Newsroom

Newsroom

Τουταγχαμών: Νέα εντυπωσιακά στοιχεία ανατρέπουν όσα ξέραμε για τον θάνατο του

Καρπός του γάμου δύο αδερφών, ο πιο διάσημος Φαραώ της Αιγύπτου, ο Τουταγχαμών, πέθανε κατά πάσα πιθανότητα εξαιτίας ασθενειών που…

Καρπός του γάμου δύο αδερφών, ο πιο διάσημος Φαραώ της Αιγύπτου, ο Τουταγχαμών, πέθανε κατά πάσα πιθανότητα εξαιτίας ασθενειών που είχαν βάση στη γενετική.

Ο νεαρός βασιλιάς -ή το αγόρι βασιλιάς όπως αποκαλείται ευρέως- με μηδενικά έργα κατά τη βασιλεία του, είχε το προνόμιο να διαιωνιστεί το όνομά του καθώς ο πολύχρυσος τάφος του βρέθηκε ασύλητος. Ομως, όπως η ιατρική δείχνει, η σύντομη ζωή του δεν θα πρέπει να ήταν καθόλου ανέφελη.

Ερευνητές στο «Institute for Mummies and the Iceman» στο Μπολτσάνο της Ιταλίας έρχονται να ανατρέψουν πολλά από όσα μέχρι σήμερα γνώριζε η επιστήμη για τον Τουταγχαμών, που κυβέρνησε στην Αίγυπτο τον 14ο αιώνα π.Χ., και να επιβεβαιώσουν άλλα.

Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία ο Τουταγχαμών φερόταν να έχασε τη ζωή του από σοβαρό τραυματισμό σε αρματοδρομίες ή από τσίμπημα φιδιού, κατά τα τέλη της εφηβείας του. Oμως, ο επικεφαλής του «Ιταλικού Ινστιτούτου για Μούμιες», Albert Zink, δηλώνει σε ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί την επόμενη Κυριακή από το BBC, ότι ύστερα από μια «εικονική νεκροψία», που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου με τη βοήθεια 2.000 τομογραφιών στα λείψανα του Αιγύπτιου αυτοκράτορα, δεν μπορούσε καν να ιππεύσει.

Παιδί αιμομικτικού γάμου

Στο ντοκιμαντέρ, «Τουταγχαμών: Η Αλήθεια Αποκαλύπτεται», οι επιστήμονες δηλώνουν ότι ο πατέρας του Τουταγχαμών, Φαραώ Ακενατέν, είχε παντρευτεί την αδελφή του και ως εκ τούτου ο νεαρός αυτοκράτορας ήταν παιδί αιμομικτικού γάμου με γενετικές ανωμαλίες και ορμονικές ανισορροπίες.

Ο Τουταγχαμών είχε θηλυπρεπείς γοφούς, πεταχτά δόντια και έπασχε από ραιβοκοιλοποδία (η φτέρνα του ποδιού στρέφεται προς τα μέσα), πράγμα που τον έκανε να περπατά στηριζόμενος σε μπαστούνι. Το ελάττωμα στο πόδι έρχεται να αναιρέσει τους ισχυρισμούς ιστορικών που υποστήριζαν ότι ο θάνατός του προήλθε από σοβαρό χτύπημα σε αρματοδρομίες.

Ο Ασράφ Σελίμ, αιγυπτιολόγος – ακτινολόγος, δήλωσε ότι σύμφωνα με την «εικονική αυτοψία» που έγινε στον Τουταγχαμών, τα δάχτυλα των ποδιών του αποκλίνουν και εξαιτίας αυτού κούτσαινε και χρησιμοποιούσε μπαστούνι.

Οι επιστήμονες του «Ιταλικού Ινστιτούτου για Μούμιες» δηλώνουν ότι ο πρόωρος θάνατος του νεαρού Αιγύπτιου αυτοκράτορα στα τέλη της εφηβείας του προέρχεται πιθανότατα από κληρονομική ασθένεια.

Επίσημη ενημέρωση FIFA για Ντόπινγκ: Δεν υπάρχει θετικό δείγμα στην Εθνική Ανδρών

220328101503 ethniki omada ellada

Επίσημη ενημέρωση FIFA για Ντόπινγκ: Δεν υπάρχει θετικό δείγμα στην Εθνική Ανδρών

“Ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ ενημερώθηκε επισήμως από τη FIFA πως δεν υπάρχει θετικό…

Κακοκαιρία Gori: Καμπανάκι Τσατραφύλλια για Θεσσαλία – Σε 20 ώρες θα πέσει το νερό τριών μηνών

Θεσσαλία

Κακοκαιρία Gori: Καμπανάκι Τσατραφύλλια για Θεσσαλία – Σε 20 ώρες θα πέσει το νερό τριών μηνών

Ο μετεωρολόγος του ALPHA, Γιώργος Τσατραφύλλιας προειδοποίησε για πολύ δύσκολες συνθήκες τη Παρασκευή και το…