Newsroom

Newsroom

Στον Αυστραλό Ρίτσαρντ Φλάναγκαν το βραβείο Booker

O 53χρονος συγγραφέας Ρίτσαρντ Φλάναγκαν επιβεβαίωσε τις προβλέψεις και είναι ο νικητής του βραβείου Booker για το 2014, για το…

richard flanagan

O 53χρονος συγγραφέας Ρίτσαρντ Φλάναγκαν επιβεβαίωσε τις προβλέψεις και είναι ο νικητής του βραβείου Booker για το 2014, για το μυθιστόρημά του «The Narrow Road to the Deep North».

Το βιβλίο του Φλάναγκαν, μόλις του τρίτου Αυστραλού που κερδίζει Booker, διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου σε ένα στρατόπεδο Ιαπώνων αιχμαλώτων πολέμου. Ο 53ρονος συγγραφέας χρειάστηκε 12 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρώσει το μυθιστόρημά του, ενώ τη μέρα που το ολοκλήρωσε έχασε τον πατέρα του.

Πάντως, ο Φλάναγκαν προκάλεσε αίσθηση μετά τη βράβευσή του όταν δήλωσε στο BBC πως ντρέπεται που είναι Αυστραλός, λόγω της περιβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησης της χώρας.

«Είμαι πολύ λυπημένος γιατί η Αυστραλία διαθέτει το πιο μοναδικό περιβάλλον και δεν καταλαβαίνω γιατί η κυβέρνησή μας δείχνει αποφασισμένη να καταστρέψει αυτό που έχουμε, που είναι μοναδικό στον κόσμο. Για να είμαι ειλικρινής, ντρέπομαι που είμαι Αυστραλός όταν αναφέρομαι σε αυτό το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά φέτος στις υποψηφιότητες για το βραβείο συμπεριελήφθησαν και Αμερικανοί συγγραφείς, καθώς πλέον δικαίωμα συμμετοχής δεν έχουν μόνο οι πολίτες της Κοινοπολιτείας των Εθνών, της Ιρλανδίας και της Ζιμπάμπουε, δηλαδή Βρετανοί και κάτοικοι πρώην βρετανικών αποικιών, αλλά όλοι οι συγγραφείς που εκδίδουν τα έργα τους στη Βρετανία.

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…