Πέθανε ο "αθυρόστομος Μπεν"-Ο δημοσιογράφος που υπό τη καθοδήγησή του ξεσκεπάστηκε το Γουοτεργκέιτ (video)

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών, μία από τις τελευταίες εμβληματικές μορφές της αμερικάνικης και παγκόσμιας δημοσιογραφίας, ο…

mprantli

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών, μία από τις τελευταίες εμβληματικές μορφές της αμερικάνικης και παγκόσμιας δημοσιογραφίας, ο πρώην επικεφαλής της Washington Post Μπεν Μπράντλι, ο οποίος είχε την πλήρη επίβλεψη της αποκάλυψης από την εφημερίδα του περίφημου σκανδάλου Γουοτεργκέιτ. Το σκάνδαλο που ανέτρεψε τον πανίσχυρο τότε Αμερικανό πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον.

Ο «αθυρόστομος Μπεν» πέθανε στο σπίτι του στην Ουάσιγκτον από φυσικά αίτια. Από το 1965 μέχρι το 1991 ο Μπράντλι διετέλεσε διευθυντής σύνταξης της Washington Post και έγινε μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην Ουάσιγκτον ενώ κατείχε ένα σημαντικό μερίδιο στην παγκόσμια ιστορία της δημοσιογραφίας.

Επί των ημερών του η Washington Post, μετατράπηκε από μια καθημερινή συμβατική εφημερίδα σε μια από τις πιο δυναμικές και σεβαστές εκδόσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλον τον κόσμο. Στα 26 χρόνια που κράτησε τα ηνία της Washington Post σχεδόν διπλασίασε την κυκλοφορία της και της χάρισε 17 βραβεία Πούλιτζερ.

Πέτυχε το στόχο του, συνδυάζοντας το επιθετικό ρεπορτάζ με ελκυστικά χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούνταν στα καλύτερα περιοδικά. Η γοητεία και το ταλέντο του ως επικεφαλής της Washington Post τον βοήθησε να προσλάβει αλλά και να εκπαιδεύσει τους ρεπόρτερ και τους συντάκτες του, που τον έκαναν τον πιο διάσημο διευθυντή εφημερίδας της εποχής του.

Η πιο σημαντική απόφαση που κλήθηκε να λάβει ο Μπράντλι μαζί με την εκδότρια της εφημερίδας, Κάθριν Γκράχαμ, ήταν η δημοσίευση σε συνεργασία με τους New York Times των αποκαλύψεων σχετικά με τον πόλεμο του Βιετνάμ, τα περίφημα πλέον «Έγγραφα του Πενταγώνου».

Η διοίκηση του Νίξον πήγε στο δικαστήριο για να προσπαθήσει να εξαφανίσει τα έγγραφα, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε την απόφαση των New York Times και της Washington Post να τα δημοσιεύσει.

Κορωνίδα της δημοσιογραφικής καριέρας του Μπράντλι ήταν η καθοδήγηση των δημοσιογράφων Μπομπ Γούντγουορντ και Καρλ Μπερνστάϊν στην έρευνά τους και στην αποκάλυψη του περίφημου πολιτικού σκανδάλου Γουοτεργκέιτ που προκάλεσε την παραίτηση του Νίξον από την αμερικανική προεδρία.

Ο Μπράντλι έστειλε ανταποκριτές σε όλο τον κόσμο, άνοιξε γραφεία σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ και δημιούργησε τομείς και τμήματα που αντιγράφηκαν στην πορεία από πολλούς.

Η γοητευτική εμφάνισή του, η βραχνή φωνή του, η αθυροστομία του, η όρεξη του και το πάθος του για τη δημοσιογραφία και τη ζωή ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της χαρισματικής προσωπικότητάς του Μπράντλι που κυριάρχησε και έδωσε σχήμα στην Washington Post. Οι σύγχρονοι Αμερικανοί επικεφαλής εφημερίδων σπανίως απολαμβάνουν τέτοιας φήμης και ο Μπράντλι το λάτρευε αυτό. Ο Τζέισον Ρόμπαρντς τον υποδύθηκε στην ταινία «Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου», μία ταινία για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. Ο ίδιος ο Μπράντλι έχει γράψει δύο βιβλία, «Συνομιλίες με τον Κένεντι» και τη βιογραφία του, «Μία Καλή Ζωή» που έγιναν bestsellers.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τιμήσει τον Μπεν Μπράντλι, με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, τη μεγαλύτερη τιμή για έναν πολίτη του αμερικανικού έθνους. Στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Ομπάμα είπε μεταξύ άλλων: «Για τον Μπέντζαμιν Μπράντλι, η δημοσιογραφία ήταν κάτι παραπάνω από ένα επάγγελμα, ήταν ένα δημόσιο αγαθό ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία μας. Ένας αληθινός δημοσιογράφος που μετέτρεψε την Washington Post σε μία από τις καλύτερες εφημερίδες της χώρας με τον ίδιο στο τιμόνι και με μια στρατιά ρεπόρτερ και συντακτών που δημοσίευσαν τα “Έγγραφα του Πενταγώνου” και το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. Είπε ιστορίες που έπρεπε να ειπωθούν, ιστορίες που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε τον κόσμο μας, να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο λίγο καλύτερα».

Πηγή: Reuters

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…