Newsroom

Newsroom

Καταπέλτης για Ιταλία και Μάλτα η Διεθνής Αμνηστία

Σοβαρές παραλείψεις και ευθύνες για το θάνατο εκατοντάδων μεταναστών στη Μεσόγειο διατύπωσε κατά των Αρχών της Ιταλίας και της Μάλτας…

metanastes 33

Σοβαρές παραλείψεις και ευθύνες για το θάνατο εκατοντάδων μεταναστών στη Μεσόγειο διατύπωσε κατά των Αρχών της Ιταλίας και της Μάλτας η Διεθνής Αμνηστία με αφορμή ναυάγιο που σημειώθηκε πέρυσι στα χωρικά ύδατα της Μάλτας με τουλάχιστον 400 άτομα, εκ των οποίων τα 200 δεν βρέθηκαν ποτέ.

Από το ναυάγιο, που σημειώθηκε στις 11 Οκτωβρίου του 2013, οι αρχές της Μάλτας διέσωσαν 147 ανθρώπους, οι ιταλικές 39, ενώ αγνοείται η τύχη των υπόλοιπων επιβατών.
Η οργάνωση ζητά τη διενέργεια “ανεξάρτητης έρευνας” και στις δύο χώρες “για να αναζητηθούν οι πιθανές αποτυχίες να αναλάβουν δράση όλοι οι εμπλεκόμενοι”, καθώς και άσκηση ποινικών διώξεων και καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων και στους επιζήσαντες.
Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι “τόσο η Ιταλία όσο και η Μάλτα υποστηρίζουν ότι ενήργησαν με βάση τις υποχρεώσεις τους”, αλλά η έκθεση, που τιτλοφορείται “Lives Adrift: Refugees and Migrants in Peril in the Central Mediterranean” (“Ακυβέρνητες Ζωές: Πρόσφυγες και Μετανάστες σε Κίνδυνο στην Κεντρική Μεσόγειο”), επισημαίνει μία σειρά από παραλείψεις.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι οι μετανάστες, των οποίων το πλοιάριο άρχισε να βάζει νερά αφού δέχτηκε πυρά από πλοίο της Λιβύης, διασώθηκαν τουλάχιστον 5 με 6 ώρες αφότου εξέπεμψαν σήμα κινδύνου. Πρώτα έκαναν έκκληση στην Ιταλία, αλλά ενημερώθηκαν ότι έπρεπε να ειδοποιήσουν την Μάλτα, λόγω της θέσης όπου βρίσκονταν.
Από τη στιγμή που ειδοποιήθηκαν, οι αρχές της Μάλτας κατηγορούνται από την ΜΚΟ ότι άργησαν να ξεκινήσουν την επιχείρηση και ότι δεν κάλεσαν τα παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ενώ ένα πλοίο του Ιταλικού Ναυτικού φέρεται ότι επέλεξε να κινηθεί προς το βυθιζόμενο πλοιάριο όχι με τη μέγιστη ταχύτητα πλεύσης, για να αφήσει έτσι την πρώτη φάση της διάσωσης στα χέρια των αρχών της Μάλτας.
“Ο θάνατος περίπου 200 ανθρώπων, κυρίως προσφύγων που είχαν εγκαταλείψει εμπόλεμες περιοχές, σε μία θαλάσσια περιοχή όπου υπήρχαν δυνατότητες διάσωσης και είχε επανειλημμένως ζητηθεί (διάσωση), καθιστά απαραίτητο κάποιος να λογοδοτήσει”, σύμφωνα με την Αμνηστία.
Το ναυάγιο σημειώθηκε λίγο καιρό μετά τη βύθιση ενός πλοιαρίου κοντά στην Λαμπεντούζα με τουλάχιστον 366 θύματα. Έπειτα απ΄αυτές τις δύο τραγωδίες η Ιταλία έθεσε σε εφαρμογή την αποστολή διάσωσης Mare Nostrum, την οποία και επικροτεί ως πρωτοβουλία η Διεθνής Αμνηστία. Ταυτόχρονα όμως εκφράζει ανησυχίες για τα σχέδια περιορισμού της ιταλικής αποστολής από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι παράλληλες περιπολίες της Frontex, την 1η Νοεμβρίου.
Από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή η Mare Nostrum, έχει σημειωθεί ρεκόρ εισροής μεταναστών στην Ιταλία. Περισσότεροι από 135.000 επίδοξοι μετανάστες έφθασαν στις ακτές της από την 1η Ιανουαρίου, σε σύγκριση με τους 43.000 που ήταν ο αριθμός ολόκληρη την περασμένη χρονιά.
Σύμφωνα με την Αμνηστία, το ποσοστό θνησιμότητας ανάμεσα στους επίδοξους μετανάστες με προορισμό την Ευρώπη μέσω της θαλάσσιας οδού, μειώθηκε στο 1,9% από άνω του 3%, χάρις στις ιταλικές περιπολίες. Ωστόσο, ο απόλυτος αριθμός των θανάτων μεταναστών έχει αυξηθεί ραγδαία, καθώς όλο και περισσότεροι επιχειρούν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου.
Η ΜΚΟ, επικαλούμενη την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ανακοίνωσε ότι 2.500 άνθρωποι έχασαν φέτος τη ζωή τους, με βάση μία καταμέτρηση της 15ης Σεπτεμβρίου, σε σχέση με περισσότερους από 600 το 2013, 500 το 2012 και 1.500 το 2011.
Πάντως η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, καθώς σε μελέτη, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, αναφέρεται ότι αυτή τη χρονιά χάθηκαν περίπου 4.077 άνθρωποι. Επιπλέον επισημαίνεται ότι σε ημερήσια βάση οκτώ άνθρωποι πεθαίνουν στο δρόμο της ξενιτιάς. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη στον δρόμο προς την Ευρώπη έχασαν τη ζωή τους περίπου 22.000 μετανάστες από τους συνολικά 40.000 που εκτιμάται ότι πέθαναν κατά την προσπάθειά τους για ένα καλύτερο μέλλον, τα τελευταία 14 χρόνια.

πηγή:enet

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…