Newsroom

Newsroom

"ΕΓΚΑΤΑλελειμμένοι – Σχεδίασμα Ι": Παράταση Παραστάσεων

προΤΑΣΗ

egatalelimeni 1 1

Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ παρατείνει ως τα τέλη Δεκέμβρη την παράσταση ΕΓΚΑΤΑλελειμμένοι – Σχεδίασμα Ι, στα «έγκατα» του Αιγόκερου, στα Εξάρχεια.

Μια πολύκροτη δίκη της δεκαετίας του ’90 -πρωτοφανή στα εγχώρια χρονικά- αποτελεί την πηγή έμπνευσης του νέου θεατρικού έργου του Δημήτρη Φοινίτση που εκτυλίσσεται κι αυτή τη φορά σε μη θεατρικό χώρο, στην αποθήκη ενός ιστορικού εκδοτικού οίκου στην καρδιά της πόλης.

Ένα σπονδυλωτό έργο για δύο ηθοποιούς με έξι καταθέσεις μαρτύρων και μια ζωντανή σύνδεση από το Μέγαρο των Δικαστηρίων.

Ένας Λύκος κι ένα Ελάφι εγκλωβισμένοι σε ελάχιστα τετραγωνικά δράσης, ανήμποροι να εντοπίσουν το σημείο φυγής.

Συντελεστές:

Κείμενο – σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης

Προσωπεία – σκηνογραφική επιμέλεια – κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα

Μουσικές επιλογές – αφίσα: Νατάσα Λιτσαρδοπούλου

Κίνηση: Φένια Αποστόλου

Φωτογραφίες: Παναγιώτα Καραστεργίου

Επικοινωνία: Μαρία Κωνσταντοπούλου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ιουλία Σιάμου, Χρυσοβαλάντης Κωστόπουλος

ΤΟ ΕΡΓΟ

Δύο πρόσωπα διασταυρώνονται τυχαία και άκρως επεισοδιακά. Η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσά τους, είναι μια σχέση ανάγκης και αλληλεξάρτησης με διαφορετικά –αντικρουόμενα- κίνητρα. Εκείνος γρήγορα θα της αποκαλύψει πως την επιθυμεί. Εκείνη θα του ζητήσει επίμονα να της αφαιρέσει τη ζωή.

Άνθρωποι απομονωμένοι σε μια πόλη που σφύζει από ζωή. Αποξένωση, μη επικοινωνία, προβλήματα γάμου, αδυναμία κατανόησης του άλλου μα και συνεννόησης, παραίτηση από τη ζωή, επιθυμία για θάνατο. Η συγκαλυμμένη βία, το αποσιωπημένο οικογενειακό παρελθόν, η τραυματική παιδική ηλικία, η σταδιακή απελευθέρωση θυμού και απωθημένων πυροδοτούν την γραφή και εμφανίζονται ως βασικοί άξονες του έργου.

Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, εγκαταλελειμμένοι από τον συνάνθρωπο. Η κοινωνία της αδιαφορίας σε όλο της το μεγαλείο μέσω των προσώπων που παρελαύνουν στο Δικαστήριο. Καταθέτουν τη δική τους εκδοχή για τα γεγονότα, διαμέσου μαρτυριών της τυπικότητας ή της αυστηρής τυπολατρίας. Κανείς δεν ασχολείται με τον άλλο, ο καθείς με τον εαυτό του. Αυτό είναι το πάνθεον της σημερινής κοινωνίας που αναγνωρίζει το έργο, σε μη καθορισμένο γεωγραφικό πλαίσιο.

Πέρα από ηθογραφικές δραματοποιήσεις, το κείμενο εστιάζει στον ψυχικό απόηχο των ηχηρών γεγονότων παρά στα γεγονότα αυτά καθαυτά. Η μυθοπλασία υπερτερεί συντριπτικά της ειδησεογραφίας τοποθετώντας ευθέως το πρωτοπαρουσιαζόμενο δραματικό κείμενο στην κατηγορία του «docudrama».

Έως τις 23 Δεκεμβρίου 2014

στα έγκατα του «Αιγόκερου»

(Τσαμαδού 8, Πλατεία Εξαρχείων)

Παραστάσεις: Κυριακή στις 19:00

Δευτέρα – Τρίτη στις 21:30

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Με προαιρετική συνεισφορά αντί εισιτηρίου

Τηλεφωνικές κρατήσεις: 699 7166210

Περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα της Ομάδας προΤΑΣΗ:

www.protasi.org

Από τις Εκδόσεις Αιγόκερως κυκλοφορεί το ομότιτλο βιβλίο του Δημήτρη Φοινίτση μαζί με ένα ακόμη έργο docudrama με τίτλο «Βόρειο Αίνιγμα», εστιασμένο στον ιδιωτικό βίο του δημοσιογράφου Τζορτζ Ουάσιγκτον Πολκ.

Παραστάσεις και Δράσεις της Ομάδας προΤΑΣΗ :

Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ συγκροτήθηκε το φθινόπωρο του 2005 από επαγγελματίες του θεάτρου. Έχει έδρα της την Αθήνα. Ο μινιμαλισμός και η αφαίρεση είναι τα κυριότερα ρεύματα που τροφοδοτούν –καλλιτεχνικά- το σχήμα. Τα κλασσικά έργα αλλά και η νέα γραφή, τα καινούργια -ιδιαίτερης τεχνοτροπίας- κείμενα αποτελούν τις πρώτες ύλες για έμπνευση και δημιουργία σε χώρους, κυρίως, μη θεατρικούς. Η ανατρεπτική «ιδέα» προσδιορίζει πρώτιστα το σκηνικό ύφος και την γενικότερη αισθητική της. Η ομάδα δεν χρηματοδοτείται από κανέναν κρατικό ή ιδιωτικό φορέα. «Αυτοχρηματοδοτείται», ωστόσο, από την ανεξάντλητη δεξαμενή της φαντασίας και τη ζωογόνα ανάγκη για πειραματισμό και καλλιτεχνική έκφραση.

 

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…