Newsroom

Newsroom

“STRANGE FRUIT” με τη Μαρίκα Κλαμπατσέα

Μαρίκα Κλαμπατσέα

marika klampatsea strange fruit946629 253 11

Η γνωστή Σοπράνο avant-garde Συνθέτις και Πιανίστρια Μαρίκα Κλαμπατσέα, οικεία στο ελληνικό κοινό από τη βραβευμένη με το Κρατικό Βραβείο 2003 Όπερα δωματίου «Calamity Jane:  Γράμματα στην Κόρη της (1877 – 1902)»,  παρουσίασε στις 25 Απρίλιου με τεράστια επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το νέο έργο της με τον τίτλο “STRANGE FRUIT”. Η συναυλία αυτή, θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μπενάκη στις 17 Οκτώβρη.

Θέμα της συναυλίας είναι οι μουσικές μνήμες και τα ακούσματα που οριοθέτησαν τη Μαρίκα Κλαμπατσέα σαν μουσικό, και την οδήγησαν στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό στο χώρο της σύγχρονης Avant Garde. Στο Strange Fruit τονίζεται η ιδιαίτερη χροιά, ευελιξία και ερμηνευτική ικανότητα της σοπράνο φωνής της που ακροβατεί από την Όπερα στη Ροκ, το Musical η τα Spiritual που έντεχνα συνδέει μέσα στους όρους πάντα μιας πρωτοποριακής μουσικής προσέγγισης και ανασύνθεσης. Το Strange Fruit είναι ακόμη μία διαδρομή σημαντικών σταθμών στην ιστορία της μουσικής μέσα στο χρόνο.

O τίτλος της συναυλίας είναι και το ομώνυμο τραγούδι που ερμήνευσε η Billie Holiday “Strange Fruit” του συνθέτη Handler Carter ενάντια στον ρατσισμό, και που γίνεται και ο κεντρικός άξονας σε μια συναυλία που θέλει να τονίσει αλλά και να προβάλλει τη διαφορετικότητα. Η επιλογή αυτή του Strange Fruit δεν γίνεται τυχαία από τη Μαρίκα Κλαμπατσέα˙ η μουσικός θέλησε να δώσει τον τίτλο αυτό στη συναυλία της για να τονίσει και να προβάλλει την αντίθεσή της σε κάθε είδους ρατσισμό που εκφράζεται πιο πολύ από ποτέ στην Ελλάδα σήμερα.

Στη συναυλία Strange Fruit η σοπράνο ακολουθεί τις φωνές των κόντρα τενόρων Klaus Nomi, Andreas Sholl, και Elvis Presley, Jannis Joplin, Judy Garland, Mahalia Jackson, Billie Holiday, Edith Piaf και Lotte Lenya. Το κλασικό και το baroque συνυπάρχει με το σύγχρονο αυτοσχεδιασμό τα Blues ενώνονται με τα Spirituals, τα Gospels, τα Slave songs, τα τραγούδια της φυλακής, το Rock, και το Musical ή τη μουσική κινηματογράφου.

Οι χροιές των φωνών του Κόντρα Τενόρου, της Σοπράνο και της Κοντράλτο, αναμιγνύονται μέσα στη διαφορετικότητα αυτή και τα ύφη και τις ερμηνείες των μουσικών έργων που τολμηρά επιλέγει. Άριες, όπως “When I am laid in the Earth” από τo έργο «Διδώ και Αινείας» και “What a power Art Thou – The “Cold Song” από την όπερα «Βασιλιάς Αρθούρος» του συνθέτη Henry Purcell. Οι φωνές των κόντρα τενόρων Klaus Nomi και Andreas Scholl σε έργα Purcell και Vivaldi, ενώνονται με τις φωνές των Spirituals, των τραγουδιών της φυλακής των Slave songs  των Blues της Billie Holiday.

Αποκορύφωμα της συναυλίας που έρχεται να ολοκληρώσει αυτή τη Strange Fruit μουσική αναδρομή είναι το “Summertime” του George Gershwin σε εκτέλεση των Big Brother, όπως αυτό ερμηνεύτηκε από την Janis Joplin. Στη συναυλία θα ακουστούν έργα των Antonio Vivaldi, Claudio Monteverdi, Henry Purcell, Giuseppe Verdi, Eric Satie, Henryk Gorecki, Georges Gerswhin, Kurt Weill, Cole Porter, Big Brother, Animals, Freddy Mercury, Νίκου Χαριζάνου και Μαρίκας Κλαμπατσέα. Η Σοπράνο, Συνθέτις και Πιανίστρια, Μαρίκα Κλαμπατσέα είναι γνωστή στην Αvant Garde διεθνή σκηνή για την ανασύνθεση της κλασικής φόρμας, την πικρή παρωδία, αλλά και τη χωρίς όρια χρήση και ερμηνεία της φωνής της που ξεπερνάει τη μουσικότητα των θεμάτων της αυτοσχεδιάζοντας στον χώρο της Avant Garde. Οι συναυλίες της που χρόνια παρουσιάζονται με μεγάλη επιτυχία στην Αγγλία στηρίζονται από το Arts Council.

Οι πρόσφατες συναυλίες της στην Ελλάδα απόσπασαν πολύ καλές κριτικές από κοινό και κριτικούς. Τον Απρίλιο του 2012 παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το συνθετικό έργο της «Τα Τραίνα», εμπνευσμένο από την επίσκεψή της στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Dachau. Μια συλλογή από τραγούδια που γραφτήκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κάτω από το ναζιστικό καθεστώς, στον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Τον Απρίλιο του 2013 παρουσίασε τη βραβευμένη (Κρατικό Βραβείο 2003) όπερα δωματίου «Calamity Jane: Γράμματα στην Κόρη της (1877 – 1902) ». Τον Απρίλιο του 2014 παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής το νέο έργο της “Strange Fruit”.

Info

Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη _Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014_Ώρα έναρξης 8:30

Τιμή εισιτηρίου: 8€ φοιτητικά, ανέργων_12€ γενική είσοδος

Προπώληση εισιτηρίων: από 2 Οκτωβρίου_ εκδοτήρια Μουσείου Μπενάκη

Μαρίκα Κλαμπατσέα, Πιάνο – Φωνή

Gennadij Bikov, Βιολί

Ευγένιος Μπένσης, Τσέλο

Matasaru Laurentiu, Βιόλα

Μάριος Βαληνάκης, Σαξόφωνο

Ανδρέας Φαρμάκης, Κρουστά

Παναγιώτης Τσάγκας, Ηλεκτρική κιθάρα

Νίκος Μπούρας, Μπάσο

Κώστας Παπαδόπουλος, Πιάνο

Νίκος Χαριζάνος, Ενορχήστρωση

Νίκος Βεργίτσης, Σκηνοθεσία

Χρύσα Ματσαγκάνη, Επικοινωνία

Ρόζα Μαραγκοπούλου, Φωτογραφία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…