Φάκελος Κύπρου: Ο Λαμπράκης πίσω από το πραξικόπημα και την ανατροπή του Μακάριου

Στις 15 Ιουλίου του 1974, η Χούντα του Ιωαννίδη κατάφερε να ανατρέψει τον νόμιμο Πρόεδρο της Κύπρου Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και…

slider 60

Στις 15 Ιουλίου του 1974, η Χούντα του Ιωαννίδη κατάφερε να ανατρέψει τον νόμιμο Πρόεδρο της Κύπρου Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και να εγκαταστήσει μια Κυπριακή Χούντα. Η κατάλυση της νόμιμης εξουσίας στο νησί, έδωσε το πρόσχημα στους Τούρκους να επέμβουν ως εγγυήτρια Δύναμη. Ο Νίκος Σαμψών, έγινε «Πρόεδρος» της Κύπρου για οκτώ ημέρες. Ήταν αρκετές ωστόσο για να ολοκληρωθούν οι σχεδιασμοί που αφορούσαν το μέλλον της Κύπρου.

Μια σειρά από ντοκουμέντα και μαρτυρίες που αποκαλύπτει το Hot Doc, φέρνουν τον εκδότη Χρήστο Λαμπράκη να συμμετέχει στον σχεδιασμό του πραξικοπήματος στην Κύπρο. Άλλωστε το πραξικόπημα, όπως και οι άλλες πλευρές του Κυπριακού, σχετίζεται με πολιτικά πρόσωπα, επιχειρηματίες και συνωμοτικές ομάδες των οποίων ο ρόλος δεν αποκαλύφθηκε.

Η εμπλοκή του Χρήστου Λαμπράκη προκύπτει πέρα από τις μαρτυρίες και από ένα non paper, το οποίο είχε συντάξει η ελληνική ΚΥΠ, με πληροφορίες για το πώς οργανώθηκε το πραξικόπημα εναντίον του Μακάριου. Το δισέλιδο αυτό σημείωμα, που αποκαλύπτει το Hot Doc, το παρέδωσε στον Μακάριο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και στη συνέχεια κατατέθηκε από πρώην συνεργάτη του Μακάριου στην Επιτροπή της Βουλής της Κύπρου που διερευνά τον Φάκελο της Κύπρου. Σύμφωνα με αυτό ο Λαμπράκης όχι μόνο υπήρξε ο πολιτικός νους του όλου εγχειρήματος, αλλά ακόμη και η σύσκεψη των τελικών αποφάσεων έγινε στη βίλα του στον Πόρο.

Στα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουμε περιλαμβάνονται ακόμη συνομιλίες του Σαμψών με τον δικτάτορα Ιωαννίδη, αλλά και υποκλαπέντα στοιχεία που αποδεικνύουν τον συντονισμό του πραξικοπήματος και την τοποθέτηση του Σαμψών στην Προεδρία της Κύπρου. 


ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…