συκοφαντική δυσφήμιση, χωρίς βέβαια να αναφέρει – όπως απαιτεί ο Νόμος – ποια συγκεκριμένα στοιχεία του δημοσιεύματος ήταν συκοφαντικά ούτε και εάν αυτά είναι αληθή ή όχι. 

Με πρόσχημα την παντελώς αόριστη, νομικά και ουσιαστικά αβάσιμη μήνυση αντιπερισπασμού του εγκαλούντος ενάντια στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, επιχειρείται η «προσαρμογή» παντελώς άσχετων, αλλά και παρανόμως αποκτηθέντων στοιχείων και αυθαίρετων ισχυρισμών της αστυνομικής αρχής, σε ένα σαθρό κατασκεύασμα που υποτίθεται πως υποδεικνύει την ενοχή του Δικτύου Σπάρτακος για το καταγγελλόμενο αδίκημα.»

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…